Δήμος Φυλής: Αναληθές το δημοσίευμα για τον ΧΥΤΑ-Απαντήσεις από το ethnos.gr
Eurokinissi

Δήμος Φυλής: Αναληθές το δημοσίευμα για τον ΧΥΤΑ-Απαντήσεις από το ethnos.gr

Τελευταία Ενημέρωση
Τα «αναληθή και συκοφαντικά δημοσιεύματα», ωστόσο, τα επικαλέστηκε την επόμενη μέρα (30/1) ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Φυλής χαρακτηρίζει «αναληθές και συκοφαντικό» δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας σχετικά με τα ευρήματα ερευνών για την ρύπανση που προκαλεί το επί δεκαετίες θάψιμο των σκουπιδιών όλης της Αττικής στην χωματερή της περιοχής.

Πρόκειται για το δημοσίευμα “Κόλαση ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ Φυλής - Πέντε χρόνια κρυμμένες στα συρτάρια οι μετρήσεις” (https://www.ethnos.gr/ellada/85524_kolasi-radienergeias-sto-hyta-fylis-pente-hronia-krymmenes-sta-syrtaria-oi-metriseis), που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα μας και αναδημοσιεύτηκε από άλλα μέσα ενημέρωσης (συχνά χωρίς αναφορά στην πηγή). Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της τρισέλιδης ανακοίνωσης του Δήμου Φυλής. Ακολουθούν οι δέουσες απαντήσεις από την πλευρά του συντάκτη:

1)«Τα εν λόγω δημοσιεύματα αναπαράγουν, άκριτα, ανυπόστατες και συκοφαντικές απόψεις μιας συλλογικότητας, που έχει κηρύξει, αναίτια, πόλεμο, σε βάρος του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού».

2)«Το 2015 ο Δήμος Φυλής, από εύλογο ενδιαφέρον, ανέθεσε την εκπόνηση δύο μελετών, στην εταιρία ΑΣΠΡΟΦΩΣ, με τίτλους «Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και «Αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Φυλής». Σύμφωνα με την υπόδειξη των μελετητών, ο Δήμος Φυλής απευθύνθηκε, εν συνεχεία, στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), για την αξιολόγησή τους».

3)«Η ΕΕΑΕ με έγγραφό της αμφισβήτησε την εγκυρότητα των μελετών, με αποτέλεσμα ο Δήμος Φυλής να θεωρήσει ότι δεν έπρεπε να τις δημοσιοποιήσει, καθώς, μάλιστα, ο αποκλειστικά αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής Φορέας, δηλαδή ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), είχε δρομολογήσει τη σύνταξη Επιδημιολογικής Μελέτης στο ΧΥΤΑ Φυλής με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημονικών Φορέων».

4)Στη συνέχεια ο Δήμος Φυλής επιτίθεται στην συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» η οποία «απέκρυψε, συνειδητά, ότι η εγκυρότητά των μελετών έχει αμφισβητηθεί από την ΕΕΑΕ» ενώ «με πρόσχημα τη δημοσιοποίηση των μελετών, επιχειρεί να κλιμακώσει, τον ακατανόητο πόλεμο εναντίον του Χρήστου Παππού, υποστηρίζοντας αναληθώς ότι επέτρεψε αλλεπάλληλες επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και εισέπραξε αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως, πρωτοστατεί στους σχεδιασμούς επέκτασης και συνέχισης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και είναι υποταγμένος στα συμφέροντα των σκουπιδοεργολάβων. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος Φυλής δεν μπορεί να επιτρέψει και πολύ περισσότερο να πρωτοστατήσει στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, για τον απλούστατο λόγο ότι, όπως προαναφέρθηκε, αποκλειστικά αρμόδιος για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής δεν είναι ο Δήμος Φυλής, αλλά ο ΕΔΣΝΑ.

5)Πάγια θέση του Δήμου Φυλής, που έχει εκφραστεί, με επανειλημμένες Αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου, είναι ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει τον κύκλο της ζωής του κι ότι πρέπει να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία του Δήμου Φυλής, πρόκειται άμεσα, να δημοπρατηθεί το, μεγαλύτερο στην Ελλάδα, ενεργειακό και περιβαλλοντικό έργο της δημιουργίας Πάρκου Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Από το Ενεργειακό Πάρκο θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 10 MW που θα διατεθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής που απειλούνται από τον ενεργειακό αποκλεισμό, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας που έχει συστήσει ο Δήμος Φυλής. Για την πρωτοβουλία αυτή έχει, εκτός των άλλων, επαινεθεί, δημόσια, από την περιβαλλοντική Οργάνωση GREEN PEACE.

6)Τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι ύψους 36 κι όχι 40 εκατ. Ευρώ ετησίως, δεν είναι καθόλου "αμαρτωλά", αλλά απολύτως νόμιμα και καταβάλλονται, ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο Δήμος Φυλής, με Απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, στο οποίο μετέχουν πάνω από εξήντα αιρετοί των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής. Και φυσικά, θα πάψουν να καταβάλλονται, όταν κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Σημειωτέον δε ότι, τουλάχιστον 21 εκατ. ευρώ εξ αυτών, διατίθενται, ετησίως, για τη μισθοδοσία του Δήμου Φυλής

Απαντήσεις συντάκτη

1) Το δημοσίευμά μας στηρίχθηκε στην δημοσιοποίηση των μελετών που παρήγγειλε ο Δήμος Φυλής το 2015. Η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» ζητούσε από τον Μάρτιο του 2018 να δοθούν οι μελέτες στη δημοσιότητα, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, εξασφάλισε εισαγγελική παραγγελία και τις παρέλαβε από τον Δήμο την περασμένη εβδομάδα. Το ethnos.gr περίμενε τις μελέτες αυτούσιες και δεν αναπαρήγαγε υλικό από τις μάχες που δόθηκαν όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα στον Δήμαρχο Φυλής και το Δυτικό Μέτωπο. Πάντως, «τα αναληθή και συκοφαντικά δημοσιεύματα» μια χαρά τα επικαλέστηκε την επόμενη μέρα (30/1) ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής, περιγράφοντας «την απαράδεκτη κατάσταση» στον ΧΥΤΑ Φυλής τον οποίο έχει επισκεφθεί αυτοπροσώπως, όπως τόνισε.

2) Εδώ υπάρχει σοβαρό κενό. Ο Δήμος λέει ότι παρέλαβε τις μελέτες (Οκτώβριος 2015) και «εν συνεχεία» ζήτησε την αξιολόγήσή τους από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Πόσον καιρό κράτησε αυτό το «εν συνεχεία»; Δυόμισι ολόκληρα χρόνια! Οπως φαίνεται ολοκάθαρα στα έγγραφα που επισυνάπτονται, το αίτημα προς την ΕΕΑΕ υπεβλήθη στις 20 Μαρτίου 2018 όπως φαίνεται ολοκάθαρα στα έγγραφα που επισυνάπτονται. Τι τον έκανε να ανησυχήσει μετά από τόσον καιρό; Πάντως, η ΕΕΑΕ έβγαλε το πόρισμά της σε οκτώ μέρες.

3) Το ethnos.gr έσπευσε να δημοσιοποίησει τις αμφιβολίες που εξέφρασε η ΕΕΑΕ για την εγκυρότητα των μελετών (www.ethnos.gr/ellada/85689_hyta-fylis-i-epitropi-atomikis-energeias-epibebaionei-tin-yparxi-ereynas-amfisbitei-ta ) μόλις παρέλαβε την σχετική ανακοίνωσή της στις 30 Ιανουαρίου 2020.

4) Δεύτερο φάουλ του Δήμου Φυλής που οφείλει να γνωρίζει από μπάλα καθώς με έναν περίεργο τρόπο κατάφερε αν και μικρός σε πληθυσμό να έχει δύο ομάδες στην Α' Κατηγορία (Θρασύβουλος, Ακράτητος). Λέει ότι «αποκλειστικά αρμόδιος για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ο ΕΔΣΝΑ». Μόνο που ο ίδιος ο κ. Παππούς είναι ένα από τα επτά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή του οργάνου που συνεδριάζει δεκάδες φορές τον χρόνο για να λαμβάνει τις αποφάσεις. Και είναι εκεί από το 2015, αποφασίζοντας τόσο υπό την διοίκηση Δούρου όσο και επί Πατούλη.

5) Δεν θα αμφισβητήσουμε τις πρωτοβουλίες του κ.Παππού για το καλό της Φυλής, αρκεί κάποτε να φέρουν και απτά αποτελέσματα. Προφανώς, οι κάτοικοι της περιοχής κάτι θα γνωρίζουν και τον εκλέγουν. Θα περιμέναμε πάντως από τον ίδιο και κάποιο σχολιασμό για το πρόσφατο δημοσίευμά μας (www.ethnos.gr/ellada/85719_2025-kleinei-i-homateri-sti-fyli ) όπου αναφέρουμε ότι με βάση τον σχεδιασμό που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Γ.Πατούλης, κλείνει μεν η χωματερή αλλά θα λειτουργήσει στη Φυλή δεύτερο νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων όπου θα γίνεται και η καύση των προϊόντων του.

6) Ο Δήμος Φυλής δεν λαμβάνει μόνον αντισταθμιστικά ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως εδώ και πολλά χρόνια από τότε που η περιοχή ανέλαβε να θάβει τα σκουπίδια της Αττικής. Ηταν και ένας από τους λίγους δήμους που ρύθμισαν χρέη με μια διάταξη των αρχών του 2015 η οποία του επιτρέπει να αποπληρώσει χρέη 450 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 2.100 χρόνων! Το ερώτημα είναι πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα. Σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης όπως επέβαλε ο νόμος έως τον Αύγουστο του 2019 όταν άλλαξε με τον νόμο 4625; Την απάντηση δίνει ο ίδιος πληροφορώντας ότι τα 21 εκατομμύρια δίνονται για την μισθοδοσία των υπαλλήλων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ