copyright: APimages, Pixabay

Κοροναϊός: Κίνδυνος να εξαντληθούν τα τεστ - Φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά

Τελευταία Ενημέρωση
Μεταξύ 150 - 200 ευρώ κοστίζει το τεστ, μεμονωμένες περιπτώσεις με 280, 300 ευρώ ή και περισσότερα

Με φειδώ και μόνο κατόπιν οδηγίας του θεράποντος ιατρού θα πρέπει να γίνεται το τεστ για τον κοροναϊό από τους πολίτες, προκειμένου να μη φτάσει η χώρα στο σημείο να μην έχει τη δυνατότητα να παρέχει τεστ σε πολίτες λόγω εξάντλησής τους, αφού ο αριθμός τους σήμερα είναι ορισμένος. 

Την ίδια στιγμή φαινόμενα αισχροκέρδειας, -ευτυχώς μέχρις στιγμής σε μεμονωμένες περιπτώσεις- παρατηρούνται στην αγορά αναφορικά με το τεστ για τον κοροναϊό. Πολίτες, είτε επειδή δεν έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη δημόσια Υγεία, είτε διότι θέλουν να μάθουν γρήγορα το αποτέλεσμα, προσφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα για να κάνουν το τεστ, με αποτέλεσμα να πληρώσουν περισσότερα χρήματα από τις τιμές της αγοράς.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα υπογράμμισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, τα τεστ για τον κοροναϊό είναι ορισμένου αριθμού. Γι΄ αυτό πρέπει να γίνονται μόνο μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό και να μην πηγαίνει από μόνος του να το κάνει κανένας ασθενής, είτε στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ο κ. Νίτσας έφερε ως παράδειγμα τη… φρενίτιδα που επικράτησε για αγορά μασκών από πολίτες, με αποτέλεσμα αυτές να εξαντληθούν και οι γιατροί να μην μπορούν να βρουν πλέον εύκολα στην αγορά, για να τις χρησιμοποιήσουν στα ιατρεία τους.

«Τεστ για τον κοροναϊό δεν πρέπει να κάνει κανένας από μόνος του, παρά μόνο μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό. Αυτός είναι που θα κρίνει, αν πρέπει να γίνει το τεστ. Πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες, ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Τα τεστ είναι ορισμένου αριθμού και δεν μπορεί να γίνουν σε όλους. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Μη φτάσουμε στο σημείο, να γίνει, ό,τι έγινε και με τις μάσκες. Πολίτες αγόρασαν μάσκες σωρηδόν, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να προμηθευτώ για το ιατρείο μου και να δώσω στους ασθενείς μου», σημειώνει ο κ. Νίτσας.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας

Από 150 μέχρι 200 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει ο ασθενής, σε περίπτωση που επιλέξει να κάνει το τεστ για τον κοροναϊό σε κάποιο πιστοποιημένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Αυτές είναι σήμερα οι τιμές στην αγορά σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, Βαγγέλη Κατσίκη, ο οποίος σημείωσε ότι, αν ζητηθούν αρκετά υψηλότερα ποσά, θα πρόκειται σίγουρα για φαινόμενο αισχροκέρδειας.

«Το κάθε διαγνωστικό κέντρο έχει τις δικές του τιμές για το τεστ για κοροναϊό, ωστόσο, αυτές σήμερα στην αγορά κυμαίνονται μεταξύ 150 – 200 ευρώ. Δεν τίθεται θέμα, αν κάποιος πληρώσει 220 ευρώ, ωστόσο, αν ζητηθούν 300 ευρώ ή και περισσότερα, θα πρόκειται σίγουρα για φαινόμενο αισχροκέρδειας. Ο πολίτης μπορεί να κάνει την έρευνα αγοράς, ώστε να αποφύγει φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώσει περισσότερα χρήματα Στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όλη η διαδικασία γίνεται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», τονίζει ο κ. Κατσίκης.

Να σημειωθεί ότι πολίτες κατήγγειλαν στο ethnos.gr ότι από ιδιωτικά ιατρικά κέντρα τους ζήτησαν 280, 300 ευρώ ή και περισσότερα, προκειμένου να τους κάνουν το τεστ για τον κοροναϊό.

χρήματα
copyright: Pixabay

«Στον ιδιωτικό τομέα είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει διατίμηση. Όποιος από μόνος του επιλέξει να προσφύγει σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, μπορεί να πέσει θύμα επιτήδειων και να πληρώσει όσο – όσο. Πάντοτε μιλάμε με το γιατρό μας, ώστε εκείνος να μας στείλει εκεί που πρέπει. Ο γιατρός θα ενημερώσει, ώστε να ετοιμαστούν το εργαστήριο και ο απαραίτητοι χώροι, για να γίνει σωστά όλη η ιεροτελεστία», τονίζει ο κ. Νίτσας.
Όπως ανέφερε ακόμα ο κ. Κατσίκης, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα παίρνουν δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν σε εργαστήρια μοριακής βιολογίας, δημόσια ή πιστοποιημένα ιδιωτικά, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν είναι θετικό ή αρνητικό.

Δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία

Στα δημόσια νοσοκομεία το τεστ για τον κοροναϊό γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση για τον πολίτη. Μετά τις οδηγίες του γιατρού του κάθε πολίτη ή του ΕΟΔΥ, όποιος θεωρείται ύποπτο κρούσμα, πηγαίνει στην Παθολογική Κλινική κάποιου νοσοκομείου και δίνει φαρυγγικό επίχρισμα ή έκπλυμα, το οποίο συλλέγεται από γαργάρες. Συνολικά η εξέταση διαρκεί 3 ώρες, εκτός ορισμένων περιπτώσεων που χρειάζονται επιπλέον επιβεβαιωτικές εξετάσεις. Η ομάδα των ειδικών, αφού καταγράψει τα δείγματα που φτάνουν στο εργαστήριο, τα συγκεντρώνει και προχωράει στη διαδικασία διάγνωσης ανά 3-4 ώρες, ώστε να δοθούν έγκαιρα τα αποτελέσματα στους κλινικούς γιατρούς.

αχεπα_0.jpg
copyright: Pixabay

Αρχικά οι μικροβιολόγοι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο βιοασφάλειας, φορώντας λευκές ποδιές, προστατευτικές μάσκες, ειδικά γυαλιά και γάντια, αποδομούν τα κύτταρα ώστε να ελευθερωθεί το γενετικό υλικό (RNA του ιού). Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα. Αμέσως μετά ακολουθεί η εξέταση των δειγμάτων με σύγχρονες μοριακές μεθόδους η οποία διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Αν ένα δείγμα βγει θετικό, αμέσως εφαρμόζεται ακόμη μία επιβεβαιωτική μέθοδος. Μετά το πέρας των εξετάσεων, ενημερώνονται άμεσα οι  κλινικοί γιατροί (κυρίως οι λοιμωξιολόγοι του Νοσοκομείου Αναφοράς από όπου έρχονται τα περισσότερα δείγματα προς εξέταση) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας. Απαράβατος κανόνας είναι η τήρηση του ιατρικού απορρήτου και η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. 

«Στα δημόσια νοσοκομεία η εξέταση γίνεται δωρεάν και με πολύ υψηλή αξιοπιστία, αφού γίνεται και επανάληψη της διαδικασίας μετά το πρώτο αποτέλεσμα. Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στο ιατρικό και το υπόλοιπο προσωπικό, διότι έχουν φτάσει στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης. Δουλεύουν πλέον 18 ώρες την ημέρα», τονίζει στο ethnos.gr ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Δαρδαβέσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ