μετρό
(Eurokinissi)

Διακοπή πτήσεων προς όλη την Ιταλία, περιορισμός στα δρομολόγια των ΜΜΜ

Τελευταία Ενημέρωση
Μειώνονται στο μισό οι εργαζόμενοι σε μη κρίσιμες υπηρεσίες των αεροδρομίων - Εργαστηριακοί έλεγχοι εξπρές για κοροναϊό στους εργαζομένους των αερολιμένων

Μέτρα περιορισμού των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και διακοπή των επιβατικών πτήσεων από και προς ολόκληρη την Ιταλία από απόψε το βράδυ (η απαγόρευση ισχύει ήδη από την περασμένη εβδομάδα για τους προορισμούς της βόρειας Ιταλίας) σε συνδυασμό με αύξηση των λεωφορείων που μεταφέρουν επιβάτες στα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ορισμένα από τα νέα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό στον τομέα των μεταφορών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης του. Το υπουργείο, όπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, «βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα αεροδρόμια της χώρας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις αεροπορικές εταιρείες, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων».

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αναφορικά με τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς επιτελούν κρίσιμο κοινωνικό έργο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την τελευταία εβδομάδα, η κίνηση των επιβατών σημείωσε πτώση κατά 50% και μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα η πρόβλεψη του υπουργείου Μεταφορών, είναι πως θα πέσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου η πληρότητα των οχημάτων (συρμών, λεωφορείων, τρόλεϊ) μειώνεται συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή του συνωστισμού. Ειδικά για τα οδικά μέσα (λεωφορεία και τρόλει θα ακολουθηθεί πρόγραμμα μειωμένων δρομολογίων αντίστοιχης συχνότητα με τα Σαββάτα τις καθημερινές και θερινό πρόγραμμα με ακόμα μικρότερες συχνότητες τις Κυριακές.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη γράψει από την Πέμπτη το ethnos.gr, έχει ήδη ανασταλεί το μέτρο της εισόδου των επιβατών από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Το υπουργείο Μεταφορών συνιστά στο επιβατικό κοινό να μην χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εάν έχει έστω και ήπια συμπτώματα, να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να περιμένει τον επόμενο συρμό ή λεωφορείο εάν διαπιστώσει ότι είναι πλήρες.

Ο ίδιος ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής έχει απευθύνει έκκληση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουν τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη γίνει προμήθεια αντισηπτικών αποκλειστικά για χρήση από τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους, στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, ενώ έχουν δοθεί επίσης σε όλους τους οδηγούς. Η ΟΣΥ έχει παραγγείλει περισσότερα από 40.000 γάντια για τους οδηγούς των λεωφορείων, ενώ συρμοί και οχήματα απολυμαίνονται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία που οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, δηλαδή τις μπάρες και τις χειρολαβές.

Παράλληλα σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΑΣΑ συστήνει επίσης στους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμήσουν τη χρήση καρτών -πιστωτικών ή χρεωστικών- στα εκδοτήρια.

Μέτρα στα αεροδρόμια

Από απόψε Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ διακόπηκε οριστικά η αεροπορική σύνδεση με Ιταλία, καθώς σταματούν όλες οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχαν αποκλειστεί οι πτήσεις από και προς Μιλάνο. Συγκεκριμένα με νέα έκδοση ΝΟΤΑΜ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε ότι από σήμερα και ώρα 19:45 έως τις 29 Μαρτίου 2020 αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια της Ιταλίας. Από την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων που επιβάλλει η Ελλάδα προς και από Ιταλία εξαιρούνται οι εμπορευματικές (Cargo) και οι υγειονομικού ενδιαφέροντος πτήσεις (sanitary). 

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια και υπερκαλύπτει τη NOTAM που εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 και αφορούσε την προσωρινή αναστολή από την Ελλάδα όλων των πτήσεων προς Βόρεια Ιταλία, σημειώνει χαρακτηριστικά η ΥΠΑ. Την ίδια στιγμή, για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο οποίο παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους επιβάτες από και προς τα αεροσκάφη να εμφανίζουν μεγάλες πληρότητες, καθώς η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω κορονοϊού, δόθηκε εντολή στις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία να αυξήσουν τον αριθμό λεωφορείων και το ζήτημα διευθετήθηκε.

Από την πλευρά της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια που έρχονται σε επαφή με το κοινό (για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο check in, τον έλεγχο και την παραλαβή των αποσκευών, οι security και οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν έλεγχο) να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ (γάντια, μάσκες), που θα τους διανεμηθούν.

Επίσης το σύνολο των μη κρίσιμων υπηρεσιών όλων των αεροδρομίων της χώρας θα λειτουργεί με το μισό προσωπικό. Όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, η ΥΠΑ λαμβάνει μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργούν με ασφάλεια τα αεροδρόμια της χώρας. Οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο πύργος ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεχίσουν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες θα λειτουργήσουν από Τρίτη με το 50% του προσωπικού στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού.

Όσο για το προσωπικό των αερολιμένων της Ελλάδας, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ορίζεται ειδική διαδικασία, προκειμένου ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσματα στο προσωπικό των αεροδρομίων της χώρας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να ολοκληρώνεται εντός το αργότερο 48 ωρών. Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή καθώς κρίνεται απαραίτητο ώστε να μη χρειάζεται να μπει σε καραντίνα για 14 ολόκληρες ημέρες το προσωπικό, ιδίως σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως ο πύργος ελέγχου. Οι έλεγχοι ανίχνευσης κρουσμάτων θα γίνονται με σύναψη σύμβασης με ειδικά αδειοδοτημένα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα ή/και σε ειδικούς χώρους εντός των αεροδρομίων.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ