Skip to main content

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καφές: η γαλλική πρέσα στο μικροσκόπιο
Γαλλική πρέσα/Sonny Ravesteijn (Unsplash)

Καφές: η γαλλική πρέσα στο μικροσκόπιο

Τελευταία Ενημέρωση
Μια εύκολη και δημοφιλής μεθόδος παρασκευής καφέ φίλτρου, που, περιέργως, παρά το όνομα, έχει ιταλική... χάρη. 

Η γαλλική πρέσα (French press) ή cafetière είναι μια καφετιέρα χειρός, που δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει. Είναι συνδεδεμένη με τον καφέ φίλτρου, που οι περισσότεροι αποκαλούμε –λανθασμένα– «γαλλικό». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει όντως Γάλλους προγόνους, εκείνος όμως που την πρωτοπατεντάρισε, το 1929, είναι ο Ιταλός Attilio Calimani. Όσο για τη σημερινή της μορφή, την οφείλει σε έναν συμπατριώτη του, τον Faliero Bondanini.

 Ο σχεδιασμός της είναι αρκετά απλός, αλλά ταυτόχρονα έξυπνος, και το γεγονός ότι ενδείκνυται για οικιακή χρήση την έκανε γρήγορα πολύ δημοφιλή. Αποτελείται από ένα κυλινδρικό δοχείο, όπου τοποθετείται ο ειδικά χονδρά αλεσμένος καφές και προστίθεται το ζεστό νερό. Στη συνέχεια, κατεβάζοντας σιγά-σιγά το έμβολο που είναι συνδεδεμένο με το καπάκι της καφετιέρας, το κάτω μέρος του οποίου είναι εφοδιασμένο με μια πολύ λεπτή μεταλλική σήτα, ο καφές φιλτράρεται αργά.

rachel-brenner-566466-unsplash-1.jpg
Η γαλλική πρέσα είναι μια εύκολη μέθοδος παρασκευής καφέ φίλτρου/Rachel Brenner (Usplash)

Για να φτιάξουμε δύο γεμάτα φλιτζάνια καφέ φίλτρου με τη γαλλική πρέσα, θα χρειαστούμε περίπου 30 γραμμάρια χοντροαλεσμένο καφέ και 500 ml ζεστό νερό, σε θερμοκρασία 90°-94°C.

Αρχικά προθερμαίνουμε το σκεύος με ζεστό νερό και αφού το αφαιρέσουμε προσθέτουμε τον αλεσμένο καφέ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο και όχι βρύσης) και ανακατεύουμε ελαφρώς. 

Αφήνουμε τον καφέ να εμποτιστεί με το νερό για περίπου τέσσερα λεπτά, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούμε τον αφρό που μπορεί να έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια. 

Τοποθετούμε το καπάκι με το έμβολο και το μεταλλικό φίλτρο και πιέζουμε απαλά, ώστε να οδηγήσουμε τους κόκκους του καφέ στο κάτω μέρος της γαλλικής πρέσας. Αν συναντήσουμε μεγάλη αντίσταση κατά τη διάρκεια της πίεσης, είτε έχουμε βάλει πολύ ποσότητα καφέ είτε είναι πολύ λεπτά αλεσμένος είτε δεν τον έχουμε αφήσει να διαποτιστεί αρκετά. 

Με το έμβολο κατεβασμένο, αφήνουμε για ακόμα ένα λεπτό τον καφέ και μετά σερβίρουμε. 

Το πλεονέκτημα που μας προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ότι, χωρίς χάρτινο φίλτρο, ο καφές είναι πιο πλούσιος σε φυσικά έλαια. Επίσης, λόγω της παρατεταμένης επαφής του αλεσμένου καφέ με το ζεστό νερό έχουμε ένα πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα. Στα θετικά συγκαταλέγεται και ο εύκολος καθαρισμός της συσκευής. Παρ’ όλα αυτά, η γαλλική πρέσα δεν βοηθά να «ξεδιπλωθούν» τα ιδιαίτερα και σύνθετα αρώματα του καφέ και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που οι επαγγελματίες baristi αποφεύγουν να την χρησιμοποιούν.

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς

Πηγή: Eatme Μαρτίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

00-cover-final.jpg
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ