Skip to main content

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνταγή: Tορτιλιόνι αλά Νόρμα

Συνταγή: Tορτιλιόνι αλά Νόρμα

Μια σιτσιλιάνικη συνταγή με... οπερατικό όνομα.

Η pasta alla Norma είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κατάνια, στη Σικελία, η οποία φημολογείται ότι πήρε το όνομά της από τη Νόρμα του Vincenzo Bellini, όταν ο Σικελός ποιητής Nino Martoglio, ενθουσιασμένος από τη γεύση των ζυμαρικών του, αναφώνησε «Norma!», παραβάλλοντάς τα με την αγαπημένη του όπερα.

Tortiglioni alla Norma (Τορτιλιόνι αλά Νόρμα)

Χρόνος: 35 λεπτά

Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

500 γρ. tortiglioni, bavette ή άλλα κοντά ζυμαρικά, όπως σέλινο, rigatoni, penne rigate,

3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους 1-2 εκ.

1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 γεμάτη χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού

200 γρ. ricotta salata (ξερή ρικότα)*

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι καυτερό

 λίγη ζάχαρη, αν οι ντομάτες είναι πολύ ξινές

1 κ.σ. κάππαρη (προαιρετικά)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αλατίζουμε τους κύβους της μελιτζάνας και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τους στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν. Τους απομακρύνουμε και τους αφήνουμε να στραγγίσουν. Στο ίδιο ελαιόλαδο τηγανίζουμε την κάππαρη (αν χρησιμοποιήσουμε) για 1-2 λεπτά. Εν τω μεταξύ σοτάρουμε το σκόρδο σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να τηγανιστεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά μέχρι να πήξει. Βράζουμε τα bavette σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Στραγγίζουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα, τον βασιλικό –κρατάμε λίγο για γαρνίρισμα– και την κάππαρη και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε από πάνω το τυρί και γαρνίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού.

* Η ricotta salata δημιουργείται από τη φρέσκια ρικότα, που αλατίζεται (salata = αλατισμένη), συμπιέζεται και μένει για να στεγνώσει για τουλάχιστον 90 ημέρες. Μπορεί να αντικατασταθεί με μυζήθρα ή ξηρό ανθότυρο.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάππα / Food stylist: Tina Webb, Bοηθός food stylist: Ματίνα Πετρουτσά

00-cover-final_3.jpg
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ