Κρασί
Φωτογραφία Αρχείου/pexels.com

Βάλτε το κρασί στη ζωή σας με καινούρια apps, σεμινάρια και wine bars

Τελευταία Ενημέρωση
Αν η πολυπλοκότητα του κρασιού είναι κάτι που σας τρομάζει, αναλογιστείτε πως ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο εύκολο να μάθει κάποιος πράγματα γι’ αυτό!

Η παγκοσμιοποίηση και το διαδίκτυο έχουν φέρει κοντά μας φιάλες από τα πέρατα της Γης καθώς και άφθονη πληροφόρηση. Ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί ένα σωρό εργαλεία που έχουν διευκολύνει την αγορά και την κατανάλωση του κρασιού, από συστήματα συντήρησης του κρασιού όπως το Coravin –μια συσκευή που επιτρέπει να αντλήσει κανείς κρασί από τη φιάλη χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθεί ο φελλός, διατηρώντας το παράλληλα σε άψογη κατάσταση– μέχρι καταπληκτικά apps όπως το Vivino, το Delectable και το Wine Searcher, που σκανάρουν τις ετικέτες των κρασιών και δίνουν πληροφορίες για την τιμή και τη βαθμολογική τους αξιολόγηση.

Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το κρασί; Να επενδύσει δηλαδή χρόνο και χρήματα για να μάθει να δοκιμάζει και να επιλέγει κρασιά; Εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, η απάντηση είναι ένα εμφατικό ναι. Κατ’ αρχάς θα διαπιστώσετε πως όσο περισσότερα μαθαίνετε για το κρασί, τόσο λιγότερες ποσότητες θα πίνετε, ενώ θα πίνετε και καλύτερα, δηλαδή πιο ποιοτικά. Επιπλέον, το κρασί είναι παντού και το να γνωρίζετε πέντε πράγματα γι’ αυτό είναι χρήσιμο κοινωνικά, και όχι μόνο. Εκτός από το... διάβασμα, υπάρχουν τρεις γρήγοροι τρόποι για να μπείτε στον χώρο του κρασιού και να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα δώρα του Διονύσου όπως οι επαγγελματίες γευσιγνώστες.

Οι σχολές κρασιού Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε να δοκιμάζετε κρασί είναι να παρακολουθήσετε μερικά σεμινάρια σε μία από τις σχολές γευσιγνωσίας της Αθήνας και στη συνέχεια να κάνετε πρακτική δοκιμάζοντας κρασιά στο σπίτι, σε wine bars και σε εκθέσεις.

Οίνος ο Αγαπητός

Η πιο παλιά σχολή κρασιού της Αθήνας είναι ο Οίνος ο Αγαπητός του οινολόγου Δημήτρη Χατζηνικολάου. Τα σεμινάρια οινογνωσίας διεξάγονται σε μία όμορφη αίθουσα στα Μελίσσια, σε πέντε κύκλους για όσους θέλουν να καλύψουν όλη την ύλη. Κάθε κύκλος αποτελείται από τρεις συναντήσεις, μία ανά εβδομάδα. Ο πρώτος κύκλος για τη φετινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και οι εγγραφές συνεχίζονται. Η τιμή ανά κύκλο τριών συναντήσεων είναι €125, με διάφορες εκπτώσεις ανά περίπτωση. Παραμένει η μόνη σχολή πραγματικά στημένη για τον αρχάριο που θέλει να μάθει το κρασί. [ www.oinosoagapitos.gr ]

WSPC

Το WSPC, του οποίου ηγείται ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, είναι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτικός Οργανισμός που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τους βρετανικούς φορείς Wine & Spirit Education Trust και Court of Master Sommeliers. Το WSPC παρέχει τη δυνατότητα διεπαγγελματικών σπουδών με παγκόσμια ισχύ και αναγνώριση στους τίτλους σπουδών του και απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να κάνουν το κρασί επάγγελμα. Ωστόσο, το 1ο επίπεδο μπορούν να παρακολουθήσουν και απλοί οινόφιλοι και είναι διαθέσιμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (€374 και €424 αντίστοιχα), προσφέροντας μία πολύ καλή εισαγωγή στον κόσμο του κρασιού. [ www.wspc.gr ]

Genius in Gastronomy

Η Genius in Gastronomy ιδρύθηκε το 2010 στο Γαλάτσι από τον βραβευμένο οινοχόο Γιώργο Λούκα, με κύριο αντικείμενο το κρασί, την μπίρα και τα αποστάγματα. Τα σεμινάρια απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες, ωστόσο και οι ερασιτέχνες γίνονται δεκτοί. Για το κρασί υπάρχουν δύο μόνιμα εκπαιδευτικά προγράμματα, το «Wine Connoisseur» (15 ώρες, €350) και το «Wine Professional» (94 ώρες, €960), που ξεκινά στις 6 Νοέμβριου 2018. [ www.geniusingastronomy.gr ]

Mr. Vertigo

Το Mr. Vertigo είναι κάβα στο Κολωνάκι, δημιούργημα γνωστών οινοχόων. Σε συνεργασία με τον Γρηγόρη Μιχαήλο, επίσης οινοχόο, διοργανώνει κάθε δεύτερη Πέμπτη θεματικές γευστικές δοκιμές οίνων με τίτλο «Taste the Magic». Τα κρασιά που δοκιμάζονται αποτελούν είτε μεγάλα αστέρια είτε αφανείς ήρωες του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα. Ανάλογα με το θέμα τους μπορεί να απευθύνονται και σε νεοφώτιστους ή ελάχιστα μυημένους στο κρασί και το κόστος τους διαμορφώνεται ανάλογα με τα προς δοκιμή κρασιά. [ www.mrvertigo.gr ]

Τα wine bars

Ο αριθμός των wine bars αυξάνεται εντυπωσιακά σε όλη την επικράτεια, αλλά δεν είναι όλα πέρα για πέρα αυθεντικά. Το ελάχιστο που πρέπει να προσφέρει ένα πραγματικό wine bar είναι πολλές επιλογές κρασιών στο ποτήρι και, κυρίως, την παρουσία ενός παθιασμένου ιδιοκτήτη ο οποίος θα σας προτείνει κάποια κρασιά που τα θεωρεί δική του «ανακάλυψη». Ένας τέτοιος χώρος είναι στον Πειραιά το Paleo, όπου ο Γιάννης Καϋμενάκης και η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη θα σας μυήσουν σε μερικά από τα πιο όμορφα κρασιά της Μεσογείου (πέρα από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία...) σε τιμές που θα σας κάνουν να χαμογελάτε. Στο κέντρο της Αθήνας, ενδιαφέρουσες και ασυνήθιστες επιλογές κρασιών θα συναντήσετε στο Oinoscent (φωτό), στο Heteroclito, στο Vintage και στο Wine Point. Αν και πιο κλασικό στις επιλογές του, το By the Glass είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλές.  

Οι εκθέσεις κρασιού

Είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να δοκιμάσετε εκατοντάδες διαφορετικά κρασιά και ως μπόνους να γνωρίσετε τους παραγωγούς τους. Συχνά η κοσμοσυρροή απαιτεί υπομονή και λίγο σπρώξιμο για να προσεγγίσετε το σταντ του οινοποιού, αλλά η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Συνήθως στις εκδηλώσεις αυτές παραλαμβάνεται ένα ποτήρι γευσιγνωσίας στην είσοδο και με αυτό δοκιμάζετε όσα κρασιά θέλετε και μπορείτε. Καλό είναι να υιοθετήσετε τη συνήθεια που έχουν οι επαγγελματίες και να φτύνετε το κρασί που δοκιμάζετε. Αρχικά θα σας φανεί λίγο περίεργο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να δοκιμάσει κάποιος πολλά κρασιά δίχως να αρρωστήσει. Εννοείται πως ό,τι σας αρέσει ιδιαίτερα το καταπίνετε ή, όπως λένε στη Γαλλία, «φτύνετε προς τα πίσω»! 

Οι μεγαλύτερες εκθέσεις των επόμενων μηνών:

25/11/2018 Οινοκεντρικά (Κρασιά Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

1-2/12/2018 Ο Χάρτης των Γεύσεων (Κρασιά απ’ όλη την Ελλάδα) στο Βελλίδιο της Θεσσαλονίκης

16/12/2018 Αφρός & Φυσαλίδες (Αφρώδεις οίνοι) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

28/1/2019 ΒορΟινά (Κρασιά Βορείου Ελλάδος) στο ξενοδοχείο Hilton

17/2/2019 Peloponnese Wine Festival (Οίνοι Πελοποννήσου) στο Μουσείο Αυτοκινήτου

2-4/3/2019 Oινόραμα (Κρασιά απ’ όλη την Ελλάδα) στο Ζάππειο Μέγαρο

Κείμενο: Ντίνος Στεργίδης

Πηγή: Eatme Νοεμβρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

Περιοδικό Eatme
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ