Τα μυστικά του τζίντζερ: Πώς το διατηρούμε, πώς το καθαρίζουμε και πώς το κόβουμε
φωτογραφία: Τhe Creative Exchange (Unsplash)

Τα μυστικά του τζίντζερ: Πώς το διατηρούμε, πώς το καθαρίζουμε και πώς το κόβουμε

Δαμάζοντας την αρωματική ρίζα με το περίεργο σχήμα και τη σπιρτόζικη, πικάντικη, λεμονένια γεύση
ginger-plant-asia-rhizome-161556.jpeg
φωτογραφία: Pixabay

Αν δεν το χρησιμοποιείτε, χάνετε. Πικάντικο και ταυτόχρονα ξινούτσικο, το τζίντζερ, ή αλλιώς πιπερόριζα, είναι βασικό συστατικό πολλών συνταγών της ιαπωνικής, της κινέζικης και τις ινδικής κουζίνας και όχι μόνο. Δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε σάλτσες, μαρινάδες, αλλά και σούπες –δοκιμάστε το σε μια βελουτέ κολοκύθας ή καρότου–, ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά και τα ψάρια (γαρίδες, αχνιστά μύδια, σολομό κ.ά.), αλλά και το κοτόπουλο ή το μοσχάρι, αρωματίζει κέικ και μπισκότα και κάνει πιο σπιρτόζικη μια σπιτική λεμονάδα.  Θα το βρείτε στην αγορά και σε σκόνη ή σε πίκλα, κλεισμένο σε βαζάκι, πλην όμως το ρίζωμα του φυτού Ζιγγίβερις η φαρμακευτική, που μοιάζει  σαν ροζιασμένο δάκτυλο, όταν είναι φρέσκο, ξεδιπλώνει όλη του τη δυναμική. Χρειάζεται όμως… σωστό χειρισμό.   

Πώς το διατηρούμε

Όσο λιγότερο ρυτιδιασμένο είναι, τόσο πιο φρέσκο είναι. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα δεν καταναλώσετε όλο το ρίζωμα αμέσως, μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο, τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας, για δύο με τρεις εβδομάδες. Το τριμμένο τζίντζερ μπορείτε κάλλιστα να το κρατήσετε στην κατάψυξη, μέχρι να το ξαναχρειαστείτε.

Πώς το καθαρίζουμε

Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο που καθαρίζει λαχανικά ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, αλλά αν θέλετε τις λιγότερες δυνατές απώλειες ο καλύτερος τρόπος είναι ένα… κουταλάκι. Κρατάτε σταθερά το τζίντζερ με το αριστερό σας χέρι και το κουταλάκι με το δεξί και το ξεφλουδίζετε, ακολουθώντας τη ροή των ρόζων.

Πώς το κόβουμε  

Το κόβετε πρώτα σε λεπτά φετάκια με ένα μαχαίρι του σεφ και μετά είτε σε λωρίδες με ένα μαχαίρι του σεφ και μετά είτε σε μπαστουνάκια (ζουλιέν) είτε σε καρεδάκια.  

Πώς παίρνουμε το χυμό

Το τρίβετε στον τρίφτη, το τυλίγετε σε τουλπάνι και να το πιέζετε ούτως ώστε να βγάλει το χυμό του. Μια πρακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε την πρέσα του σκόρδου. Προφανώς όσο πιο φρέσκο είναι τόσο περισσότερο χυμό θα βγάλει.

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ