Τα κίτρινα ή χρυσά κολοκυθάκια είναι πιο τρυφερά από τα πράσινα και είναι ιδανικά για φαγητά φούρνου ή κατσαρόλας

Κολοκυθάκια, το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό

Τελευταία Ενημέρωση
Αν και τα βρίσκουμε στην αγορά όλο τον χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού είναι στις καλύτερες στιγμές τους. Πιο εντυπωσιακά είναι τα λουλούδια τους, που εκτός από πανέμορφα είναι και πεντανόστιμα.

Τα κολοκυθάκια είναι σταθερή αξία στην κουζίνα μας. Βραστά σε σαλάτες, τηγανητά με χυλό ή χωρίς, γεμιστά, σε φαγητά κατσαρόλας ή φούρνου όπως το μπριάμ, ως γέμιση σε πίτες, όπως και να τα μαγειρέψουμε είναι απλά απολαυστικά.

Τα κολοκυθάκια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα αγγούρια και τα πεπόνια. Μας τα έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος από τη Νότια Αμερική. Οι ποικιλίες τους είναι πολλές. Αυτές που απολαμβάνουμε εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα κοινά πράσινα κολοκυθάκια ή κομποκολόκυθα, που, όταν είναι φρέσκα, είναι και πολύ τραγανά και είναι καλύτερο να τα απολαύσουμε ωμά, τριμμένα ή ψιλοκομμένα σε σαλάτα.

Τα κίτρινα ή χρυσά κολοκυθάκια, όπως και τα λευκά, είναι πιο τρυφερά από τα πράσινα και είναι ιδανικά για φαγητά φούρνου ή κατσαρόλας. Τα στρογγυλά κολοκυθάκια είναι κατάλληλα για γεμιστά, έχουν πολύ γλυκιά σάρκα. Ακόμα και τα λουλούδια τους είναι πεντανόστιμα. Κοινά στις αγορές της Ευρώπης και λιγότερο γνωστά σε μας είναι τα κολοκυθάκια πάτισον, που μοιάζουν με ιπτάμενο δίσκο, όμορφα για γαρνίρισμα πιάτων και ιδανικά για μικρά χαριτωμένα γεμιστά.

kolokythakia1.jpg
Στις αρχές του καλοκαιριού βρίσκουμε τρυφερά κολοκυθάκια με τον ανθό τους

Όσο για τα κολοκυθολούλουδα, τα αρσενικά, που έχουν μόνο μίσχο, είναι τα καλύτερα για μαγείρεμα, όμως στις αρχές του καλοκαιριού θα βρείτε στην αγορά εκπληκτικά τρυφερά κολοκυθάκια με τον ανθό τους στην άκρη. Μάλιστα, όσο είναι φρεσκοκομμένα, ο ανθός τους είναι ολοζώντανος. Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει ή έστω ακούσει για τα περίφημα κρητικά γεμιστά κολοκυθολούλουδα με ρύζι και μυρωδικά ή τα κυκλαδίτικα πουλάκια, γεμιστά κολοκυθολούλουδα με τυριά και τηγανισμένα με κουρκούτι. Τα κολοκυθολούλουδα είναι ένα ξεχωριστό εποχικό υλικό και, όταν τα βρίσκω, τα χρησιμοποιώ σε πολλά μαγειρέματα, σε ριζότο, σε σαλάτες, ακόμα και σε ζύμες, όπως πίτσα και φοκάτσια.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ