Food & Drink|18.09.2020 11:34

Ένα βουνό... κεφτέδες: Με κρέας, λαχανικά, όσπρια ή θαλασσινά

Newsroom

Είναι πολύ αγαπημένο φαγητό οι κεφτέδες. Ήδη από την ώρα που τους ζυμώνεις, τους σκέφτεσαι να τσιτσιρίζουν στο τηγάνι και να φτάνουν στο πιάτο καυτοί, τραγανοί απέξω και τρυφεροί και μοσχοβολιστοί από μέσα. Όλοι έχουν να μνημονεύσουν μια μαμά, μια θεία, μια γιαγιά ή μια γειτόνισσα που έφτιαχνε τα πιο απίθανα κεφτεδάκια που έχουν φάει. Μια γεύση σπιτική, στοργική, κρυμμένη σε κάποιο συρταράκι του μυαλού, που ψάχνουν να την ξαναβρούν.

Και μοσχαρίσιοι είναι ωραιότατοι, και μισοί-μισοί (μοσχάρι- χοιρινό), κι αρνίσιοι κι από κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας, πιο ελαφριοί αυτοί. Δεν είναι όμως μόνο το κρέας. Κεφτέδες φτιάχνουμε με πολλά διαφορετικά υλικά της γης και της θάλασσας. Με ρεβίθια, με φάβα ή με φακή, με κολοκυθάκια αλλά και με κίτρινες κολοκύθες, με ντομάτες, με κρεμμύδια, με κάθε λογής χόρτα και μυρωδικά, οι λεγόμενοι «ψευτοκεφτέδες», είναι ωραιότατοι ως ορεκτικό· οι δε ψαροκεφτέδες, οι χταποδοκεφτέδες ή οι ταραμοκεφτέδες, σοβαροί μεζέδες για ένα ούζο ή ένα τσίπουρο.

Από τα κλασικά τηγανητά κεφτεδάκια με μαϊντανό ή με δυόσμο, που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι, στους περίφημους σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες με τα άνυδρα ντοματάκια του νησιού, στους σιφνέϊκους ρεβιθοκεφτέδες και τους φαβατοκεφτέδες, κι από εκεί στους μαραθοκεφτέδες, η ελληνική κουζίνα διαθέτει πολλές συνταγές με κρέας ή άνευ αυτού. Τα τροφαντά νόστιμα σφαιρίδια, όμως, δίνουν το στίγμα τους σε μαγειρικές παραδόσεις απλωμένες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Τα κεφτεδάκια με πηχτή κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια των Ιταλών μεταναστών στην Αμερική, τα σουηδικά köttbullar, τα albondigas της Ισπανίας και του Μεξικού, τα ιαπωνικά tsukune, τα kiofta και τα φαλάφελ της Μέσης Ανατολής, τα ρουμάνικα chiftele με κιμά και τριμμένη πατάτα είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι αυτής της μεγάλης κι ευέλικτης κατηγορίας.

Στο τηγάνι, στο φούρνο, στην κατσαρόλα με κάποια σάλτσα, με πατάτες τηγανητές ή ψητές, με ρύζι, με ζυμαρικά, ακόμη και σε σάντουιτς, οι κεφτέδες μπορούν να μαγειρευτούν και να σερβιριστούν με ένα σωρό τρόπους. Ιδού μερικές συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε:

Αρωματικοί κολοκυθοκεφτέδες

Συριανοί φραγκοκεφτέδες «γιαουρτλού»

Ντοματοκεφτέδες

Ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου

Κεφτέδες μπακαλιάρου

Ταραμοκεφτέδες με «μαγιονέζα» αβοκάντο

Ιταλικοί κεφτέδες με μοτσαρέλα

Μεξικάνικα κεφτεδάκια

Σουηδικά κεφτεδάκια

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια γαλοπούλας στο φούρνο 

Κεφτεδάκια κοτόπουλου σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας

 

κεφτεδάκιαόσπριακρέαςλαχανικάκεφτέδεςσυνταγές