Food & Drink|07.01.2021 14:59

(Πρ)άσο στο μανίκι: 5 συνταγές με ένα ζαρζαβατικό που πάει με όλα

Newsroom

Το ξέρατε ότι τη λέξη «πράσινος» την οφείλουμε στο πράσο; Το συγγενικό με το κρεμμύδι και το σκόρδο κηπευτικό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη διαδόθηκε μέσω των Ρωμαίων. Ο Νέρωνας έχει μείνει στην ιστορία ως «πρασοφάγος» ‒ πίστευε ακράδαντα ότι η κατανάλωση των γλυκοφάγωτων ζαρζαβατικών με το χαρακτηριστικό μακρύ στέλεχος τον έκανε πιο καλλίφωνο.

Οι Ουαλοί το πράσο το θεωρούν εθνικό τους σύμβολο, κατά πάσα πιθανότητα λόγω μιας θρυλικής μάχης ενάντια στους Σάξονες που, με την παρέμβαση του προστάτη της Ουαλίας Αγίου Δαβίδ κερδήθηκε σε ένα πρασοχώραφο. Κι εμείς όμως έχουμε μια ιστορία με ένα περιβόλι φυτεμένο με πράσα: η γνωστή φράση «πιάστηκε στα πράσα», που τη χρησιμοποιούμε όταν κάποιος συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να κάνει κάτι παράνομο, συνδέεται με κάποιον παπα-Μελέτη ο οποίος λέγεται ότι τσάκωσε έναν περιβόητο ληστή την ώρα που έψαχνε τα φλουριά που υποτίθεται ότι είχε κρύψει στο μποστάνι του.

Tο πράσο έχει υψηλή διατροφική αξία / φωτογραφία: Τoa Ηeftiba Sinca (Pexels)

Είτε βάλει κανείς στην εξίσωση τους μύθους και τις διηγήσεις από τα παλιά είτε όχι, το πράσο είναι το ίδιο θησαυρός. Το χειμωνιάτικο λαχανικό με τη γλυκιά γεύση είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, ιδίως Α και Κ. Καθώς είναι ένα φθηνό και πολύ ανθεκτικό υλικό που το βρίσκουμε εύκολα στους πάγκους των μανάβικων και στα σουπερμάρκετ κι έχει αμέτρητες χρήσεις στην κουζίνα, έχουμε πολλούς λόγους να το μαγειρεύουμε συχνά.

Δεν είναι μόνο το πολύ αγαπημένο χοιρινό πρασοσέλινο και το επίσης κλασικό, νόστιμο και υγιεινό πρασόρυζο. Το πράσο δίνει γεύση σε σούπες και σε τηγανιές, σε μαγειρευτά κατσαρόλας, σε πίτες και πιτάκια, σε τάρτες, σε σάλτσες, σε ζωμούς. Προσθέτει έξτρα πόντους στον πουρέ πατάτας και δένει πολύ όμορφα με τα τυριά και την κρέμα γάλακτος. Ταιριάζει και με κρέας και με ψάρι και θαλασσινά. Πολλά μπορείτε να κάνετε με το πράσο. Παρακάτω θα βρείτε πέντε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα από το αρχείο του www.ethnos.gr για να το χαρείτε με διαφορετικούς τρόπους.

Τάρτα με πράσα και χοιρομέρι

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Πατάτες και πράσα στο φούρνο με κρέμα και γραβιέρα

φωτογραφία: Stavros Kostakis / food styling: Olivia Artemis Webb

Πατατόσουπα με πράσα και μπέικον

Τάρτα με πράσα και σέσκουλα

φωτογραφία: Stavros Kostakis / Food styling: Olivia Artemis Webb

Ανοιχτή πίτα με πράσα και σολομό

φωτογραφία: iStock/Ideal Image
μαγειρικήπράσοπράσασυνταγές