Food & Drink|18.02.2021 14:19

Με πρωταγωνιστές τα αυγά: 7 εύκολες συνταγές για κάθε ώρα

Newsroom

Η λατινική φράση «ab ovo», «από το αυγό» δηλαδή, σημαίνει «από την αρχή». Το οποίο μόνο τυχαίο δεν είναι. Οι μυθολογίες πολλών πολιτισμών αναφέρονται σε ένα αυγό που γέννησε τον κόσμο, που οδήγησε τα στοιχεία του στις ενώσεις και στις συνθέσεις τους. Είναι μια τροφή συμβολική, δεμένη με τη δημιουργία, την αναγέννηση, την αιωνιότητα. Και επιπλέον εξαιρετικά θρεπτική.

Πριν ξαναπείτε «σιγά τ’ αυγά» να το ξανασκεφτείτε. Απλό και πλήρες, το αυγό είναι κανονικό διατροφικό θησαυροφυλάκιο. Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Όσο για τη ρετσινιά της χοληστερίνης, που του κόλλησαν κάποια στιγμή, έχει πια ξεθωριάσει. Δε μας τα έλεγαν σωστά. Η καθημερινή κατανάλωση δεν επηρεάζει τα επίπεδά της περισσότερο από άλλες ζωικές τροφές, με την προϋπόθεση πάντα ότι ακολουθούμε μια ισορροπημένη δίαιτα.

Είναι αμέτρητες οι συνταγές με αυγά / φωτογραφία: Louis Hansel-Shots of Louis (Unsplash)

Σπάστε λοιπόν άφοβα αυγά ‒ ημέρας, ελευθέρας βοσκής, βιολογικά, με Ω3 λιπαρά. Είναι φύσει φιλικά, οικονομικά και μεταμορφώνονται όσο τίποτα άλλο στη μαγειρική. Είναι αμέτρητες οι συνταγές που έχουν κοινό παρονομαστή τα αυγά. Βραστά, τηγανητά, ποσέ, σκραμπλ, σε ομελέτες κι αυγόφετες, δεν λείπουν ποτέ από ένα πλούσιο πρωινό. Βάζουν μια ωραία πινελιά στις σαλάτες. Ταιριάζουν γάντι με το φρεσκοψημένο ψωμί, τα διάφορα τυριά και αλλαντικά, τα κηπευτικά της εποχής, τα μανιτάρια... Με μερικά αυγά κι όλα τα βρισκούμενα φτιάχνεις ένα γεύμα περιωπής. Πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό... Όταν θέλετε να ετοιμάσετε κάτι νόστιμο και χορταστικό στα γρήγορα, είναι το κατάλληλο υλικό. Ιδού μερικές συνταγές από το αρχείο του ethnos.gr και του Open TV για να πάρετε ιδέες.

Πρωινό με αυγά, σολομό και αβοκάντο

Κροκ μαντάμ

Μπουκιές ομελέτας με μπρόκολο, ανθότυρο και τσένταρ

Λουκάνικα με αυγά σε πλούσια σάλτσα ντομάτας

Φριτάτα με σέσκουλα

Αυγά σακσούκα

Σαλάτα σπανάκι με αυγά και τραγανό μπέικον

αυγόσυνταγέςμαγειρικήαυγά