Food & Drink|20.02.2023 07:46

Έχετε κουνoυπίδι; Έξι συνταγές για να το φτιάξετε αλλιώς

Newsroom

Το «αδικημένο» των παιδικών μας χρόνων λόγω μυρωδιάς κουνουπίδι, οι περισσότεροι το εκτιμούμε μεγαλώνοντας για τη συνεισφορά του στην υγεία μας. Όχι άδικα, αφού είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυτοχημικών ουσιών. Ασκεί αντιοξειδωτική δράση και έχει σχετιστεί με προστασία ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη, αλλά και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ταυτόχρονα είναι φτωχότατο σε θερμίδες, αφού τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού αποδίδουν 25 θερμίδες, γεγονός που αφήνει περιθώριο για πιο πλούσιες σε υλικά συνταγές.

Αν οι διατροφικές αρετές του κουνουπιδιού δεν σας πείθουν για να το καταναλώνετε συχνότερα, ίσως σας πείσουν οι συνταγές που ακολουθούν. Tο κουνουπίδι, να έχετε υπόψιν σας, ότι τρώγεται μια χαρά ωμό. Καταξιωμένοι σεφ όπως οι Λευτέρης Λαζάρου και Βαγγέλης Δρίσκας το βάζουν μάλιστα στον πολυκόφτη ή το μπλέντερ και το μεταχειρίζονται ως ...κους κους για ταμπουλέ.

1. Συνταγή για κουνουπίδι «σαν μπριζόλα» ή «σα στέικ»

Μία από τις νεότερες συνταγές για κουνουπίδι που κάνει την εμφάνισή της αρκετά συχνά τελευταία με σημαντικές ή αμελητέες διαφορές μεταξύ των σεφ και των μαγείρων είναι το κουνουπίδι που κόπηκε σε χοντρές φέτες -και όχι στα συνήθη μπουκετάκια- και ψήθηκε έτσι.

Μη σπεύσετε να εκνευριστείτε για τη χρήση των φράσεων «σαν μπριζόλα» ή «σα στέικ», καθώς στην προκειμένη περίπτωση αφορά τον τρόπο κοπής και μαγειρέματος και όχι κάποια γευστική ομοιότητα. Άλλωστε η συνταγή που προτείνεται από το ethnos.gr με την υπογραφή του Β. Δρίσκα δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη να «δανειστεί» γεύση από κρέας, είναι πεντανόστιμη. Πατήστε εδώ για να τη δείτε. 

2. Συνταγή για κουνουπίδι ψητό με τσίλι και κουκουνάρι

Υγιεινό σνακ αλλά και συνοδευτικό του φαγητού, το ψητό κουνουπίδι παίρνει ό,τι γεύση αποφασίσετε να του δώσετε εσείς ανάλογα με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που θα του βάλετετε. Το κουκουνάρι προσθέτει γεύση και απολαυστική τραγανότητα στις μπουκιές. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

3. Συνταγή για πανεύκολη σαλάτα με ωμό κουνουπίδι και μπρόκολο

Πεντανόστιμη πρόταση για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και για το πάρτι, η σαλάτα αυτή περιέχει και μπέικον. Δείτε τη συνταγή εδώ

4. Συνταγή για κουνουπιδοκεφτέδες

Φανταστική συνταγή για κεφτέδες από κουνουπίδι με καρότο και κεφαλοτύρι. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και κεφτέδες μπρόκολου. Δείτε πώς γίνονται πατώντας εδώ.

5. Συνταγή για σούπα με κουνουπίδι

Υλικά: 1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια, 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 750-850ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου, 150 ml κρέμα γάλακτος, 1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο, κρουτόν σκόρδου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Απλώνετε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε ένα ταψί με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κύμινο και λίγο αλάτι. Ψήνετε για 15'-20' ή μέχρι να ροδίσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα και ρίχνετε το κρεμμύδι και το σέλινο. Σοτάρετε τα υλικά για 5'-7' ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε το σκόρδο και ύστερα από 1'-2' ρίχνετε και το κουνουπίδι. Βάζετε και τα 750 ml ζωμού και μαγειρεύετε για 10'. Πολτοποιείτε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή ρίχνοντάς τη τμηματικά στο μπλέντερ. Προσθέτετε την κρέμα, αλατοπίπερο και -αν θέλετε τη σούπα σας πιο αραιή- λίγο ακόμη από το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Σερβίρετε με κρουτόν έτοιμα ή σπιτικά.

6. Συνταγή για κουνουπίδι τηγανητό

Μια πραγματική λιχουδιά το κουνουπίδι σε χυλό μπίρας μπορείτε να το φτιάξετε πανεύκολα. Βρείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

συνταγέςκουνουπίδισαλάτασνακ