MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Ιράν: Το χρονικό της κατάληψης των ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης - Στο «κόκκινο» οι σχέσεις των δύο χωρών - Αντιδράσεις από τα κόμματαΜακελειό στο Τέξας: Η αστυνομία πήρε τη «λάθος απόφαση» καθυστερώντας την επέμβαση στο σχολείο«Μαμά είσαι κακιά» - Στο «φως» νέο αποκαλυπτικό μήνυμα της Τζωρτζίνας για τη Ρούλα ΠισπιρίγκουΠοιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης που κατέλαβαν τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια
Homepage |   Food & Drink   |   16.01.2019 18:58
Newsroom
Newsroom

Jock Zonfrillo: o σεφ που χτίζει γέφυρες

επόμενο άρθροnext-article
Jock Zonfrillo / Basque Culinary Center
Jock Zonfrillo / Basque Culinary Center

Ο Σκωτσέζος σεφ που επαναπροσδιορίζει την αυστραλιανή κουζίνα τιμήθηκε πρόσφατα με το Basque Culinary World Prize για το 2018 – ένα βραβείο που αφιερώνεται κάθε χρόνο στους μάγειρες που κάνουν τη διαφορά στις τοπικές κοινωνίες και προστατεύουν τον γαστρονομικό τους πολιτισμό. Έφτασε στο Λονδίνο στα 17 του, με το νυχτερινό τρένο και με μια πλαστική σακούλα που περιείχε δυο ρούχα και τίποτε άλλο.

 

Βρέθηκε έξω από την πόρτα του Marco Pierre White κι ευτυχώς εκείνος τού την άνοιξε. Τα πρωινά δούλευε πυρετωδώς και τα βράδια περίμενε να φύγουν όλοι για να τρυπώσει πάλι μέσα στο εστιατόριο και να κοιμηθεί κάτω από τις πετσέτες, αφού τότε ήταν ακόμα άστεγος. «Αν δεν ήταν το φαγητό, θα είχα πεθάνει», έχει δηλώσει σχετικά ο Jock Zonfrillo που κλήθηκε να ξεπεράσει ένα βουνό από εμπόδια για να βρει τον εαυτό και τον δρόμο του.

Είχε πια διαμορφωθεί ως μάγειρας κι είχε αφήσει πίσω του τα χρόνια της ηρωίνης όταν ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, αυτήν τη φορά στην Αυστραλία. Δουλεύοντας σ’ εστιατόρια του Σίδνεϊ, συνειδητοποίησε ότι οι κουζίνες δεν δούλευαν καθόλου με τοπικές πρώτες ύλες. Έπρεπε να πλησιάσει ο ίδιος αυτόχθονες καλλιτέχνες του δρόμου και ένας από αυτούς να δεχτεί να του μιλήσει για τη γαστρονομική τους κουλτούρα και τον πλούτο της. Μετά από εκείνη την πρώτη τετράωρη συζήτηση, ο Zonfrillo ταξίδεψε επτά φορές στην ενδοχώρα μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που ξεδίπλωσαν τα υλικά, τις παραδόσεις, τις τεχνικές και τον πολιτισμό τους. 

Οι ανεκτίμητες αυτές πληροφορίες, που σε λίγο θα χάνονταν, δεν έγιναν μόνο ο πυρήνας του εστιατορίου του, Orana Restaurant, στην Αδελαΐδα, που βρίσκεται στη λίστα των 50 Best Restaurants του κόσμου, αλλά και του ομώνυμου Ιδρύματος υπό την ομπρέλα του οποίου συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, το South Australian Μuseum και το Botanic Gardens of South Australia.

 

Το Ίδρυμα υλοποιεί το γιγαντιαίο έργο καταγραφής των υλικών των αυτόχθονων πολιτισμών, που θα λειτουργεί ως βάση δεδομένων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει προγράμματα για τους καλλιεργητές, προκειμένου να μη σβήσει ο πλούτος γνώσεων των αυτόχθονων φυλών που ζουν εν πολλοίς ακόμα απομονωμένοι. Στόχος του Jock Zonfrillo είναι να εγείρει το ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα και να δημιουργήσει ένα εμπορικό δίκτυο στήριξης των αυτόχθονων παραγωγών, ψαράδων και foragers. 

Κείμενο: Μελίνα Σιδηροπούλου

Πηγή: Eatme Ιανουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

eatme3.jpg
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • φαγητό
  • ΣΕΦ
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 27.05.2022 05:15
Το σχέδιο για θερμοστάτη - κόφτη στα κλιματιστικά και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 27.05.2022 04:45
ΕΝΦΙΑ: Πώς και πότε θα διορθώσετε λάθη για να ξεφουσκώσει ο φόρος - Η διαδικασία
MENSHOUSE
Οι θρύλοι της «ΕΒΓΑ»: Αν θυμάσαι αυτά τα 5 παγωτά που δεν υπάρχουν πια, τότε είσαι σίγουρα πάνω από 40
MENSHOUSE
Πήγαιναν με όλα: Τα 14 θρυλικά ζευγάρια παπούτσια που βλέπαμε κάθε μέρα στο σχολείο στα 90’s (Pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
27-05-2022 10:20
Συμβουλές και tips – Πώς ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες
02
25.05.2022 07:25
Κορμός σοκολάτας με μπισκότα: η «συνταγή της γιαγιάς», η εκδοχή με «μερέντα» και η light παραλλαγή
03
26.10.2018 12:22
Γρήγορη κι εύκολη ομελέτα με πατάτες
04
26.10.2018 12:20
Μελιτζάνα: Σύμμαχος κατά της χοληστερίνης
05
23.11.2018 15:52
Γυλωμένη μανούρα της Σίφνου: Ένα τυρί με ισχυρή προσωπικότητα

POPULAR VIDEOS

«Σκυτάλη» στην Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Τα τραγούδια της Χαρούλας 43 χρόνια μετά
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 27.05.2022 20:33
«Σκυτάλη» στην Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Τα τραγούδια της Χαρούλας 43 χρόνια μετά
Κεντρικό δελτίο  27/05/2022
Κεντρικό... | 27.05.2022 20:06
Κεντρικό δελτίο 27/05/2022
Επιδρομή ενόπλων σε πλοίο με ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 27.05.2022 18:53
Επιδρομή ενόπλων σε πλοίο με ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο
Καιρός 27/05/2022: Επιμένει η ζέστη μέχρι και αύριο
Ώρα Ελλάδος... | 27.05.2022 06:53
Καιρός 27/05/2022: Επιμένει η ζέστη μέχρι και αύριο
Ο Θάνος Πλεύρης για τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, την οξεία ηπατίτιδα και την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα
Ώρα Ελλάδος... | 26.05.2022 09:57
Ο Θάνος Πλεύρης για τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, την οξεία ηπατίτιδα και την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα
Η προσφορά της εβδομάδας από το OPEN Market
NewsletterΕγγραφείτε και διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας