Μαρμελάδες και πηκτίνη: τι είναι και πώς γίνεται η σπιτική
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Υπάρχει τρόπος να φτιάξουμε μαρμελάδα και να καταφέρουμε να την κάνουμε πηχτή όπως του εμπορίου; Η απάντηση είναι ναι, με τη βοήθεια της πηκτίνης. Την πηκτίνη την προμηθευόμαστε έτοιμη ή φτιάχνουμε δική μας στο σπίτι.
Η πηκτίνη είναι ένας πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στα φρούτα και απελευθερώνεται µε το βρασµό. Τα σάκχαρα των φρούτων ενώνονται με τη ζάχαρηπου προσθέτουμε και με αυτό τον τρόπο πήζει η μαρμελάδα. Ωστόσο, πηκτίνη βρίσκουµε και στο εµπόριο, συνήθως σε µορφή σκόνης (χύµα ή σε φακελάκια). Πηκτίνη κυκλοφορεί έτοιμη στα super market σε συσκευασία των 25 γρ., που είναι η προτεινόμενη ποσότητα για 1 κιλό φρούτων.
Πώς παράγεται η πηκτίνη
Η πηκτίνη παράγεται από τους φλοιούς και τους πυρήνες των φρούτων και τη βρίσκουμε κυρίως στα πορτοκάλια, λεμόνια, νεράντζια, μανταρίνια, κίτρα, γκρέιπφρουτ, στα μήλα και στα κυδώνια, γι’ αυτό το λόγο βασικοί προμηθευτές πηκτίνης στην αγορά είναι οι εταιρείες που παρασκευάζουν χυμούς από τα συγκεκριμένα φρούτα.
Πώς φτιάχνεται η σπιτική πηκτίνη
Εάν θέλετε να φτιάξετε φυσική πηκτίνη στο σπίτι, αρχίστε να μαζεύετε τις φλούδες και τα κουκούτσια των φρούτων που προαναφέρθηκαν και να τα διατηρείτε στην κατάψυξη μέχρι να έχετε μια ικανή ποσότητα. Δείτε τη συνταγή για σπιτική πηκτίνη πατώντας εδώ.
Το Ισραήλ απαγόρευσε στον ΟΗΕ να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα - «Μας φτάνουν τα καύσιμα για μία ημέρα»
Θεσσαλονίκη: Δώρα ζωής από 33χρονο που έχασε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Πώς γίνεται να έχετε ενέργεια κάθε πρωί χωρίς καφέ; Αυτοί είναι οι 5+1 τρόποι
Έφυγε απ' τη ζωή ο δημοσιογράφος Νίκος Τζαντζαράς - Το «αντίο» του ΠΑΟΚ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr