MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Νέο «μπλόκο» από Άρειο Πάγο στην κάθοδο Κασιδιάρη στις εκλογές του Ιουνίου: Ποιοι κόμμα θα στηρίξει ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωσηΚάτι ήξεραν: Γιγαντιαία τα κέρδη ξένων εταιρειών που έμειναν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία – Πάνω από 11 δισ. ευρώΞανά στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου η Εύα Καϊλή - «Ναι» από το δικαστικό συμβούλιο για συμμετοχή στις εργασίες στο ΣτρασβούργοΤσίπρας: Κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Υγεία - «Μea culpa» για την απλή αναλογικήΜητσοτάκης: Θα εκσυγχρονίσουμε και θα παρέμβουμε δραστικά και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ
Homepage |   Food & Drink   |   22.03.2023 15:24
Newsroom
Newsroom

Ο μπακαλιάρος του Νότου – Παραδοσιακές συνταγές από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Χώρα των Βάσκων

επόμενο άρθροnext-article
Εικόνα: Pixabay
Εικόνα: Pixabay

Ο καλός, ποιοτικός παστός μπακαλιάρος στερείται μόνο το ...νερό, ενώ διατηρεί τις βιταμίνες και όλη τη γεύση του. Περιέχει ελάχιστα λιπαρά και είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β, σίδηρο και ασβέστιο. Αυτός που βρίσκουμε στην αγορά προέρχεται συνήθως από τα παγωμένα νερά των βόρειων θαλασσών, ωστόσο το λεγόμενο και «ψάρι του βουνού» (αφού διατηρημένος κατάφερε να ταξιδέψει στα πιο δυσπρόσιτα ορεινά χωριά) αγαπήθηκε από όλους τους λαούς της Νότιας Ευρώπης. Ας δούμε τέσσερις χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές με παστό μπακαλιάρο. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να ξαλμυρίσετε καλά τον μπακαλιάρο πριν τον χρησιμοποιήσετε, πράγμα που μπορεί να διαρκέσει και 48 ώρες.

 

> Δείτε επίσης: Πώς ξαλμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο

Συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά 

Φτιάξτε το πλέον κλασικό γευστικό δίδυμο της ελληνικής κουζίνας που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, ημέρας του Ευαγγελισμού. Απολαύστε τον τηγανητό μπακαλιάρο με την «τσουχτερή» σκορδαλιά με μια καλή ρετσίνα, αλλά και με ούζο ή τσίπουρο.

Υλικά: 2 φιλέτα ολόκληρα μπακαλιάρος, καλά ξαλμυρισμένος, 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού μπίρα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για τη σκορδαλιά: 5-6 φέτες ψωμί μουσκεμένες σε νερό, 3 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο, 1-2 κουταλιές της σούπας από λευκό κρασί ξίδι, 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: 1. Tοποθετείτε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σε διπλό απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει εντελώς. 2. Eτοιμάζετε το κουρκούτι ως εξής: διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με τη σόδα. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός). 3. Βυθίζετε στο μείγμα αυτό ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα φιλέτα του ψαριού μέχρι να αποκτήσουν και από τις δύο πλευρές χρυσοκίτρινο χρώμα. 4. Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά ως εξής: στύβετε το ψωμί για να φύγει το νερό. Το βάζετε στο μπλέντερ και προσθέτετε το σκόρδο, το ξίδι και το αλάτι και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε σιγά σιγά το λάδι και συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ. 5. Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο σε μια πιατέλα, την οποία έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το λάδι του. Κατόπιν τον σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντάς τον με τη σκορδαλιά. 

Συνταγή για μπακαλιάρο ψητό από την Πορτογαλία

Πολύ εύκολος πιπεράτος μπακαλιάρος φούρνου, μία από τις αμέτρητες συνταγές για μπακαλιάρο της πορτογαλέζικης κουζίνας.

Υλικά: 800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένο, 3 πιπεριές (αν θέλετε χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα για την πολυχρωμία του πιάτου), 100 γρ. ελαιόλαδο, 700 γρ. πατάτες σε ροδέλες, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 φύλλο δάφνης και ρίγανη

 

Εκτέλεση: 1. Καθαρίζετε και κόβετε τον μπακαλιάρο σε μερίδες. 2. Τον βάζετε σε ένα ταψί με λίγο λάδι και ρίχνετε τριγύρω και επάνω του τα υπόλοιπα υλικά. 3. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45’.

Συνταγή για μπακαλιάρο κατσαρόλας από την Ιταλία

Υλικά: 600 γρ. μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος, 5-6 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο, 1 καρότο σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 2-3 πατάτες σε κύβους, 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι ή αμύγδαλο ψιλοκομμένο και φρεσκοκομμένα μυρωδικά 

Εκτέλεση: 1. Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μερίδες. 2. Σοτάρετε σε λίγο λάδι το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον μπακαλιάρο και τον σοτάρετε ελαφρά. Ρίχνετε τις ντομάτες, το ζωμό των λαχανικών και αλατοπίπερο. 3. Προσθέτετε τις πατάτες και μαγειρεύετε μέχρι να γίνουν και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Σερβίρετε γαρνίροντας με κουκουνάρι ή αμύγδαλα και φρεσκοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, βασιλικό)

Συνταγή για μπακαλιάρο μαγειρευτό από τη Χώρα των Βάσκων

Υλικά: 600 γρ. μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 750 γρ. πράσα σε ροδέλες, 500 γρ. πατάτες σε χοντρές ροδέλες, 1 φύλλο δάφνης, πιπέρι, 750ml νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Εκτέλεση: 1. Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι να ροδίσει και το αφαιρείτε. 2. Ρίχνετε το πράσο και το σοτάρετε στο αρωματισμένο λάδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τις ροδέλες πατάτας, τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, πιπέρι και τη δάφνη. Ρίχνετε το νερό και μόλις κοχλάσει χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για μισή περίπου ώρα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. 3. Σερβίρετε το φαγητό με τη σάλτσα του πασπαλισμένο με το σοταρισμένο σκόρδο το οποίο έχετε λιώσει και ανακατέψει με την πάπρικα.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Πορτογαλία
  • μπακαλιάρος
  • σπιτικές συνταγές
  • ευρωπαϊκός Νότος
  • Ιταλία
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 08.06.2023 20:56
Πετρέλαιο: Τρενάκι του τρόμου θυμίζουν οι τιμές στις αγορές - Στάση αναμονής στην αντλία
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 08.06.2023 07:45
Επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ: Νέο μοντέλο πληρωμών - Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
11-05-2023 07:50
Τα μούσμουλα μας ωφελούν - Γνωρίστε τις διατροφικές αρετές τους
02
23.05.2023 07:36
Εσείς ποιο ρυζόγαλο προτιμάτε;
03
07.06.2023 07:40
Συμβουλές και tips - Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε κολοκυθάκια και ιδέες για να τα μαγειρέψουμε
04
18.05.2023 07:33
Ντολμαδάκια - Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα και πώς τα τυλίγουμε για να μην ανοίξουν
05
07.04.2022 08:10
Ελ. Ψυχούλη: Η μεζεδοκατάσταση στήνεται παντού -στο πεζοδρόμιο, στο μπαλκόνι, στο τραπεζάκι του σαλονιού

POPULAR VIDEOS

H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN μετά τις εκλογές – 1ο μέρος
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 19:45
H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN μετά τις εκλογές – 1ο μέρος
Κεντρικό δελτίο 08/06/2023
Κεντρικό... | 08.06.2023 20:12
Κεντρικό δελτίο 08/06/2023
Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 21:16
Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών
«Έσβησε» αβοήθητη περιμένοντας ασθενοφόρο 63χρονη τουρίστρια στην Ουρανούπολη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 18:55
«Έσβησε» αβοήθητη περιμένοντας ασθενοφόρο 63χρονη τουρίστρια στην Ουρανούπολη
Η δημόσια υγεία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 19:31
Η δημόσια υγεία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης