MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
«Τρέχουν» οι δικαστικές εξελίξεις για τα Τέμπη: Ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ και άλλα δύο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης για τη μετάταξη του σταθμάρχηΣε τέσσερις άξονες οι έρευνες για τον καρδιοχειρουργό: «Δεν έχω 15 θανάτους παιδιών, είναι θέμα εκδίκησης», υποστηρίζειΑπόκοσμες εικόνες από το πράσινο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας - Η ουσία που έκανε το νερό να φωσφορίζει«Δεν γνωρίζαμε ούτε εμείς ούτε εκείνη ότι έχει αλλεργία στο δηλητήριο» - Tι λέει η μητέρα της ερπετολόγου που την τσίμπησε οχιά
Homepage |   Food & Drink   |   25.03.2023 17:05
Newsroom
Newsroom

25η Μαρτίου: Μαγαζί στη Θεσσαλονίκη σερβίρει μπακαλιάρο εδώ και 113 χρόνια - Του έκανε αφιέρωμα μέχρι και το BBC!

επόμενο άρθροnext-article
Το φημισμένο εστιατόριο/ AΠΕ-ΜΠΕ
Το φημισμένο εστιατόριο/ AΠΕ-ΜΠΕ

25η Μαρτίου και… μπακαλιάρος πάνε μαζί! Τέτοια ημέρα ένα μαγαζί ξεχωρίζει στη Θεσσαλονίκη. Το κατάστημα της οικογένειας Κερανίδου τηγανίζει μπακαλιάρους εδώ και έναν αιώνα. Μάλιστα, το BBC έκανε ειδικό αφιέρωμα.

Οικογενειακή υπόθεση

 

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο μπακαλιάρος μπαίνει στα τηγάνια, ικανοποιώντας τους ουρανίσκους όλων όσοι ακολουθούν πιστά το έθιμο της ημέρας. Στα Λαδάδικα, απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οικογένειας Κερανίδη σε πλήρη απαρτία τρέχουν και… δεν φτάνουν για να προλάβουν τις τελευταίες προετοιμασίες.

Ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του κάθε 25η Μαρτίου και οι μετρ του είδους βρίσκονται στη φάση του ξαλμυρίσματος τεράστιων ποσοτήτων μπακαλιάρου, σε τεράστιες γούρνες, ώστε να προσφέρουν το γευστικότερο δυνατό αποτέλεσμα στους πελάτες τους. Ήδη, άλλωστε, τα τηλεφωνήματα «πέφτουν βροχή» εδώ και μια εβδομάδα, με τις προκρατήσεις και τις παραγγελίες να έχουν χτυπήσει ταβάνι εδώ και μέρες.

Έναν αιώνα ζωής και βάλε μετρά το κατάστημα που βρίσκεται στα χέρια της τετάρτης πλέον γενιάς και έχει τηγανίσει εκατομμύρια μπακαλιάρους στη διάρκεια της λειτουργίας του, αλλά κάθε χρονιά, υπάρχει το ίδιο άγχος: Να μη φύγει κανείς με παράπονα, όπως λένε οι ιδιοκτήτες.

Η νεαρότερη της οικογένειας Κερανίδου, που έχει χάσει όλες τις παρελάσεις για να βοηθάει τον παππού και τον μπαμπά της στην οικογενειακή ταβέρνα, εξηγεί ότι η δουλειά της εβδομάδας που διανύουμε δεν συγκρίνεται με καμία άλλη ολόκληρο τον χρόνο.

«Εδώ και δύο εβδομάδες ξεκίνησε η προετοιμασία, το καθάρισμα και το κόψιμο του μπακαλιάρου. Αυτή την εβδομάδα κάνουμε το ξαλμύρισμα που γίνεται σε τεράστιες γούρνες, μιας και οι ποσότητες που έχουμε είναι πάρα πολλές και φέτος περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Γίνεται αλλαγή κάθε επτά ώρες του κρύου νερού για να φύγει το αλάτι», σημειώνει η κ. Κερανίδου.

Η εικόνα με τις ουρές αναμονής έξω από το μαγαζί είναι γνώριμη εδώ και χρόνια. Τηλεοπτικά δίκτυα από πολλές χώρες, ανάμεσά τους και το BBC, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και αφιέρωσαν τηλεοπτικό χρόνο στον μπακαλιάρο με το τραγανό περίβλημα -κουρκούτι και τη συνοδευτική σκορδαλιά που πρωταγωνιστεί στο κατάστημα, το οποίο ξεκίνησε από έναν μικρό πάγκο και έγινε σήμερα μια μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση.

Από το... 1910

 

Η ιστορία ενός από τα μακροβιότερα μπακαλιαράδικα της Θεσσαλονίκης («Τα μπακαλιαράκια του Αρίστου») ξεκινά το 1910, όταν ο πατέρας του Αρίστου, ανοίγει στην οδό Κατούνη ένα κατάστημα τόσο μικρό, που χωρούσε μόλις ο ίδιος μέσα για να ψήνει τα εμπορεύματά του. Κύριοι πελάτες του ήταν οι λιμενεργάτες. Τα πρωινά, ο παππούς έψηνε μπουγάτσα στα κάρβουνα και κατά το μεσημέρι σέρβιρε διάφορες νοστιμιές της μικρασιατικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας κυρίως γαύρο και σαρδέλα. Το 1941, αναλαμβάνει πλέον ο γιος Αρίστος το κατάστημα και αποφασίζει να σερβίρει μπακαλιάρο, ο οποίος ήταν ρωσικής προέλευσης. Αρχικά χρησιμοποιούσε κάρβουνα στο ψήσιμο και δεν υπήρχε δυνατότητα μεγάλης παραγωγής, με αποτέλεσμα το ψήσιμο του μπακαλιάρου να σταματάει στις 9-10 το πρωί και πολλοί ήταν αυτοί που έμεναν νηστικοί.

«Οι πελάτες έτρωγαν σχεδόν στα όρθια και όπου μπορούσαν να στηθούν για να κολατσίσουν στο διάλειμμά τους από την κοπιαστική εργασία. Συνήθως άπλωναν την εφημερίδα, στην οποία σέρβιρε το κατάστημα το ψαράκι, σε καπό αυτοκινήτων και σε άμαξες ή όποιου είδους λαμαρίνα βρισκόταν πρόχειρη μπροστά τους», εξηγεί η νεαρή κόρη ενός εκ των ιδιοκτητών.

Το 1987, ο παππούς πλέον Αρίστος παραδίδει το φημισμένο κατάστημα στα ανίψια του, Δημήτριο και Νικόλαο Κερανίδη. Ο Δημήτρης ήταν απόφοιτος σχολής Μηχανολόγων και ο Νίκος απόφοιτος Φυσικού. Τα δυο αδέρφια βλέποντας πως η δουλειά αυξανόταν, αλλάζουν μετά από κάποια χρόνια τα παλιά συστήματα ψησίματος του παππού με σύγχρονα, διατηρώντας όμως πιστά την παράδοση που τους δίδαξαν οι πρόγονοί τους.

Η μικρότερη της οικογένειας, που μεγάλωσε όπως τα αδέρφια και τα ξαδέρφια της, με την ένταση στη γεύση και τη μυρωδιά του μπακαλιάρου, δεν γνωρίζει ούτε και αυτή τα μυστικά του, ή τουλάχιστον δεν θέλει να τα δώσει στη δημοσιότητα, κάτι που είναι και το πιο πιθανό. Εξάλλου, όπως λέει και η ίδια, για πάνω από εκατό χρόνια τα στόματα των ελάχιστων εμπλεκομένων παραμένουν ερμητικά κλειστά και κανείς δεν φανέρωσε τίποτα για τα υλικά και τη δοσολογία.

«Όλοι οι πελάτες μας θέλουν να μάθουν τα μυστικά του τηγανητού μπακαλιάρου σκορδαλιά, άλλα αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Για να καταλάβετε πόσο καλά κρατήθηκε έναν αιώνα το μυστικό μας και δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό, ακόμη και το κουρκούτι που έφτιαχνε ο Αρίστος -ό,τι περίσσευε- το πετούσε στο αυλάκι, στον υπόνομο, για να μην μάθει κάνεις τα υλικά της μυστικής συνταγής. Μπορώ να σας πω μόνο ότι η σκορδαλιά μας γίνεται με ψωμί και για όσους θα τηγανίσουν στο σπίτι, ο μπακαλιάρος θέλει πολύ λάδι, πολλή υπομονή και πολύ δυνατή φωτιά για να μην… καθίσει και κολλήσει στο τηγάνι», σημειώνει η Κερανίδου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Χείρα φιλίας στην Αθήνα τείνει ο Τσαβούσογλου - Έστειλε ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου
  • Λαγονήσι: Τα στοιχεία στα χέρια των Αρχών για τον δράστη που πυροβόλησε τον 16χρονο - Τα νεότερα για την υγεία του παιδιού
  • Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε περιοχές στο δυτικό Μισισίπι: «Η πόλη μας χάθηκε», λένε οι κάτοικοι - Αναφορές για νεκρούς
  • Μια μοναδική ιστορία αγάπης! Ο παράλυτος δρομέας Άλεκ Ρόκα που συγκίνησε τον πλανήτη έχει πάντα στο πλευρό του την Μαρί Κάρμε
  • Ελλάκτωρ - Intrakat: Ανακοινώνεται το deal της χρονιάς στις κατασκευές με την εξαγορά της Άκτωρ
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Θεσσαλονίκη
  • ταβέρνα
  • BBC
  • 25η Μαρτίου
  • μπακαλιάρος
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 29.05.2023 12:52
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Με διπλό σύστημα η αξιολόγηση των αιτήσεων - Πώς θα βγουν οι δικαιούχοι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 29.05.2023 09:50
Πετρέλαιο: Ανοδος των τιμών μετά την καταρχήν συμφωνία για το αμερικανικό χρέος
MENSHOUSE
Ρόστο χοιρινό πάνω στο θάλασσα: Το νησί που θα ευχαριστηθείς μπάνιο και καλό φαγητό δίχως έγνοιες (Pics)
MENSHOUSE
Για τη μεγάλη ανατροπή: Οι νέες αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ για να γυρίσει το -20 (Pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
29-05-2023 18:00
Λιώνει στο στόμα, αλλά δεν ξέρουν να εκτιμούν: Το ελληνικό φαγητό – όνειρο που οι ξένοι απορούν πώς το τρώμε
02
11.05.2023 07:50
Τα μούσμουλα μας ωφελούν - Γνωρίστε τις διατροφικές αρετές τους
03
18.05.2023 07:33
Ντολμαδάκια - Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα και πώς τα τυλίγουμε για να μην ανοίξουν
04
25.04.2023 08:16
Γλυκοπατάτες – Τα οφέλη τους, το αντιοξειδωτικό που τις ξεχωρίζει και πεντανόστιμη συνταγή
05
27.09.2022 09:02
Τρεις φθινοπωρινές μακαρονάδες που θα τρώμε ξανά και ξανά

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 29/05/2023
Κεντρικό... | 29.05.2023 19:59
Κεντρικό δελτίο 29/05/2023
Συνελήφθησαν συνοριοφύλακες – Διευκόλυναν παράτυπους μετανάστες να περάσουν στον Έβρο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.05.2023 19:36
Συνελήφθησαν συνοριοφύλακες – Διευκόλυναν παράτυπους μετανάστες να περάσουν στον Έβρο
Επανεκλογή Ερντογάν: Τα νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.05.2023 19:30
Επανεκλογή Ερντογάν: Τα νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σολτς σε Ερντογάν: Ελπίζω σε καλές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.05.2023 19:27
Σολτς σε Ερντογάν: Ελπίζω σε καλές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Τρίτη δεκαετία πολιτικής ηγεμονίας του Ερντογάν
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.05.2023 19:02
Τρίτη δεκαετία πολιτικής ηγεμονίας του Ερντογάν