Πώς θα κάνετε το καλύτερο βραστό αυγό: Επιστήμονες βρήκαν τον καλύτερο τρόπο και μπορείτε να το κάνετε σπίτι σας!
Το άψογο βράσιμο ενός αυγού συχνά αποτελεί πρόκληση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Το άψογο βράσιμο ενός αυγού συχνά αποτελεί πρόκληση, επειδή το ασπράδι και ο κρόκος έχουν διαφορετική σύνθεση, πράγμα που απαιτεί να μαγειρεύονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες για να επιτευχθεί η ιδανική γεύση και υφή.
Αλλά τώρα, οι επιστήμονες λένε πως βρήκαν την απόλυτη λύση με μια τεχνική γνωστή ως περιοδικό μαγείρεμα. Αυτή η νέα μέθοδος περιλαμβάνει την εναλλαγή των αυγών μεταξύ κύκλων ζεστού και χλιαρού νερού για το βέλτιστο μαγείρεμα και του ασπραδιού και του κρόκου ταυτόχρονα χωρίς να διαχωρίζονται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Communications Engineering.
Το περιοδικό μαγείρεμα όχι μόνο δημιουργεί την ιδανική υφή και γεύση τόσο για το ασπράδι όσο και για τον κρόκο, αλλά βοηθά επίσης το αυγό να διατηρήσει τη μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς μεθόδους, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.
«Ως σεφ, λέω πως αυτή η μέθοδος είναι απόλυτα λογική», δήλωσε ο Micah Siva, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και συγγραφέας συνταγών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν ότι το μαγείρεμα είναι επιστήμη... και η προσαρμογή της θερμοκρασίας μαγειρέματος στις ιδιότητες και τις δομές των πρωτεϊνών μέσα στο αυγό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα».
Τι να κάνατε για το τέλειο αυγό
Για να μαγειρέψουν το... απόλυτο βραστό αυγό, οι ερευνητές θα μπορούσαν να βασιστούν στη δοκιμή και το λάθος, δοκιμάζοντας εκατοντάδες αυγά, δήλωσε ο Di Maio, υπεύθυνος προγράμματος του προγράμματος μηχανικής υλικών για πτυχίο και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II της Ιταλίας.
Αντ' αυτού, η ομάδα ανέπτυξε μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις για να προβλέψει πώς μεταφέρεται η θερμότητα μέσα στο αυγό, γεγονός που τους βοήθησε να προσδιορίσουν τις ιδανικές συνθήκες μαγειρέματος τόσο για το ασπράδι όσο και για τον κρόκο. Με αυτά τα εργαλεία, ο Di Maio και οι συνάδελφοί του έλαβαν υπόψιν παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η πυκνότητα του νερού για να τους βοηθήσουν να αποφασίσουν τα χρονικά διαστήματα εναλλαγής των αυγών μεταξύ ζεστού και χλιαρού νερού.
Για να δοκιμάσουν το περιοδικό μαγείρεμα, η ομάδα γέμισε μια κατσαρόλα με νερό βρύσης και το ζέστανε στην επιθυμητή θερμοκρασία στην εστία. Έπειτα, τοποθέτησαν ένα θερμόμετρο τροφίμων τόσο στο ζεστό όσο και στο χλιαρό νερό για να εξασφαλίσουν σταθερές θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Στη συνέχεια, η ομάδα μαγείρεψε φρέσκα αυγά με το τσόφλι τους χρησιμοποιώντας τέσσερις μεθόδους: σκληρό βράσιμο, μαλακό βράσιμο, sous vide και τη νέα τεχνική περιοδικού μαγειρέματος. Συνολικά, ο Di Maio και οι συνάδελφοί του ετοίμασαν 160 αυγά, χρησιμοποιώντας 40 αυγά ανά μέθοδο μαγειρέματος.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι χρησίμευσαν ως δείγματα ελέγχου για τη σύγκριση των θερμοκρασιακών προφίλ, της υφής και της συγκράτησης θρεπτικών συστατικών.
Τα σκληρά βρασμένα αυγά μαγειρεύτηκαν για 12 λεπτά, τα μαλακά βρασμένα για έξι λεπτά και τα αυγά sous vide παρασκευάστηκαν στους 65 βαθμούς Κελσίου (149 βαθμούς Φαρενάιτ) για μία ώρα.
Για την περιοδική μέθοδο, οι επιστήμονες βύθισαν εναλλάξ τα αυγά για δύο λεπτά σε βραστό νερό στους 100 βαθμούς Κελσίου (212 F) και σε χλιαρό νερό στους 30 βαθμούς Κελσίου (86 F). Αυτός ο κύκλος επαναλήφθηκε οκτώ φορές για 32 λεπτά.
Ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι οδήγησαν σε σταθερά αυξανόμενες εσωτερικές θερμοκρασίες σε όλο το αυγό, η περιοδική μέθοδος διατήρησε σταθερή θερμοκρασία κρόκου 67 C (152,6 F), ενώ το ασπράδι έφτασε σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 87 C έως 100 C (188,6 F έως 212 F) σε ζεστό νερό και από 30 C έως 55 C (86 F έως 131 F) σε χλιαρό νερό.
Αυτή η δυναμική κατανομή της θερμότητας επιτρέπει τόσο στο ασπράδι όσο και στον κρόκο να αποκτήσουν την ιδανική υφή και συνοχή, σύμφωνα με τον Di Maio.
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




