Καθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή - Προετοιμάζοντας φρέσκα μύδια, καλαμάρια και γαρίδες για μαγείρεμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Θαλασσινά, όπως τα μύδια, τα καλαμαράκια και οι γαρίδες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής συνοδεύοντας ιδανικά το ούζο, το τσίπουρο και τα λευκά ή ροζέ κρασιά. Ούτε φέτος δεν θα λείψουν βέβαια από τα Κούλουμα. Αν επιλέξετε κι εσείς φρέσκα θαλασσινά, φροντίστε να τα καθαρίσετε σωστά και να τα μαγειρέψετε με λίγα και απλά υλικά, ώστε να αναδείξετε τη θαλασσινή τους γεύση.
Πώς να καθαρίσετε σωστά τα μύδια
Ξεπλύνετε τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν άμμο και ακαθαρσίες. Χρησιμοποιήστε βουρτσάκι ή συρμάτινο σφουγγάρι για να τρίψετε τα κελύφη τους, όπου είναι απαραίτητο. Αφαιρέστε τα «γένια» τραβώντας τα προς τα έξω με το χέρι ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, πάντα προς την αντίθετη κατεύθυνση από το άνοιγμα του μυδιού. Ξεπλύνετε ξανά πολύ καλά.
Για να βγαλετε την ψίχα από τα μύδια, αχνίστε τα σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό ή κρασί μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Όσα παραμείνουν κλειστά, πετάξτε τα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη σάρκα από τα υπόλοιπα μύδια και χρησιμοποιήστε τη στη συνταγή σας. Μπορείτε να κρατήσετε μερικά μύδια με το κέλυφός τους για να διακοσμήσετε το πιάτο σας.
Πώς να καθαρίσετε σωστά τις γαρίδες
Αρχικά, αφαιρέστε το κεφάλι τραβώντας το με μια περιστροφική κίνηση. Έπειτα, τραβήξτε τα πόδια από τις δύο πλευρές, αποσπώντας τα μαζί με το κέλυφος. Αφαιρέστε και την ουρά με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια, γυρίστε τη γαρίδα από την πλευρά που έχει το μαύρο έντερο, κάντε μια μικρή τομή με ένα μαχαιράκι και αφαιρέστε το προσεκτικά με τη μύτη του μαχαιριού ή μια οδοντογλυφίδα.
Πώς να καθαρίσετε σωστά τα καλαμάρια
Ξεκινήστε τραβώντας το κεφάλι από το σώμα για να το αποκολλήσετε. Βγάλτε από το εσωτερικό τη διάφανη μεμβράνη και τα εντόσθια, προσέχοντας να μην σπάσει ο θύλακας με το μελάνι. Αφαιρέστε το εξωτερικό δέρμα, ξεκινώντας από τα πτερύγια και τραβώντας το προς τα κάτω. Τέλος, κόψτε και διαχωρίστε το κεφάλι από τα πλοκάμια.
Η επίθεση των γαλάζιων βουλευτών κατά του ΥΠΑΑΤ για το «Μέτρο 23», το φρέσκο γάλα του Σαμαρά ο Νικολόπουλος που στέκεται πίσω από τον Σαμαρά
Αποκλεισμένο το λιμάνι του Βόλου από στεριά και θάλασσα – «Παρέλαση» αγροτών με τρακτέρ και ψαράδων με καΐκια
Επίδομα θέρμανσης: Πότε πληρώνεται η προκαταβολή - Οι δικαιούχοι
Τέλος τα social media για τα παιδιά από σήμερα στην Αυστραλία - Οι ειδικοί προειδοποιούν για «πολλά λάθη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




