MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Τρεις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον βρέθηκαν στην Κρήτη: Ανησυχία στους ειδικούςΜενίδι: Ιδιοκτήτρια καταστήματος δέχθηκε επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείοΣοκ στις ΗΠΑ: Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο ηθοποιός Ρέι Λιότα
Homepage |   Food & Drink   |   08.05.2019 16:41
Newsroom
Newsroom
Γαλλική bistronomie στο νέο εστιατόριο του Alain Parodi.

Κριτική: Δοκιμάσαμε το καινούριο Veri table στο Νέο Ψυχικό

επόμενο άρθροnext-article

Ο σεφ Alain Parodi –παλιός μας γνώριμος από διάφορα εστιατόρια– «μετακόμισε» πρόσφατα στο Νέο Ψυχικό, στο οίκημα που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος το Polly Maggoo. Στο νέο του εστιατόριο, που ονόμασε Veri table (αγγλο-γαλλικό λογοπαίγνιο με το πολύ, το τραπέζι και το αληθινό) «ασκεί» και πάλι την κουζίνα των γαλλικών bistrots, με όρους σύγχρονους, διευρυμένη με μεσογειακά υλικά και πιάτα, όπως απαιτεί η φιλοσοφία της bistronomie. Για να πω την αλήθεια, δεν είχα ποτέ φανταστεί πως θα ερχόταν μια μέρα που ένας Γάλλος σεφ θα κατάφερνε να φέρει, με τον δικό του, γοητευτικό τρόπο, την κουζίνα της πατρίδας του στα μέτρα του ελληνικού του κοινού, χωρίς να παραποιήσει την ταυτότητά της ή να την εξελληνίσει.

 

Και να που ο Alain Parodi, έχοντας ζήσει τόσα χρόνια πια στη χώρα μας, το πέτυχε, είτε επειδή μας έμαθε αρκετά καλά, είτε γιατί διαθέτει την ευελιξία να μη μάς ξεσυνερίζεται ή να μην προσπαθεί να μάς επιβάλει το δικό του savoir faire, που ενδεχομένως θα μάς έκανε να μη νιώθουμε και τόσο άνετα. Μου είχε κάνει εντύπωση και στο παρελθόν που σχεδόν πάντα προτείνει ο ίδιος τα τυριά ως ορεκτικό και στη μέση, στο άνοιγμα δηλαδή του γεύματος – αντιβαίνοντας στο γαλλικό πρωτόκολλο του σερβιρίσματος που θέλει να σερβίρονται λίγο πριν από το τέλος του γεύματος, προ «…αχλαδίου», όπως έλεγε κι εκείνη η παλιά έκφραση.

Το ίδιο κάνει και με πολλά πρώτα πιάτα ορεκτικών, τα οποία δείχνει να θεωρεί φυσικό ότι τα μοιραζόμαστε. Εν τέλει, όμως, με αυτήν του τη χαλαρωτική στάση έχει καταφέρει να μας κάνει να νιώθουμε άνετα μπροστά στις «άγνωστες λέξεις» του καταλόγου του, όπως άνετα μάς πείθει να δοκιμάσουμε μερικά από τα πιο «σκληροπυρηνικά» πιάτα της δημώδους γαλλικής κουζίνας, όπως η γλυκαλμυρή pissaladière της Προβηγκίας ή οι tripes (κοιλιά και πόδι, μαζί), ίσως με μεγαλύτερη ευκολία από όση κάποιοι από εμάς θα αποφάσιζαν να δοκιμάσουνε, έστω για μια φορά στη ζωή τους πατσά στη Θεσσαλονίκη ή φούσκες-σπινιάλο στην Κάλυμνο.

veritable21.jpg

Κοιτώντας το μαγαζί από τον δρόμο, τα λιγοστά τραπέζια, στο ισόγειο, μου θύμισαν τα καφέ στις γειτονιές του Παρισιού, πίσω από τα μεγάλα boulevards. Γνωρίζοντας πως η δυναμική, εξαίρετη οικοδέσποινα και πάντα χαμογελαστή, σύζυγος του σεφ, Christine Parodi, έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά στην επιλογή των spirits, πολύ ευχαρίστως θα σταματούσα στο μπαρ για ένα απεριτίφ, αν είχα φτάσει πριν από την παρέα μου. Σκοπεύω όμως να το κάνω κάποια επόμενη φορά, ιδίως για να δοκιμάσω τα αλσατικά ουίσκι της συλλογής τους.

 

Από το ισόγειο δεν θα μπορούσα καν να υποψιαστώ πόσο θα με κέρδιζε το καλόγουστο «σκηνικό» που αντίκρισα ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο του Veri table. Οι σκουροπράσινοι τοίχοι, η εντυπωσιακή, λόγω περιεχομένου, «ανοιχτή» κάβα που ορίζει τον χώρο με τα μεταλλικά και γυάλινα χωρίσματά της, τις γκριζωπές περσίδες στα παράθυρα, τα ξύλινα γυμνά τραπέζια και τα βελούδινα καθίσματα, που μπλέκονται με τις βιενέζικες καρέκλες, δημιουργούν μια αυστηρή και συγχρόνως ζεστή ατμόσφαιρα.

veritable3.jpg

Από μια πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι ο κατάλογος εστιάζει στην πρώτη ύλη, δίνοντας έμφαση στα γαλλικά κυρίως αλλά και στα ισπανικά αλλαντικά και τυριά, όπως θα περίμενε κανείς από ένα bistrot. Η λίστα των κρασιών, οι προτάσεις του σομελιέ και η κάβα με τις πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες ελληνικού και γαλλικού αμπελώνα –με μια παραπάνω έμφαση στη Βουργουνδία– κάνουν αισθητό πόσο σημαντικό ρόλο παίζει εδώ το κρασί. Ξεκινήσαμε με ένα μικρό πλατό με τυρί brie de Melun, που ο σεφ επεξεργάστηκε με φρέσκια τρούφα, και cecina de León και ακολούθησαν η pissaladière, ένας τύπος πίτσας της Προβηγκίας με κρεμμύδια, ελιές και αντσούγιες, τα ελάχιστα ψημένα φιλετάκια μπαρμπουνιού, με αρακά, λεμόνι και σος από τα κοκαλάκια τους, και ένα εξαιρετικά φίνο μαγιάτικο με σπαράγγια κι όμορφα αρωματισμένο πουρέ αβοκάντο.

Στη συνέχεια, αλλάζοντας εντελώς ύφος, περάσαμε στις ρουστίκ tripes (τον κοκκινιστό πατσά) και σε ένα βοδινό ταρτάρ –όλα τα λεφτά!– και μετά σχεδόν έχασα την μπάλα· πως να χαρεί κανείς, μετά από όλα αυτά, την υπέροχη tajine αρνιού –και για αυτήν θα ξαναπήγαινα– ή την ευμεγέθη και σωστά ψημένη côte de veau με τις μορχέλες; Κι ειδικά όταν ξέρει πως θα ακολουθήσει και το γνωστό μπαράζ επιδορπίων: η κλασική crème caramel με βανίλια μπουρμπόν, ένα μπαμπά με ρούμι, μια τάρτα λεμονιού και ένα mille-feuille με βανίλια κι αλμυρή καραμέλα, στο οποίο δεν μπόρεσα να αντισταθώ.

 

Αν με ρωτάτε, ναι, σας το συστήνω γιατί η κουζίνα του είναι πραγματικά αυτό που θέλει κανείς να είναι το φαγητό του: véritable, αληθινό φαγητό!

VERi TABLE

Βαθμός: 7/10

Τηλέφωνο: 2111829109

Διεύθυνση: Άγγελου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό

Τιμή / άτομο: € 50-85, με κρασί

Ανοιχτά: Καθημερινά 17:00-01:00, Σάββατο και μεσημέρι 14:00- 01:00, Κυριακή κλειστά

* Οι τιμές υπολογίζονται κατ' άτομο με πρώτο, κύριο πιάτο και γλυκό συν κουβέρ, νερό αλλά και μισό μπουκάλι κρασί ή μια μπίρα ανάλογα με το στιλ του εστιατορίου. Κάνουμε δηλαδή μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το πραγματικό κόστος ενός γεύματος.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

0-3 Κακό, 3,5-4 Μέτριο, 4,5 Αποδεκτό, 5-5,5 Ικανοποιητικό, 6-6,5 Καλό, 7-8 Πολύ καλό, 8,5-9 Εξαιρετικό, 9,5-10 Άριστο

Από την Θάλεια Τσιχλάκη

Φωτογραφίες: Πάνος Σμυρνιώτης

Πηγή: eatme Μαΐου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

00-cover-final_3.jpg

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • εστιατόριο
  • κριτική εστιατορίου
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 26.05.2022 05:15
Ρεύμα: Πότε πληρώνεται η αναδρομική επιδότηση έως 600 ευρώ - Αυξάνονται οι δικαιούχοι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 25.05.2022 14:41
Τα πτυχία γίνονται… κορνίζα στην Ελλάδα – Πού εργάζονται οι απόφοιτοι ΑΕΙ
MENSHOUSE
Οι θρύλοι της «ΕΒΓΑ»: Αν θυμάσαι αυτά τα 5 παγωτά που δεν υπάρχουν πια, τότε είσαι σίγουρα πάνω από 40
MENSHOUSE
Πόσο καλά αγγλικά ξέρεις; Αν κάνεις 10/10 τότε παίρνεις το Lower για πλάκα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
25-05-2022 07:25
Κορμός σοκολάτας με μπισκότα: η «συνταγή της γιαγιάς», η εκδοχή με «μερέντα» και η light παραλλαγή
02
19.01.2020 17:55
Τα μυστικά της Ιταλίδας γιαγιάς για το τέλειο λιμοντσέλο
03
25.05.2020 17:40
Ο τέλειος σπιτικός γύρος με κοτόπουλο ή χοιρινό: Συνταγές και μυστικά
04
08.06.2020 11:00
7 ακαταμάχητοι μεζέδες για μπίρα
05
25.06.2020 11:54
Στις σαλάτες το ντρέσινγκ κάνει τη διαφορά

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 26/05/2022
Κεντρικό... | 26.05.2022 20:00
Κεντρικό δελτίο 26/05/2022
Ώρα Ελλάδος 26/05/2022
Ώρα Ελλάδος... | 26.05.2022 09:58
Ώρα Ελλάδος 26/05/2022
Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 26.05.2022 18:56
Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
Μεσημεριανό δελτίο 26/05/2022
Μεσημεριανό... | 26.05.2022 14:08
Μεσημεριανό δελτίο 26/05/2022
Κεντρικό δελτίο 25/05/2022
Κεντρικό... | 25.05.2022 19:58
Κεντρικό δελτίο 25/05/2022
Η προσφορά της εβδομάδας από το OPEN Market
NewsletterΕγγραφείτε και διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας