Ateno – Σύγχρονη ελληνική κουζίνα που θυμάσαι για καιρό στην περαντζάδα της Αιόλου
Πόσο μπορεί να σε εκπλήξει ένα πιάτο γεμιστά, μια συνταγή για σπανακόρυζο και η χωριάτικη σαλάτα; Δοκιμάζοντας τις εμβληματικές δημιουργίες του Νίκου Καραθάνου, αλλά και τα petites του νέου bar menu, η απάντηση προκύπτει αβίαστα: «Ανέλπιστα πολύ».🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Ήταν ανοιξιάτικο μεσημεράκι μιας Τετάρτης με ωραίο καιρό, στην καρδιά του ιστορικού, εμπορικού κέντρου της Αθήνας, εκεί που ο πεζόδρομος της Αιόλου συναντάει τη Μιλτιάδου, όταν στο εξωτερικό τραπέζι του πανέμορφου νεοκλασικού, όπου στεγάζεται το Ateno Cook & Deli, κατέφτανε μια μεγάλη, κατακόκκινη, ζουμερή, ολοστρόγγυλη «μπόμπα». Βλέποντάς την από πιο κοντά, έγινε γρήγορα σαφές πως είχες να κάνεις με μια τέλεια ξεφλουδισμένη ντομάτα, που έμοιζε σχεδόν άθικτη κατά τα άλλα, ακομπισμένη πάνω σε μια στρώση κάποιας λευκής «αλοιφής».

Όταν σε εκπλήσσουν οι παλιοί σου γνώριμοι
Κι εδώ η ελληνική σαλάτα (€19), διευκρινίζει ευγενικά ο άνθρωπος στο σέρβις. Ωραιότατη εικόνα, αλλά τι στο καλό; Πού είναι το αγγουράκι, οι ελίτσες, το κρεμμύδι, όσα κάνουν τέλος πάντων ελληνική μια σαλάτα; «Είναι όλα τους μέσα στην ντομάτα», εξηγεί ο ίδιος, καθώς την κόβει σταυρωτά και ξεχύνεται στο πιάτο ένας μικρός χείμαρρος από τα λεπτοκομμένα υλικά της αγαπημένης «χωριάτικης», που αναμειγνύονται με το ελαιόλαδο, τα μυριστικά, το δροσερό αγγουροζούμι, τον ντοματόζουμο και την κρέμα φέτας σε ένα εκρηκτικά καλοκαιρινό «κοκτέιλ» γεύσεων και αρωμάτων. Η ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, έκπληξη περιμένει όποιον αντικρίζει πρώτη φορά, τα γεμιστά (€19) του Ateno με τη μοσχοβολιστή γέμιση που έρχονται σε τζελ από νερό ντομάτας, πιπεριές του μπακάλη, σάλτσα φέτας και λάδι δυόσμου ή τα τηγανητά καλαμαράκια με τα λαζάνια σπανακόρυζο, καταπράσινα φύλλα φτιαγμένα με πούλπα από σπανάκι και μυρώνια και γέμιση μαύρου ρυζιού. Προσεγγίσεις γνώριμων πρωταγωνιστών του ελληνικού τραπεζιού, ευρηματικές και ασυνήθιστες, πραγματικό χάρμα οφθαλμών, με την οικεία ωστόσο γεύση που θυμάσαι από παιδί.

Νίκος Καραθάνος: «Δεν πειράζω τη συνταγή, δεν ακουμπάω το dna της»
Αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία του σεφ Νίκου Καραθάνου, που υπογράφει τα προαναφερθέντα και άλλα εμβληματικά πιάτα του Ateno Cook & Deli: ότι καταφέρνει να βγάζει όλο το γευστικό πλούτο των συνταγών που σε μεγάλωσαν με ένα στυλ που χαϊδεύει τις γευστικές σου μνήμες και ταυτόχρονα σε ξαφνιάζει ευχάριστα. «Σύγχρονη, ελληνική, προσεγμένη κουζίνα, αυτό θέλω να κάνω. Μια κουζίνα που δεν έχει σχέση ούτε με το “μοντέρνο” αλλά ούτε και με την “ταβέρνα”. Δεν πειράζω τη συνταγή, δεν ακουμπάω το dna της. Θα μαγειρέψω τον κόκορα τον κοκκινιστό κανονικά, θα κάνω τον κιμά, όπως τον έκανε η γιαγιά μου. Απλά θα τροποποιήσω το πιάτο έτσι, ώστε να στο δώσω με ένα φρέσκο, σημερινό τρόπο». Και η αλήθεια είναι ότι όταν στα 27 σου έχεις πάρει αστέρι Michelin, στα 44 σου, ύστερα από μια μακρά θητεία σε «Χύτρες», «Κουκουβάγιες», Λονδίνα και Στοκχόλμες, ξέρεις πια ακριβώς τι θέλεις απ’ τη μαγειρική σου και πώς θα το πετύχεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο πιάτα όπως ο μουσακάς (€28) με το αινιγματικό σχήμα του, καλυμμένος ολόκληρος με μπεσαμέλ και μοσχοκάρυδο, που ανοίγεται επιτόπου για να αποκαλυφθούν κρυμμένα ρολάκια μελιτζάνας με κιμά και τραγανά, τηγανητά πατατίνια ή ο κοκκινιστός κόκορας (€27) από τα Αγροκτήματα Κρήτης που σερβίρεται σε σιμιγδαλένια καλαμαράτα Κέρκυρας, γραβιέρα Κρήτης και τραχανά Καλαμπάκας έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στις signature δημιουργίες αστικής κουζίνας της πόλης.



Το νέο bar-food μενού του Ateno με τα νόστιμα petites
Δίπλα στα εμβληματικά πιάτα του σεφ, βρίσκεις τον τελευταίο καιρό και τις μικρές, εκλεπτυσμένες μπουκίτσες του, πιατάκια ιδανικά για μπάρα. Σερβίρονται μόνο στο ολοκαίνουριο μπαρ λίγων θέσεων που δημιουργήθηκε στο ισόγειο του Ateno Cook & Deli. Λιχουδίτσες όπως οι κροκέτες γεμιστών με σάλτσα φέτας (€8), η τριλογία ελληνικών αλοιφών που συνοδεύεται από φρεσκοφτιαγμένο τηγανόψωμο (€9), τα χορτοπιτάκια σε μορφή σπρινγκ ρολ (€9) και τα κολασμένα μίνι μπέργκερ με κεφτέ, μαγιονέζα τρούφας, αγγουράκι πίκλα στα οποία κάνουν παρέα κάτι απίθανα τσιπς πατάτας με γραβιέρα και λεμόνι (€11) του νέου bar-food μενού σού δίνουν την τέλεια αφορμή να σταματήσεις για ένα κρασί ή ένα ποτό απολαμβάνοντας τον παλμό του downtown living και τα vibes της αθηναϊκής φινέτσας του 19ου αιώνα στο έξοχα ανακαινισμένο κτίριο του 1831. Ως προς τα κρασιά μάλιστα, σημείωσε ότι βρίσκεις περίπου 150 ετικέτες ελληνικού αμπελώνα διαλεγμένες από τον Master of Wine, Γιάννη Καρακάση, μέσα από τη λίστα των Great Greek Wines. Αν πάλι προτιμάς ένα κοκτέιλ, αφέσου στις επιλογές του κορυφαίου Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Deli και σάντουιτς με σπάνια αλλαντικά από αρχέγονες ράτσες
Στο ισόγειο του Ateno τη ματιά σου κλέβουν τα δελεαστικά αλλαντικά της MetaMeat που κρέμονται στην τζαμαρία-βιτρίνα-ψυγείο. Μην τα προσπεράσεις. Πρόκειται για εξαιρετικά μικρές παραγωγές των αδερφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου (εκ των συνιδιοκτητών του Ateno) από εκλεκτά κρέατα και σπάνιες ράτσες, που δεν περιέχουν ίχνος πρόσθετων και βιομηχανικών συντηρητικών. Με τις παλιές τεχνικές αλλαντοποιίας (μόνο αλάτι, βότανα κ.λπ.) φτιάχνουν από εξαιρετική μορταδέλα από κρέας μαύρου χοίρου της αρχέγονης ελληνικής φυλής μέχρι προσούτο προβατίνας και ζαμπόν από κρέας κουναλιού -παρασκευές που δεν βρίσκεις γενικώς στην αγορά. Μπορείς να τα προμηθευτείς για το σπίτι ή να τα απολαύσεις επιτόπου σε νόστιμα σάντουιτς.
Info: Ateno Cook & Deli: Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα | Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3223223
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari από τη μητέρα του
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




