«Pasithea» - Πας για την ασύγκριτη θέα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, μένεις για την elegant κουζίνα
Ο 33χρονος σεφ του all day εστιατορίου του ξενοδοχείου The Athenaeum, Βαγγέλης Νίκας, στήνει πιάτα νόστιμα, κομψά και βιώσιμα, που καταρρίπτουν το γνωστό κλισέ ότι «στα μαγαζιά με ωραία θέα δεν τρως καλά»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Μια Αθήνα αλλιώς αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια σου μπαίνοντας στη σάλα του Pasithea, που εποπτεύει από τον 6ο όροφο την αέναη κίνηση της πόλης στη συμβολή της Βουλιαγμένης με την Καλλιρρόης και την Αρδηττού. Το καθηλωτικό αθηναϊκό σκηνικό που περιβάλλει το rooftop bar restaurant του πεντάστερου The Athenaeum, του ξενοδοχείου με τη χαρακτηριστική «πράσινη» πρόσοψη των 2.500 φυτών, είναι πολύ καλός λόγος να το επισκεφτείς. Δεν είναι όμως ο μόνος, καθώς γρήγορα διαπιστώνεις ότι μπορεί να ήρθες ως εδώ για τη θέα, θα μείνεις όμως και για την elegant κουζίνα του.

Ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με φόντο τον αθηναϊκό ορίζοντα
Μπροστά στις floor to ceiling τζαμαρίες του με την άκρως εντυπωσιακή θέα των Στύλων του Ολυμπίου Διός -από μια άποψη του μνημείου που δεν έχεις ξαναδεί- και όλων των αθηναϊκών τοπόσημων (Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Ζάππειο και Εθνικός Κήπος), στρώνονται καθημερινά φινετσάτα τραπέζια με τις εκλεπτυσμένες δημιουργίες του Βαγγέλη Νίκα. Ο 33χρονος σεφ με την ελληνοκεντρικής και μεσογειακής έμπνευσης δημιουργικότητά του εμφανίζει πιάτα που καταφέρνουν να αποσπάσουν την προσοχή από το τοπίο της πόλης και να τη στρέψουν στο μενού. Έργο καθόλου εύκολο. Η κουζίνα του, προσιτή και οικεία, κρατάει τη φίνετσα της, ενίοτε εκπλήσσει με απρόοπτους συνδυασμούς, αλλά ποτέ δεν ξενίζει. Το πνεύμα της γίνεται σαφές εξαρχής. Από το εκτός καταλόγου amuse-bouche με το οποίο μας υποδέχονται οι ευγενέστατοι άνθρωποι του σέρβις: ψωμάκι αργής ωρίμανσης με καμένο αγγούρι, αντσούγιες, αγκινάρα και φινόκιο. Ιδανικό καλωσόρισμα και τέλεια μπουκίτσα για την πρώτη γουλιά κρασί.

Φρέσκια ελληνικότητα και zero food waste
«Αξιοποιώ πρωτίστως στοιχεία της ελληνικής κουζίνας και βασίζομαι σε ελληνικές, τοπικές πρώτες ύλες» λέει ο σεφ, που δεν περιορίζεται στα mainstream υλικά, αλλά του αρέσει να δίνει χώρο στους παραγνωρισμένους πρεσβευτές της αγροτικής ελληνικής παράδοσης. «Μου αρέσει να δουλεύω με το τσαλαφούτι, τα κουκιά, τον τραχανά» εξηγεί. Δηλώνει γοητευμένος από τον χιλιοβραβευμένο Γάλλο σεφ Alain Ducasse και την «κουζίνα της φυσικότητας» που εκπροσωπεί, στην οποία μυήθηκε κατά τη θητεία του στο μισελενάτο εστιατόριό του Ducasse στο Λονδίνο. Υπέρμαχος του zero food waste, ο νεαρός, ταλαντούχος σεφ και η ομάδα του μεριμνούν καθημερινά για εξοικονόμηση υλικών και πόρων, ακροβατώντας με μαεστρία ανάμεσα στην άψογη εμφάνιση των πιάτων και τη μηδενική σπατάλη. «Ξεκίνησα στο 50%, έχω φτάσει στο 75% και σκοπός μου είναι να μειώσω κι άλλο την απώλεια πρώτης ύλης» λέει ο σεφ περιγράφοντας το χειρισμό των τροφίμων. Φλούδες από αρακάδες, κοτσανάκια μαϊντανού ή άλλων μυρωδικών, κεφάλια από γαρίδες γίνονται ενδιαφέρουσες χειροποίητες σάλτσες, πούδρες και σκόνες, που αξιοποιούνται με τη σειρά τους σε νέες συνταγές. «Η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται προσχηματικά, απλά για να γίνει. Όλες οι παρασκευές προσθέτουν κάτι ενδιαφέρον στη γεύση, είναι αληθινή πηγή νοστιμιάς».

Ξεχωριστής νοστιμιάς ταρτάρ, ριζότο με τσαλαφούτι και αρνάκι με ρεβίθια και σέσκουλα
Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε, όλα από ένα επίπεδο και πάνω, βρήκαμε ξεχωριστής νοστιμιάς το ταρτάρ από μοσχάρι με καπνιστό στακοβούτυρο, τραγανό φύλλο τραχανά, σπετσιερικό και πέστο διαφόρων μυρωδικών (€13,50). Το χταπόδι με άγρια χόρτα, κρεμμύδια ριγανάδα και μαύρο σκόρδο (€18) ήταν καλομαγειρεμένο, αλλά την επόμενη φορά θα προτιμήσουμε το φιλέτο λαβράκι, που γνωρίζει μεγάλες δόξες, και σερβίρεται επίσης με άγρια χόρτα, ταραμά και σάλτσα μπουγιαμπέσα (€22). Από τα κρεατικά, η χοιρινή παντσέτα με πετσούλα-κόλαση για επικά «κρατς» που έρχεται παρέα με βελούδινο πουρέ σελινόριζας, κάρδαμο και καπνιστά κυδώνια (€18) είναι στα must try. Ιδιαίτερο και το αρνάκι μπούτι μαγειρεμένο με κρεμμύδι, κορινθιακή σταφίδα, ρεβίθια ραγού και σέσκουλα (€26) -ένα πετυχημένο «πάντρεμα». Αν σου αρέσει το ριζότο -και εφόσον υπάρχει ακόμη στο μενού, πριν πάρει τη θέση του κάποια πιο καλοκαιρινή γεύση- δοκίμασε το καλοδεμένο πιάτο με κολοκύθα, τσαλαφούτι, στακοβούτυρο και κολοκυθόσπορους (€18). Από τα γλυκά, ξετρελαίνει η μους μαύρης σοκολάτας με κάρδαμο και μπισκότο ελληνικού καφέ με αμύγδαλα (€13). Επειδή ενδέχεται όμως να μην έχεις κρατήσει χώρο για επιδόρπιο, το ελαφρύ σορμπέ λεμονιού (€3,5) είναι εδώ για να κλείσει ελαφρά και αρωματικά το γεύμα σου.

Στα συν
Το Pasithea Rooftop Bar Restaurant προσφέρεται για απογευματινά κοκτέιλ και γαστρονομικές εμπειρίες σε ιδιαίτερες εξόδους με φίλους και αγαπημένους, αλλά είναι ιδανικό λόγω κομβικής θέσης, διακριτικού σέβις και υψηλής ποιότητας και για επαγγελματικά γεύματα ή δείπνα. Στα συν του, ότι διαθέτει δωρεάν parking για κρατήσεις που πραγματοποιούνται απογευματινές και βραδινές ώρες. Βολεύει πάντως και το μετρό, καθώς το ξενοδοχείο είναι μόλις 5’ μόλις λεπτά από το σταθμό της Ακρόπολης
Info: Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4 & Καλλιρόης, Αθήνα, 2121071808, pasithearestaurant.com.gr
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




