Καλοκαιρινά γλυκά - Τέσσερις συνταγές με τα κεράσια σε πρώτο ρόλο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋

Όταν τα κεράσια κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους των μανάβικων και των λαϊκών, ξέρεις πως το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και κάπως πρέπει να το τιμήσεις και στα σπιτικά γλυκά. Από τα καθημερινά κέικ και τις ρουστίκ γκαλέτ μέχρι τις πληθωρικές γλυκές κις και τις συγκλονιστικές κερασόπιτες, όπου μπει το ζουμερό, γλυκοφάγωτο κόκκινο μικρό, μόνο καλά μπορεί να πάει η συνταγή. Με τη φυσική τους οξύτητα, τη γεμάτη γεύση, το υπέροχο χρώμα τους και το μεθυστικό άρωμά τους, τα κεράσια δίνουν χαρακτήρα ακόμη στις πιο απλές παρασκευές. Ακολουθούν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι να τα αξιοποιήσεις στην κουζίνα σου για καθημερινές και πιο ξεχωριστές απολαύσεις.
Συνταγή για γκαλέτ με κεράσια
Οι γαλλικές γκαλέτ (galette) αποστρέφoνται τα συμβατικά …πλαίσια και την τελειότητα στο σχήμα, έχουν χαλαρή, casual και ατημέλητη εμφάνιση, ελεύθερο περίγραμμα στο ζυμάρι τους, ακαταμάχητη γεύση και είναι στη γλυκιά εκδοχή τους γεμάτες ζουμερά φρούτα εποχής. Σε τούτη την καλοκαιρινή συνταγή η γκαλέτ είναι γεμάτη λαχταριστά, ζουμερα, ολόγλυκα κεράσια.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2/3 του φλιτζανιού βούτυρο
- λίγο κρύο νερό (έως ½ φλιτζάνι)
- 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα της ζύμης
Για τη γέμιση
- 400 γρ. κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους
- 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ
- 1 κουταλάκι βανίλια σε σκόνη
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβετε μέσα το βούτυρο καλά παγωμένο και το ανακατεύετε με τα χέρια τρίβοντάς το με το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει μικρά μικρά γρομπαλάκια.
- Προσθέτετε το νερό κουταλιά κουταλιά ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη που κρατιέται στο χέρι. Της δίνετε πρόχειρο σχήμα μπάλας και την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, ελεύθερο, κάπως παραλληλόγραμμο ή κάπως στρογγυλό, ανάλογα με το σκεύος ψησίματος. Τοποθετείτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στο σκεύος ψησίματος και ακουμπάτε μέσα τη ζύμη. Δεν χρειάζεται να πάει άκρη άκρη στο ταψί ούτε να εφαρμόσει σε όλη την επιφάνειά του.
Για τη γέμιση και το ψήσιμο
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά τα κεράσια με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ.
- Απλώνετε τη γέμιση στη ζύμη αφήνοντας κενό περιμετρικά και γυρίζετε τις άκρες της προς τα μέσα. Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο αυγό.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40'-45', μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα. Πασπαλίζετε με άχνη μόλις η πίτα κρυώσει ελαφρά και τη σερβίρετε σκέτη, αλλά και με παγωτό βανίλια ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.

Συνταγή για γλυκιά κις με κεράσια
Ένα καλοκαιρινό όνειρο, αυτή η γλυκιά κις με κεράσια, μπορεί να γίνει εύκολα με έτοιμη ζύμη σφολιάτας ή κουρού.
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας ή σπιτικής ζύμης για γλυκές τάρτες
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 4 αυγά
- 180 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια σε σκόνη
- 500 γρ. κεράσια
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Εκτέλεση
- Αλείφετε μια ταρτιέρα 30 εκ. με λίγο βούτυρο και απλώνετε το φύλλο της ζύμης ανασηκώνοντας περιμετρικά για να καλύψετε και τα τοιχώματα. Τρυπάτε με πιρούνι την επιφάνεια της ζύμης σε διάφορα σημεία, σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί, σκορπίζετε μερικά φασόλια (ωμά, για βάρος, για να μη φουσκώσει η ζύμη) και ψήνετε τη σφολιάτα για 20’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180? C.
- Αφαιρείτε το κουκούτσι απ' τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα συρματάκι που έχετε λυγίσει σαν άγκιστρο. Σ’ ένα βαθύ πιάτο χτυπάτε τα αυγά με πιρούνι. Αδειάζετε σε μεγάλο μπολ την κρέμα γάλακτος, προσθέτετε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.
- Απλώνετε στην ψημένη (άδεια) τάρτα τα κεράσια, αφού τα στραγγίσετε, φροντίζοντας να μοιραστούν σε όλη την επιφάνεια κι αν δημιουργούνται μικρά κενά να μην είναι δυσανάλογα μεταξύ τους. Περιχύνετε τα κεράσια με το μείγμα κρέμας-αυγών. Ξαναβάζετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε άλλα 30΄περίπου στους 180 °C μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσει λίγο, πριν σερβίρετε.

Συνταγή για εύκολο κέικ με κεράσια
Ένα απλό, καθημερινό κέικ με φρέσκα κεράσια είναι ο πιο γλυκός τρόπος να απολαύσει κανείς τη γεύση του καλοκαιριού. Αφράτο, ζουμερό και αρωματικό, ταιριάζει ιδανικά με τον πρωινό ή απογευματινό καφέ.
Υλικά
- 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο μαλακό
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 αυγά
- 3/4 του φλιτζανιού φρέσκο γάλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλιά της σούπας λικέρ πικραμύγδαλο (προαιρετικά)
- 2 φλιτζάνια φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι κομμένα στη μέση
- άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάτε το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και να αφρατέψουν. Ενσωματώνετε στο μείγμα ένα ένα και τα αυγά.
- Ανακατεύετε το αλεύρι με ελάχιστο αλάτι και το προσθέτετε στο μείγμα του βουτύρου-ζάχαρης-αυγών, ρίχνετε και το γάλα, τη βανίλια και το λικέρ (αν βάλετε) και ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Απλώνετε τα κεράσια σε βουτυρωμένη, αντικολλητική, στρογγυλή ή τετράγωνη φόρμα (πλευράς 22cm-24cm) και στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα του κέικ. Κουνάτε το σκεύος ή βοηθάτε με τη σπάτουλα να απλωθεί παντού καλά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35'-40'. Σερβίρετε το κέικ πασπαλισμένο με άχνη.

Συνταγή για σκεπαστή κερασόπιτα με παγωτό
Φανταστική κερασόπιτα την οποία μπορείτε να φτιάξετε και με φρέσκα βύσσινα. Ταιριάζει τέλεια με παγωτό καϊμάκι ή παγωτό βανίλια. Καθώς θα βάζετε τη γέμιση στην τάρτα, αποφύγετε τα πολλά υγρά που θα έχουν μαζευτεί στον πάτο του μπολ της.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 2 ½φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ? του φλιτζανιού βούτυρο
- λίγο κρύο νερό
- Για τη γέμιση
- 4 1/2 φλιτζάνια φρέσκα κεράσια (πριν το καθάρισμα)
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- ? φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλιές της σούπας λικέρ πικραμύγδαλο
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά σούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 κρόκο αυγού
- παγωτό βανίλια ή ξινή κρέμα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβετε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύετε τρίβοντας το μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μικρά μπαλάκια. Προσέχετε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια σας να είναι κρύα και στεγνά.
Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορεέιτε να την ανοίξετε. Βάζετε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, την πιέζετε να γίνει επίπεδη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση
Αφαιρείτε τα κουκούτσια απ' τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα σύρμα. Τα ρίχνετε σε μπολ. Προσθέτετε το κορνφλάουρ, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το λικέρ και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε απαλά το μείγμα της γέμισης.
Ετοιμάζετε την πίτα
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγετε το ένα κομμάτι σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από του σκεύους όπου θα ψήσετε (ταρτιέρα, ταψάκι κ.λπ.) ώστε να καλύψετε και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Το στρώνετε στον πάτο του σκεύους που έχετε βουτυρώσει ελαφρά. Ρίχνετε από πάνω τη γέμιση των κερασιών και σκορπίζετε τα κυβάκια με το βούτυρο. Ανοίγετε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε ανάλογο δίσκο και σκεπάζετε την πίτα. Κλείνετε καλά τις άκρες και βάζετε την πίτα μισή ώρα στο ψυγείο.
Για το ψήσιμο και το σερβίρισμα
Αλείφετε την πίτα με τον κρόκο του αυγού χτυπημένο, πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγη ζάχαρη και χαράσσετε την επιφάνεια σε δυο τρία σημεία. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45'-50'.
Σερβίρετε την κερασόπιτα, αφού την αφήσετε δυο ώρες να κρυώσει καλά, με παγωτό βανίλια ή ξινή κρέμα.
Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί
Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



