Τέσσερις σαλάτες για το καλοκαιρινό τραπέζι όλο χρώμα, βιταμίνες και νοστιμιά
Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να το ρίξει κανείς στα λαχανικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Το καλοκαίρι με τον εκμαυλιστικό πλούτο των πεντανόστιμων λαχανικών του είναι η ιδανική εποχή για δροσερές, πολύχρωμες και πολυβιταμινούχες σαλάτες. Με άφθονα φρέσκα υλικά, αρωματικά μυρωδικά και -σταθερά- καλής ποιότητας ελαιόλαδο, μπορούν να συνοδεύσουν ιδανικά κάθε γεύμα ή ακόμη και να σταθούν από μόνες τους ως ένα πλήρες πιάτο. Ακολουθούν τέσσερις απολαυστικές συνταγές για σαλάτες που συνδυάζουν γεύση, υγιεινά υλικά και καλοκαιρινή διάθεση. Από τη χορταστική σαλάτα με ψητές μελιτζάνες και μοτσαρέλα μέχρι τη δροσερή ντοματοσαλάτα με κινόα, υπάρχει κάτι για κάθε γούστο και περίσταση.
Συνταγή για γρήγορη σαλάτα με ωμό κολοκύθι
Ελαφριά, δροσιστική και έτοιμη σε λίγα λεπτά. Τα λεπτοκομμένα φρέσκα κολοκυθάκια μαρινάρονται σε λεμόνι και ελαιόλαδο και σερβίρονται με κουκουνάρι και παρμεζάνα. Αν θέλετε, προσθέτετε και λιαστά ντοματάκια ψιλοκομμένα που ταιριάζουν πολύ.
Υλικά: 4 μικρά, φρέσκα κολοκυθάκια, ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι, λίγο αλάτι και πιπέρι, 1/4 του φλιτζανιού κουκουνάρι, 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό, 60 γρ. φλούδες παρμεζάνας ή μετσοβόνε, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 1/2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση: Κόβετε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες με ένα καλό μαχαίρι ή σε λεπτές φέτες με ένα peeler. Βάζετε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο και περιχύνετε τα κολοκυθάκια. Τα αφήνετε να μαριναριστούν για 10'-15'. Καβουρντίζετε το κουκουνάρι σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά χωρίς λιπαρή ύλη να πάρει λίγο χρώμα. Βάζετε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα σερβιρίσματος, προσθέτετε το κουκουνάρι, πασπαλίζετε με τον βασιλικό και τις φλούδες του τυριού.

Συνταγή για σαλάτα με ψητές μελιτζάνες, πιπεριές, μοτσαρέλα και λαδόξιδο
Μια πιο πλούσια, χορταστική σαλάτα, ιδανική για vegetarian γεύμα. Οι ψητές μελιτζάνες και πιπεριές συνδυάζονται υπέροχα με την κρεμώδη μοτσαρέλα και ένα αρωματικό λαδόξιδο με βασιλικό και θυμάρι.
Υλικά: 3 μελιτζάνες, 2 κίτρινες πιπεριές, 200 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια, 1 κλωναράκι θυμάρι, μερικά φύλλα βασιλικού, 3 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσαμικό, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας, 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 2 ώριμες ντομάτες και σφιχτές
Εκτέλεση: Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε ροδέλες και τις βάζετε σε αντικολλητικό ταψάκι μαζί με τις πιπεριές κομμένες στη μέση χωρίς τα σπόρια. Τις περιχύνετε με λίγο λάδι και τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνετε 15΄ σε δυνατό φούρνο μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι με το ξίδι και το αλατοπίπερο και προσθέτετε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Ξεφλουδίζετε τη μία ντομάτα, αφαιρείτε τους σπόρους και τα υγρά και την ψιλοκόβετε. Την προσθέτετε στο λαδόξιδο μαζί με το σκόρδο. Κόβετε σε ροδέλες τη δεύτερη ντομάτα και τη μοτσαρέλα. Σερβίρετε τις ψητές μελιτζάνες και τις πιπεριές ψιλοκομμένες εναλλάξ με ροδέλες μοτσαρέλας και ντομάτας σε πιατέλα και τις περιχύνετε με το λαδόξιδο.

Σαλάτα με ζυμαρικά, ντοματίνια και σάλτσα βασιλικού
Μια σαλάτα ζυμαρικών που θυμίζει ιταλικό καλοκαίρι. Το πέστο βασιλικού δίνει γεύση και άρωμα, ενώ τα ντοματίνια προσθέτουν φρεσκάδα, αρώματα, οξύτητα και χρώμα.
Υλικά: 400 γρ. φαρφάλες, 300 γρ. ραντίτσιο, 10 ντοματίνια μικρά, 1 ματσάκι από φύλλα βασιλικού, λίγο κουκουνάρι, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, 5 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι.
Εκτέλεση: Βράζετε τις φαρφάλες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Ρίχνετε στο μούλτι τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα, 3-4 κουταλιές λάδι και το αλάτι, και τα χτυπάτε καλά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον ελαιόλαδο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το πλυμένο ραντίτσιο και τις φαρφάλες. Προσθέτετε το πέστο στα ζυμαρικά και ανακατεύετε καλά. Βάζετε τα ντοματάκια κομμένα στη μέση και προαιρετικά λίγο ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα από πάνω.
Ντοματοσαλάτα με κινόα
Μια πλήρης και χορταστική vegan σαλάτα, γεμάτη χρώματα και φυτική πρωτεΐνη λόγω του κινόα που δένει υπέροχα με τις ντομάτες, το αγγουράκι και το φρέσκο μυρωδικό.
Υλικά: 1 φλιτζάνι λευκό κινόα, 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, 9 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή 3 φρέσκες ντομάτες σε κυβάκια, 1 αγγουράκι σε κύβους ή ροδέλες, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 1/2 ξηρό κρεμμύδι σε ροδέλες, 1 φλιτζάνι φρέσκος μαϊντανός ή δυόσμος ψιλοκομμένος, αλάτι
Εκτέλεση: Ξεπλένετε το κινόα πολύ καλά μέχρι το νερό του να βγαίνει καθαρό. Ρίχνετε 2½ φλιτζάνια νερό σε κατσαρόλα και προσθέτετε το κινόα και λίγο αλάτι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά 12’, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνετε το κινόα να κρυώσει και το ανακατεύετε απαλά με ένα πιρούνι να αφρατέψει. Αναμειγνύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι. 3. Βάζετε σε μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα τα ντοματίνια ή τις ντομάτες, το αγγουράκι, τα δύο είδη κρεμμυδιών και το φρέσκο μυρωδικό και περιχύνετε με το λαδόξιδο. Προσθέτετε το κινόα, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




