Η Καππαδοκία στον γαστρονομικό χάρτη του Οδηγού Michelin
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Η Καππαδοκία με τις νεραϊδοκαμινάδες της, τις βόλτες με αερόστατο κατά την ανατολή του ηλίου, τα ξενοδοχεία-σπηλιές και τις υπόγειες πόλεις που κάποτε πρόσφεραν καταφύγιο στους πρώτους χριστιανούς, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο και πάρα πολλούς Έλληνες. Μόνο το 2024, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Καππαδοκίας καλωσόρισαν 4,37 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ εκείνοι που απόλαυσαν την «εξωπραγματική» περιοχή από ψηλά, μέσα από τα περίφημα αερόστατά της ξεπέρασαν τις 933.000 επισκέπτες.
Γαστρονομία που εκτίμησε ο Michelin
Η Καππαδοκία κρύβει όμως και έναν ακόμη θησαυρό: μια εξαιρετική γαστρονομική παράδοση, με ρίζες στις παραδόσεις της Τουρκίας και της ευρύτερης Ανατολίας, αλλά και στο τοπικό terroir. Πρόσφατα, αυτή η μοναδική γαστρονομική κουλτούρα κέρδισε την αναγνώριση του Michelin, και η περιοχή ετοιμάζεται να προσελκύσει ένα νέο κύμα ταξιδιωτών, αυτή τη φορά με γαστρονομικά ενδιαφέροντα. Όπως ανακοίνωσε ο κορυφαίος οδηγός η επέκτασή του στην Τουρκία αφορά πλέον και την Καππαδοκία. Το πρώτο καππαδοκικό εστιατόριο που θα προτείνεται από τον Michelin θα ανακοινωθεί μαζί με τις υπόλοιπες επιλογές του στη γείτονα κατά τη διάρκεια τελετής που θα διοργανωθεί σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης στις 4 Δεκεμβρίου 2025.

Ένα γαστρονομικό σόου: τεστί κεμπάμπ
Το σημαντικότερο μέρος της γαστρονομικής εμπειρίας αφορά ένα πλήθος επιλογών από νόστιμα πιάτα που βασίζονται στο κρέας. Στην Καππαδοκία, επίσης, τους επισκέπτες περιμένει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, ευρέως γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Στα εστιατόρια, οι σερβιτόροι φέρνουν ένα καυτό πήλινο σκεύος στο τραπέζι, το ανοίγουν μπροστά στους επισκέπτες και τους σερβίρουν ένα γευστικό έδεσμα που έχει μαγειρευτεί για ώρες μέσα στο πήλινο σκεύος. Το πιάτο ονομάζεται τεστί κεμπάμπ και πήρε το όνομά του από το σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται.
Το τεστί κεμπάμπ, μαζί με άλλα σιγομαγειρεμένα πιάτα σε φούρνους ταντίρ, αποτελεί μια γιορτή τόσο για τα μάτια όσο και για τον ουρανίσκο. Μία άλλη θρυλική γεύση της περιοχής είναι το περίφημο καϊσερί μαντί που φτιάχνεται τόσο λεπτό που 40 κομμάτια μπορούν να χωρέσουν σε μια κουταλιά. Αυτή η λιχουδιά γαρνίρεται με το βασικό συστατικό της τουρκικής κουζίνας, το γιαούρτι, μαζί με λιωμένο βούτυρο καρυκευμένο με παραδοσιακά τουρκικά μπαχαρικά.
Από σούπες, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ένα μπολ με ουργιούπ ταρχανασί, μια μοναδική ποικιλία τραχανά που φτιάχνεται με γιαούρτι, το γιαρμά (με χοντροαλεσμένο σιτάρι) και ρεβιθάδα ή σούπα ταντίρ, μαγειρεμένη σε παραδοσιακούς φούρνους.
Στα τοπικά εδέσματα συμπεριλαμβάνονται: το καϊσί γιαχνισί, ένα μείγμα αποξηραμένων βερίκοκων και κρέατος που σιγοβράζει σε ξυλόφουρνο· το ζερντελί πιλάφ, ένα αρωματικό πιάτο με ρύζι, σταφίδες, αμύγδαλα και μελάσα από σταφύλια· γεμιστό κυδώνι, με γέμιση κιμά, ξηρών καρπών και μπαχαρικών· και το αγπακλά, ένα φαγητό σε πήλινο σκεύος που συνδυάζει λευκά φασόλια και τρυφερό κρέας.

Οι λάτρεις των επιδορπίων έχουν πολλές δελεαστικές επιλογές στην περιοχή: από το ιτζίρ γιαγλαμασί (σύκα μαγειρεμένα με βούτυρο) έως το επιδόρπιο κολοκύθας, από το κιοφτούρ (είδος τουρκικού γλυκού με σταφύλι) έως το κουρού καϊμάκ (μαστιχωτή κρέμα) με βιολογικό μέλι και το ντολάζ (χαλβάς από αλεύρι με βούτυρο).
Υπάρχει όμως ένα επιδόρπιο που δεν χρειάζεται συστάσεις: ο μπακλαβάς. Στην Καππαδοκία οι επισκέπτες βρίσκουν τον μπακλαβά Νταμάτ, έναν μπακλαβά σαν του Ουργιούπ – που τους μένει αξέχαστος, όπως και ο τόπος.
Τα κρασιά της Καππαδοκίας
Η Καππαδοκία έχει μακρά ιστορία στην οινοποιία που φτάνει στους πρώτους μοναχούς του χριστιανισμού, κάτι που γίνεται φανερό με μια επίσκεψη στις υπόγειες πόλεις και τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες. Η εκτεταμένης διάρκειας ηλιοφάνεια και το εύφορο ηφαιστειακό έδαφος δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη νόστιμων σταφυλιών. Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου είναι οι Οκιουζγοζού (Okuzgozu), Καλετσίκ Καράσι (Kalecik Karas?), Μπογάζκερε (Bogazkere) και Ναρίντζε (Narince), όπως επίσης και η πιο γνωστή, η Εμίρ (Emir), που δίνει το λευκό κρασί της περιοχής με τη χαρακτηριστική σπιρτάδα και μεταλλικότητα.
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




