«ADN Ducasse»: Το πολυσυζητημένο βιβλίο γαστρονομίας τώρα και στα ελληνικά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της σύγχρονης γαστρονομίας, το «ADN Ducasse», κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά, φέρνοντας στους λάτρεις της υψηλής μαγειρικής το «γονιδίωμα» της γαλλικής κουζίνας, όπως το οραματίστηκε ο θρυλικός Alain Ducasse. Η ελληνική έκδοση του μνημειώδους αυτού έργου διατίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο από τις Εκδόσεις Gastronomy Essentials.
Με 536 σελίδες και 135 συνταγές που αποτυπώνουν τη φιλοσοφία της «φυσικότητας» (Naturalite), το βιβλίο δεν είναι απλώς μια συλλογή δημιουργιών, αλλά μια εγκυκλοπαίδεια γαστρονομικής γνώσης, πολιτισμού και αισθητικής. Συνδυάζει την επιστημονική ακρίβεια ενός επαγγελματικού εγχειριδίου με τη φινέτσα ενός συλλεκτικού λευκώματος.

Το DNA της κουζίνας του Ducasse
Στο «ADN Ducasse», ο Alain Ducasse μοιράζεται τη δική του μαγειρική «κληρονομιά» μέσα από τα τρία κορυφαία του εστιατόρια – το Louis XV στο Μονακό, το Le Meurice στο Παρίσι και το Alain Ducasse at The Dorchester στο Λονδίνο. Μαζί με τους τρεις Executive Chefs τους – Emmanuel Pilon, Amaury Bouhours και Jean-Philippe Blondet – αποκαλύπτουν την ουσία μιας σύγχρονης, παγκόσμιας γαλλικής κουζίνας που αγγίζει σώμα και πνεύμα.
Αν και ο καθένας τους ακολουθεί τη δική του πορεία, όλοι μοιράζονται το ίδιο «DNA»: την προσήλωση στην πρώτη ύλη, τη βιωσιμότητα και την αξία του φυτικού στοιχείου. Από τις κουζίνες τους ως τα ταξίδια τους σε παραγωγούς, το κοινό τους νήμα είναι η σύνδεση με τη φύση και η ανάδειξη της απλότητας μέσα από την τελειότητα.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Ducasse: «Το επίπεδο αυτών των τριών chefs έχει ξεπεράσει αναμφισβήτητα το δικό μου. Τους ενθαρρύνω να τολμούν περισσότερο, να τελειοποιούν το στυλ τους και να παραμένουν σε κίνηση – χωρίς να ξεχνούν να μεταδίδουν τις γνώσεις τους».
Οι τρεις εκφραστές του οράματος
Emmanuel Pilon (Louis XV – Μονακό): Με τη δική του δημιουργική ματιά, αναδεικνύει τα λαχανικά σε πρωταγωνιστές της γεύσης, ενσωματώνοντας τη φιλοσοφία της φυσικότητας στη μεσογειακή ιδιοφυΐα του Louis XV. «Η φυσικότητα είναι πάνω από όλα μια φιλοσοφία – και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε κουζίνα του κόσμου».
Amaury Bouhours (Le Meurice – Παρίσι): Μαθητής του Ducasse και των κορυφαίων του chefs, παντρεύει τη βιωσιμότητα με τα μεγάλα γαλλικά κλασικά, δημιουργώντας μια κουζίνα γεμάτη ρίζες και χαρακτήρα. «Η δουλειά με τον Alain Ducasse σού δίνει δομή και ρίζες. Από εκεί και πέρα, οφείλεις να χτίσεις τον δικό σου χαρακτήρα».
Jean-Philippe Blondet (The Dorchester – Λονδίνο): Μεσογειακός στην καρδιά αλλά βαθιά Λονδρέζος στην προσέγγισή του, τολμά να εντάσσει απλά υλικά σε τριάστερα πιάτα – με σεβασμό στην παράδοση και γενναιότητα στη δημιουργία. «Λατρεύω να εντάσσω ταπεινά υλικά σε ένα τριάστερο, όπως έκανε ο Alain Ducasse».

Η τέχνη ως γεύση και η γεύση ως τέχνη
Το «ADN Ducasse» ξεχωρίζει όχι μόνο για το περιεχόμενό του αλλά και για την αισθητική του δύναμη. Οι φωτογραφίες, η επιμέλεια και η φιλοσοφική διάσταση του έργου το καθιστούν ένα συλλεκτικό αντικείμενο για επαγγελματίες και food lovers, που γεφυρώνει τη γαστρονομία με την τέχνη και τον πολιτισμό. Η ελληνική έκδοση κυκλοφορεί σε μετάφραση και επιμέλεια του Αριστοτέλη Μέγκουλα. Είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία καθώς και online στο www.cucina.gr
Info: «ADN Ducasse» | Εκδόσεις Gastronomy Essentials | Κυκλοφορία: Οκτώβριος 2025 | Σελίδες: 536 | Σκληρόδετη έκδοση | Γλώσσα: Ελληνικά
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari από τη μητέρα του
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




