Dolce Vita στο Παγκράτι: Χριστουγεννιάτικα γλυκά και ιστορίες της πόλης σε 4 φημισμένα ζαχαροπλαστεία
Βγήκαμε για αξεπέραστα μελομακάρονα, κολασμένα κουραμπιεδάκια, πολίτικες βασιλόπιτες και επικά πανετόνε - 4 στάσεις σε δημοφιλή γλυκοπωλεία του Παγκρατίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋

«Lido», «Τούλα», «Pastry Family», «Antonis Selekos Conceptual Desserts». Ζαχαροπλαστεία του Παγκρατίου που μέσα σε ενάμισι χιλιόμετρο συνοψίζουν τις τάσεις επτά δεκαετιών στην dolce vita της ιστορικής αθηναϊκής γειτονιάς. Από τα μικρά, φορτωμένα μνήμες, φωτογραφίες και διακοσμητικά, μαγαζιά των Κωνσταντινουπολιτών ζαχαροπλαστών, που ανοίγουν τη δεκαετία του 1960 με πληθωρικά πολίτικα γλυκίσματα και την έλευση των «άγλυκων γλυκών» της γαλλικής σχολής, που αγάπησε η αθηναϊκή ελίτ των ‘70s, μέχρι τους μίνιμαλ, ντιζαϊνάτους χώρους των conceptual γλυκισμάτων της εποχής μας, τα παγκρατιώτικα γλυκοπωλεία δεν σου προσφέρουν απλώς ονειρεμένους κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτες ή πανετόνε –σου ξεδιπλώνουν την ιστορία τη γλυκιά εξέλιξη της συνοικίας.
«Τούλα» - Απ’ τα Τατάβλα στο Παγκράτι, ένας αιώνας πολίτικα γλυκά
Η «Τούλα» ανοίγει το 1920 στα Ταταύλα –τη «μικρή Αθήνα», όπως έλεγαν οι Τούρκοι την γνωστή ελληνική συνοικία της Κωνσταντινούπολης – από τον Νίκο Καραντινάκη και τον γιο του Στάθη, προπάππο και παππού του σημερινού ιδιοκτήτη. Το παγωτατζίδικο-ζαχαροπλαστείο παραμένει ανοιχτό μέχρι τον διωγμό των Ρωμιών από την Πόλη τη δεκαετία του 1960, που αναγκάζει τον παππού Στάθη να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Τότε ανοίγει τη νέα «Τούλα», αυτή τη φορά στο 41 της οδού Ευτυχίδου, όπου ζει τη δεύτερη ζωή της, ως βέρα Παγκρατιώτισσα, μέχρι σήμερα.

«Δουλεύουμε σταθερά τις πολίτικες συνταγές που μας άφησαν πολύτιμη παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας», λέει στο ethnos.gr o Στάθης Καραντινάκης, τέταρτη γενιά στο τιμόνι του ζαχαροπλαστείου, δείχνοντας περήφανα τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των πρωταγωνιστών του χθες. Μιλάει για το hype που γνώρισε το μαγαζί με το «παγωτό μουστάρδα» (όχι, δεν περιέχει μουστάρδα) και το αυθεντικό καϊμάκι με σαλέπι που ξεπουλάει. Και συνεχίζει: «Παράγουμε τα πάντα οι ίδιοι από το Α έως το Ω, δεν μπαίνει έτοιμο μείγμα εδώ. Τα αυγά μας είναι πραγματικά αυγά με το τσόφλι τους –έχω τον ίδιο “αυγουλά” που είχε ο παππούς μου».

Ξεχωρίζουν στην «Τούλα»: •Τα γεμιστά μελομακάρονα, με το χοντροκομμένο καρύδι στην καρδιά του και το έξτρα θυμαρίσιο μέλι από την Κρήτη με το οποίο περιχύνονται γενναιόδωρα, αφού μπουν στο κουτί • Οι κουραμπιέδες με τη ρουστίκ γεύση που θυμάσαι από παλιά, αφού εδώ δεν τσιγκουνεύονται ούτε το πρόβειο βούτυρο ούτε το διαλεχτό αμύγδαλο • Η μυρωδάτη βασιλόπιτα, πολίτικη φυσικά, αφράτη και μαστιχωτή, ζυμωμένη με κατσικίσιο βούτυρο και αρωματισμένη με φρεσκοκοπανισμένο μαχλέπι και μαστίχα.

«Lido» - Κίφελ, ισλί και το πιο διάσημο τσουρέκι της πόλης
Ξεφουρνίζει καθημερινά ολόφρεσκα, ζεστά, μαστιχωτά τσουρέκια από το 1967 και αν κατέβεις τη Χρεμωνίδου την ώρα, που βγαίνουν οι φορτωμένες λαμαρίνες για να ταχτοποιηθούν όπως όπως πάνω στα ξύλινα ντουλάπια, δύσκολα θα αντισταθείς στις μυρωδιές τους. Ουρές σχηματίζονται στις γιορτές για ένα τέτοιο τσουρέκι τυλιγμένο στο vintage γαλάζιο περιτύλιγμα, εμβληματικό του μικρού ζαχαροπλαστείου με τη μεγάλη φήμη.

Το «Κωνσταντινουπολίτικον Ζαχαροπλαστείον Lido» πρωτοάνοιξε πριν σχεδόν 60 χρόνια στον ίδιο χώρο που το βρίσκεις και σήμερα (Χρεμωνίδου 35), ο Πέτρος Πιπερίδης, παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, ο οποίος διατηρούσε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Πόλη. Ο Πέτρος Πιπερίδης, εγγονός, σημερινός ιδιοκτήτης και «θεματοφύλακας» της ζαχαροπλαστικής κληρονομιάς που παρέλαβε, λέει στο ethnos.gr, για το «φαινόμενο Lido» και το best-seller του εργαστηρίου: «Κρατήσαμε την παραδοσιακή συνταγή του τσουρεκιού που βρήκαμε από τον παππού Πέτρο, το φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια και το έχει αγαπήσει όλη την Αθήνα».

Ξεχωρίζουν στο «Lido»: • τα σπάνια κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασάν» σε σχήμα μισοφέγγαρου, φτιαγμένα από μια ζύμη που θυμίζει σφιχτό τσουρέκι με συμπαγή γέμιση από σοκολάτα και καρύδι • τα ισλί, το «πολίτικο μελομακάρονο», με τριγωνικό σχήμα, διαφορετικά μπαχαρικά, ζύμη μόνο από αλεύρι και πιο ελαφριά αίσθηση •Η πολίτικη βασιλόπιτα, πασπαλισμένη με μαυροκούκι, με όλα τα γνώριμα αρώματα της μαστίχας και του μαχλεπιού στη μύτη, αλλά με ζύμη πιο θριφτή από του τσουρεκιού, βάσει της παραδοσιακής οικογενειακής συνταγής • οι κουραμπιέδες με αγελαδινό βούτυρο για πιο ελαφρύ άρωμα • τα διάσημα σε όλη την Αθήνα τσουρέκια του

«Pastry Family» – Τα αστικά γλυκίσματα που αγάπησε η αθηναϊκή ελίτ
Το Pastry Family γεννιέται το 1969 στο 19 της οδού Ριζάρη και φέρνει στο Παγκράτι, τόπο κατοικίας πολλών επώνυμων Αθηναίων, αλλά και πόλο ψυχαγωγίας της πόλης, τον αστικό αέρα των φίνων γλυκισμάτων της γαλλικής σχολής.

Ο Αθανάσιος Χατζόπουλος, εμπνευστής τους και σταθερά παρών στο μαγαζί μέχρι σήμερα, είδε να περνάει την πόρτα του όλη η καλλιτεχνική αφρόκρεμα της εποχής. Θυμάται τον Χορν να παραγγέλνει νουγκατίνες και τον Χατζιδάκι να γεύεται τα ίδια κολασμένα κουραμπιεδάκια-μπουκιές που ζητάει ο κόσμος μέχρι σήμερα. «Δουλεύουμε το μικρό μέγεθος στον κουραμπιέ και το μελομακάρονο τα τελευταία 40 χρόνια» λένε οι άνθρωποι του Pastry Family, ένα ζαχαροπλαστείο που ακόμη και σήμερα σου ξυπνά μνήμες Αθήνας των ‘70s και όπου βρίσκεις υπέροχες ρετρό τούρτες και πάστες.

Ξεχωρίζουν στο «Pastry Family»: • Οι κουραμπιέδες-μπουκιές, που σε γλυκαίνουν χωρίς να σε λιγώνουν, φτιαγμένοι με πρόβειο βούτυρο γάλακτος από τη Μυτιλήνη και ολόκληρα αμύγδαλα. • Τα θεϊκά μελομακάρονα -μπουκιές κι αυτά- κρουστά εξωτερικά, με ελληνικό καρύδι και ήπια γλυκύτητα που απογειώνει το θυμαρίσιο μέλι από τα Κύθηρα • Η ιστορική βασιλόπιτα του Pastry Family, που παραμένει ίδια 56 χρόνια, από τότε που άνοιξε το μαγαζί -ένα υπέροχο, αφράτο κέικ καμωμένο με δυο ειδών βούτυρα και φίνο άρωμα πορτοκαλιού. • Η ονειρεμένη τούρτα κάστανο με πουρέ κάστανου, καρύδια και σοκολάτα, που σου παίρνει τα μυαλά. Στις γιορτές τη βρίσκεις και σε κορμό • Oι Xmas κατασκευές (σπιτάκι, χριστουγεννιάτικο δέντρο, αστέρια κ.ά.) από εξαιρετικό δικό τους μπισκότο, που ξετρελαίνουν τα παιδιά -και τα μικρά και τα μεγάλα • Η αέρινη τούρτα με σου, ανάλαφρη κρέμα και φρέσκες φράουλες, που βρίσκεις όλο το χρόνο

Antonis Selekos Conceptual Desserts – Φρέσκος αέρας και επικά πανετόνε
Άνοιξε τον λιτό, μοντέρνο χώρο του τον Δεκέμβριο του 2021 σε ένα στενάκι απέναντι από το Άλσος Παγκρατίου και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο Αντώνης Σελέκος έγινε το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο μυαλό, όταν ψάχνεις τη χειροποίητη και ολόφρεσκη εκδοχή του ιταλικού ζυμωτού, που αρχικά η Ελλάδα γνώρισε τυποποιημένο στα ράφια των deli και των σούπερ μάρκετ.

Αυτό το ψηλό και φουσκωτό ποίημα, που θέλει 3 ολόκληρες μέρες (!) για να παρασκευασθεί, με τις μεγάλες τρύπες της υπομονετική ωρίμανσης στην καρδιά του και τις συναρπαστικές επικαλύψεις είναι απλά όνειρο: «Το αντάμωμά μου με το πανετόνε έγινε κατά τύχη», λέει ο ίδιος στο ethnos.gr, καθώς θυμάται πώς μια ιδέα του φίλου του Δημήτρη, τον οδήγησε σε ένα σερί δοκιμαστικών την περίοδο της καραντίνας, μέχρι που έφτιαξε ένα πανετόνε που πραγματικά του άρεσε.

Και άρεσε και στη Γεωργιάννα Χειλιαδάκη (τη μισελενάτη σεφ του περίφημου Funky Gourmet, όπου εργαζόταν), από τους πρώτους που δοκίμασαν το πανετόνε με σταφίδες, κράνμπερι, μπίτερ σοκολάτα και κονφί πορτοκαλιού, που σήμερα θεωρείται classic. Με το που ανεβαίνει στο Instagram γίνεται viral και τον Δεκέμβρη του ’20 -εν μέσω covid και ένα χρόνο πριν ανοίξει τον χώρο του- πουλάει 700 κομμάτια: «Τα φτιάχναμε και τα μοιράζαμε οι ίδιοι με το μηχανάκι, στις 21 του μηνός ήταν sold out», αναφέρει. Στο Antonis Selekos Conceptual Desserts από τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, σταματούν την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου γλυκού, με εξαίρεση τη βασιλόπιτα, και φτιάχνουν αποκλειστικά πανετόνε.
Ξεχωρίζουν στο Antonis Selekos Conceptual Desserts: • Φέτος πλάι στο κλασικό Signature περίοπτη θέση έχει το Carrot Cake, πανετόνε με καραμελωμένα καρότα, καρύδια, μπαχαρικά, το Apple, πανετόνε με μήλα, κανέλα και καραμέλα βουτύρου και το Σοκολάτας με καραμελωμένα φουντούκια και δυο σοκολάτες μπίτερ και γάλακτος • Οι βασιλόπιτές του, που είναι τύπου κέικ financier με πορτοκάλι, πούδρα αμυγδάλου, frosting τυριού κρέμα, κομφί πορτοκαλιού και μαρμελάδα βερίκοκο, γεύσεις πέρα από τα κλασικά και τα συνήθη.

Η Γαλλία βγαίνει μπροστά για την ειρήνη στην Ουκρανία: Οι πρωτοβουλίες Μακρόν για στρατιωτική αυτονομία στην Ευρώπη
«Χτύπημα για την τρομοκράτησή μας»: Τι καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού μετά τον έλεγχο στα γραφεία του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών
Από το Χαλιφάτο στο διαδίκτυο: Η «ψηφιακή γενιά των λύκων» και το νέο, τρομακτικό, πρόσωπο του ISIS
Οικογένεια Μπέκαμ: Unfollow στα social media – Νέα ένταση στις σχέσεις με τον Μπρούκλιν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



