Ελλάδα|19.12.2021 22:28

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα – Είναι βάσιμοι οι φόβοι για νέα υπερμετάλλαξη;

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Θεωρητικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκληθεί μία νέα υπερπαραλλαγή του κορονοϊού και μάλιστα περισσότερο φονική, από το συνδυασμό του γενετικού υλικού των δύο μεταδοτικότερων και δυσκολότερων για την κοινωνία παραλλαγών του, της Δέλτα και της Όμικρον, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει στο ethnos.gr ότι πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν στο μέλλον και άλλες πολύ μεταδοτικές και φονικές παραλλαγές του κορονοϊού, από τη στιγμή που στην Αφρική και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό των ανθρώπων που έχει εμβολιαστεί, βρίσκεται μόλις στο 5%-10% και οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών. Κατά τον ομότιμο καθηγητή, ευκταία λύση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος είναι οι πλουσιότερες χώρες να προμηθεύσουν με εμβόλια τις φτωχότερες.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστηρίζει ότι είναι πλήρως λανθασμένη η άποψη ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν πανάκεια για την μετάλλαξη Όμικρον, αφού, όπως λέει στο ethnos.gr, αυτήν τη στιγμή μόνο μίας εταιρείας τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά παρασκευάσματα μπορούν να αντιμετωπίσουν σε κάποιο βαθμό τον κορονοϊό.

Ενδεχόμενο εμφάνισης νέας μετάλλαξης

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας υπερπαραλλαγής, ο κ. Τριανταφυλλίδης λέει ότι σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο, που δίνει μάχη ακόμα και για αρκετούς μήνες με τον κορονοϊό, θεωρητικά μπορούν να τον μολύνουν ταυτόχρονα οι παραλλαγέςς Δέλτα και Όμικρον.

«Η τρίτη δόση λειτουργεί εξαιρετικά αυτήν τη στιγμή, μια και προστατεύει με πιθανότητα 90% από βαριά νόσηση από την Ο και πρέπει να γίνει επιτάχυνση των εμβολιασμών, να ανοίξουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ιός μεταδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα και θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ο συγχρωτισμός. Είναι κρίμα να βλέπουμε 5.000 άτομα να πηγαίνουν στη Βουλγαρία, να διασκεδάζουν σε μία χώρα με τόσο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και να κινδυνεύουν να νοσήσουν από την παραλλαγή Δέλτα. Επίσης, η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ακόμα και σε αγορές, όπως στην Ερμού, στην Αθήνα. Τέλος, πρέπει να συνεχίσουμε να πλένουμε τα χέρια μας, να φοράμε μάσκα και να τηρούμε αποστάσεις, αλλά και να σταματήσουμε να κομματικοποιούμε την πανδημία. Δεν έχει σημασία, αν έχουμε 500 ή 600 ΜΕΘ. Σημασία έχει να μη φτάνουμε στο νοσοκομείο», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Γιατί η Όμικρον παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα

Κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ η παραλλαγή Όμικρον πολλαπλασιάζεται εβδομήντα φορές γρηγορότερα από τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού στο άνω μέρος των πνευμόνων, στους βρόγχους. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη μεταδίδεται με ρυθμό 4-5 φορές υψηλότερο από τη Δέλτα. «Η τόσο υψηλή μεταδοτικότητα σημαίνει ότι ενδέχεται να φτάσει στα νοσοκομεία ένας πολύ υψηλός αριθμός νοσούντων από τον ιό, τη στιγμή που έχουμε ένα ταλαιπωρημένο αλλά και ηρωικό ιατρικό προσωπικό και το σύστημα υγείας έχει δείξει ότι έχει προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις στα νοσοκομεία», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει σχετικά πιο ήπια συμπτώματα, γεγονός που οφείλεται στο ότι στους ιστούς των πνευμόνων, δηλαδή στο κάτω μέρος τους, πολλαπλασιάζεται κατά δέκα φορές βραδύτερα σε σχέση με τη Δέλτα.

«Παρά το γεγονός αυτό, όμως, η Όμικρον μπορεί να μολύνει ξανά ανεμβολίαστα άτομα, που νόσησαν και ανέρρωσαν, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την ανάρρωσή τους. Παράλληλα, επειδή η Όμικρον έχει καταφέρει να ξεγλιστράει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μπορεί να προσβάλει ακόμα και άτομα που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου. Ωστόσο, όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις, έχουν πιθανότητα 70% να τύχουν κάποιας προστασίας. Στον αντίποδα, όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου, η προστασία αυξάνεται στο 90% να παρουσιάσουν ήπια νοσήματα, αν προσβληθούν», καταλήγει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΚορονοϊόςπανδημίαμετάλλαξη Δέλταεμβόλιομετάλλαξη ΌμικρονΤριανταφυλλίδης