Λαγάνα γίγας 4 μέτρα και 60 κιλά στην Κρήτη
Η λαγάνα - γίγας που έφτιαξε αρτοποιός στην Κρήτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋

Την παράδοση τήρησε αρτοποιός στην Κρήτη, φτιάχνοντας μια τεράστια λαγάνα που ζυγίζει 60 κιλά και έχει μήκος 4 μέτρα, ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα. Οι εικόνες από τη λαγάνα - γίγα όπως είναι φυσικό προσέλκυσαν το ενδιαφέρον.
Όπως γράφει το creta24, o κ. Δημητρουλάκης διατηρεί φούρνο στην Νέα Χώρα Χανίων στην Κρήτη εδώ και 25 χρόνια και παρασκευάζει κάθε χρόνο, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, μια λαγάνα γίγας.


Το έθιμο της λαγάνας
Τα νηστίσιμα φαγητά συνοδεύονται από τη λαγάνα, που είναι είδος ψωμιού χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα, πεπλατυσμένο για να ψήνεται εύκολα. Η ιστορία της έχει βαθιές τις ρίζες της στη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται» δηλαδή: «Λαγάνες γίνονται». Ο Οράτιος σε κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών». Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες. Παιδάκι, θυμάμαι, ουρές ατέλειωτες από νοικοκυραίους στους φούρνους της γειτονιάς για να πάρουν ζεστή την πρωινή λαγάνα. Στο φούρνο του Νίκου του Σιόγκα στον Τύμβο του Μαραθώνα στηνόταν γλέντι από βραδύς μέχρι την επομένη το μεσημέρι. Οι πελάτες έφταναν μέχρι τη θάλασσα στον Άγιο Παντελεήμονα περιμένοντας καρτερικά για μια λαγάνα που μοσχομύριζε ξυλόφουρνο, μεράκι και χρόνους παλιούς που πέρασαν και χάθηκαν πια.
Διαβάστε επίσης: Καθαρά Δευτέρα: Γιατί υψώνουμε χαρταετούς, τι συμβολίζει η λαγάνα και τι θα γίνει φέτος
Ξαναζεσταίνεται το «φλερτ» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη: Τι θα μπει στο καλάθι της ΔΕΘ
Η μεγάλη σύγχυση με τον χρόνο των εκλογών, τα ντέρμπι στα ψηφοδέλτια και ένα comeback στην Α΄Αθηνών
Ξεκινούν νέο... χορό κινητοποιήσεων οι αγρότες - Ορατό το ενδεχόμενο για «θερμό» καλοκαίρι
Το «δώρο» που έκανε άθελά του ο Τραμπ στο Ιράν: «Τους δώσαμε ένα όπλο πιο ισχυρό από οποιαδήποτε πυρηνική βόμβα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




