MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Ουραγός η Ελλάδα σε διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση - Προειδοποίηση από Κομισιόν για «αντιφατικά στοιχεία»Δίκη Άλκη: Ολοκληρώνεται σήμερα η αγόρευση της Εισαγγελέως - Σκιαγραφεί τους ρόλους των κατηγορουμένων«Εάν είχε έρθει έγκαιρα το ΕΚΑΒ θα είχε σωθεί»: Το περιστατικό στην Εύβοια πριν λίγους μήνες - Τι λέει ο γιος του θύματος
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Ελλάδα   |   18.09.2021 16:12
Newsroom
Newsroom
Ζημιά στην efood μετά το πρώτο μήνυμα - Στο ένα αστέρι η αξιολόγηση - Στο στόχαστρο της κριτικής και η Wolt

Efood: Νέο μήνυμα στους διανομείς μετά τον σάλο - Δυνατότητα για ανανέωση συμβάσεων

επόμενο άρθροnext-article
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σάλο και σφοδρή κριτική από την κοινή γνώμη, τους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το μήνυμα που έστειλε την Παρασκευή η εταιρεία efood σε 115 διανομείς της, των οποίων η σύμβαση εργασίας έληγε, με το οποίο τους ανακοίνωνε πως το εργασιακό καθεστώς τους άλλαζε και θα έπρεπε να επιλέξουν εάν θα συνέχιζαν την εργασία τους ως freelancers ή θα έφευγαν από την εταιρεία.

 

Έπειτα από μαζικό κύμα κατακραυγής προς την efood στα social media και από τις πολιτικές διαστάσεις που πήρε το ζήτημα , η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «λάθος επικοινωνία». Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής έστειλε νέο μήνυμα προς τους διανομείς με το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ανανεώσουν τη σύμβασή τους με τους ίδιους όρους ή να συνεχίσουν ως freelancers. 

Το νέο μήνυμα της efood στους διανομείς

Στο νέο νυχτερινό μήνυμα, η efood έγραψε : «Αγαπημένοι μας riders, δεδομένης της λανθασμένης επικοινωνίας που έλαβαν ορισμένοι συνάδελφοί μας την Τετάρτη, και όπως αναφέραμε και στο σχετικό δελτίο Τύπου, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων σας είναι αδιαπραγμάτευτη. Γι' αυτόν τον λόγο, αντιθέτως με τα όσα ακούγονται και έχουν γραφτεί περί εκβιασμού, διευκρινίζουμε ότι όλοι οι διανομείς θα συνεχίσετε να έχετε την επιλογή:

  • Να ανανεώσετε με τη λήξη την υπάρχουσα σύμβασή σας με τους ίδιους όρους
  • Εφόσον το επιθυμείτε να γίνετε freelancers.
minima-efood.jpg

Ζημιά στην efood μετά το πρώτο μήνυμα - Στο ένα αστέρι η αξιολόγηση - Στο στόχαστρο και η Wolt

Η δημοσίευση του αρχικού μηνύματος της εταιρείας προκάλεσε κύμα οργής στους χρήστες των social media. Το hashtag #cancel_efood έγινε γρήγορα πρώτο trend στο Twitter με περισσότερες από 30.000 αναρτήσεις σε περίπου 24 ώρες. Την ίδια ώρα πολλοί χρήστες του Διαδικτύου αξιολόγησαν αρνητικά την εταιρεία και η εφαρμογή της, αυτή τη στιγμή, έχει αξιολόγηση μόλις ένα αστέρι, ενώ πολλά είναι και τα αρνητικά σχόλια.

efood-asteri.jpg

Χιλιάδες φαίνεται πως είναι και εκείνοι που απεγκατέστησαν την εφαρμογή efood από τα κινητά τους τηλέφωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί χρήστες του Διαδικτύου έχουν στραφεί τις τελευταίες ώρες και κατά της εταιρείας Wolt, η οποία εφαρμόζει αποκλειστικά το σύστημα των freelancers για τους διανομείς της. 

Έπεσε στο 1,1 η αξιολόγηση του #Efood για τους εξτρα 115 εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί και τώρα τους ζητείται η αυτασφάλιση αντί λύσης σύμβασης.
Στο 4,5 η αξιολόγηση για το wolt που λειτουργεί αποκλειστικά με freelancer ντελιβεραδες.

Τελικά #cancel_efood ή #cancel_wolt ? pic.twitter.com/0OSeB46qOa

— Rammelsvergite (@rammelsvergite) September 18, 2021

Το αρχικό μήνυμα της efood

Όλα ξεκίνησαν το μήνυμα που έστειλε η efood σε διανομείς της, σύμφωνα με το οποίο τους πρότεινε συνεργασία freelancing προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται για την εταιρεία, διαφορετικά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης.

ΕΛΛΑΔΑ17.09.2021 15:43
Efood: Σάλος με την αλλαγή εργασιακού καθεστώτος - Τι απαντά η εταιρεία
Efood: Σάλος με την αλλαγή εργασιακού καθεστώτος - Τι απαντά η εταιρεία

 

«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer – ανέφερε το μήνυμα -Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω , προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα».

efood.jpg

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Στον σάλο που προκλήθηκε από το μήνυμα της efood η ίδια η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι: «αδιαπραγμάτευτη στάση μας είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας» και πως η εταιρεία αποδοκιμάζει τη χθεσινή επικοινωνία με τους διανομείς. Η ανακοίνωση αναφέρει:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18.09.2021 15:11
Μαρέβα Μητσοτάκη: Δεν έχω καμία σχέση με το e-food
Μαρέβα Μητσοτάκη: Δεν έχω καμία σχέση με το e-food

«To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Υπουργείο Εργασίας: Ατυχής επικοινωνία - Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι καταδικαστέα

Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.

 

Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!

Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

Τι προβλέπει ο νόμος για τους διανομείς

Στο νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, προβλέπονται τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάκριση μεταξύ εργαζομένων και «αυτοαπασχολούμενων» (free lancers) για επαγγέλματα όπως τα delivery.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 69 του νόμου 4808/2021, αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/ έργου.

Επίσης θεσπίζονται τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών δεν είναι εξαρτημένης εργασίας.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • ο πάροχος να χρησιμοποιεί υπεργολάβους,
  • να επιλέγει τα έργα που αναλαμβάνει,
  • να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε τρίτο και σε ανταγωνιστές της ψηφιακής πλατφόρμας και
  • να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες.

Αν δεν συντρέχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών είναι εξαρτημένης εργασίας.

Όλες οι ειδήσεις

Κεραμέως στο Open: Πόσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί - Γιατί δεν κλείνουμε τα τμήματα

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Η άγνωστη τραγωδία των τριών φίλων που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και ακόμα χαροπαλεύουν

Τουρκία για EUMED 9: Μεροληπτική και χωρίς όραμα - Ακολουθούν τυφλά Ελλάδα και Κύπρο

ΔΕΘ: Νέα πρόταση διακυβέρνησης παρουσιάζει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ - Οι 6 άξονες

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • efood
  • διανομείς
  • συμβάσεις
  • ντελίβερι
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 08.06.2023 20:56
Πετρέλαιο: Τρενάκι του τρόμου θυμίζουν οι τιμές στις αγορές - Στάση αναμονής στην αντλία
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 08.06.2023 07:45
Επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ: Νέο μοντέλο πληρωμών - Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
09-06-2023 07:39
Άγριος ξυλοδαρμός σε συναυλία του τράπερ Sidarta στη Θεσσαλονίκη για ένα σφηνάκι
02
08.06.2023 23:14
Ο σεισμός στην Αταλάντη άλλαξε το τοπίο στη Βόρεια Εύβοια - «Βυθίστηκε» τμήμα της παραλίας
03
09.06.2023 09:27
Ουραγός η Ελλάδα σε διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση - Προειδοποίηση από Κομισιόν για «αντιφατικά στοιχεία»
04
08.06.2023 10:46
Θλίψη για τον Φώτη Πονηρό: «Είχε κορονοϊό και το ίδιο βράδυ έπαθε ανακοπή», λέει ο αδερφός του 40χρονου κοσμηματοπώλη που πέθανε ξαφνικά
05
08.06.2023 15:36
Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη - Αισθητός και στην Αττική

POPULAR VIDEOS

H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN μετά τις εκλογές – 1ο μέρος
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 19:45
H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN μετά τις εκλογές – 1ο μέρος
Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 21:16
Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών
«Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα: Στο ναδίρ η ισοτιμία με το ευρώ και το δολάριο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 21:09
«Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα: Στο ναδίρ η ισοτιμία με το ευρώ και το δολάριο
Πόσες μέρες άδεια δικαιούστε – Πως υπολογίζεται το επίδομα
Τώρα ό,τι... | 09.07.2022 07:11
Πόσες μέρες άδεια δικαιούστε – Πως υπολογίζεται το επίδομα
Κεντρικό δελτίο 08/06/2023
Κεντρικό... | 08.06.2023 20:12
Κεντρικό δελτίο 08/06/2023