• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
δημοφιλές τώρα: Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η περιοδεία σε όλο τον κόσμο - Αλλαγή ονόματος και καμία αναφορά...
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   11.03.2022 07:49
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Κινητοποιήσεις σήμερα στο ΣτΕ📌 Η θέση των πανεπιστημιακών και φοιτητών

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Εκδικάζεται στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του νόμου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
(Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
(Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει στο επόμενο βήμα για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα. Η υπόθεση έχει ορισθεί να συζητηθεί σήμερα και αφορά στην προσφυγή πανεπιστημιακών, ενάντια στην σύσταση Πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία είχε κατατεθεί πέρυσι τον Ιούλιο.

Στο θέμα αυτό, δηλαδή στη δημιουργία και εγκατάσταση στα πανεπιστήμια Αστυνομίας, αναφέρθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Πάτρα τονίζοντας «αναμένουμε τις αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με βάση αυτές θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα μας».

Κινητοποιήσεις σήμερα στο ΣτΕ

Για το λόγο αυτό, σήμερα φοιτητές, ερευνητές, διδακτικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι των ΑΕΙ, κατεβαίνουν μαζικά στον δρόμο, όπως δηλώνουν, οι ίδιοι, και «καλούν σε συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 9.00 π.μ έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας με παράλληλη αναστολή μαθημάτων για να διευκολυνθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Στέλνουμε ενωτικό και αγωνιστικό μήνυμα ανατροπής στην πράξη του χουντονόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη!». Η πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές ζητούν από το Δικαστήριο να ακυρώσει ως αντισυνταγματικές «την εφαρμογή των διατάξων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που προβλέπουν την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση της ΟΠΠΙ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Travel | 11.03.2022 07:30
Ιάσιο Ρουμανίας: Εκεί όπου ο Υψηλάντης ύψωσε πρώτος το λάβαρο της επανάστασης
Ελλάδα | 11.03.2022 07:24
Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια
Πολιτική | 11.03.2022 07:18
Σε εκλογικό συναγερμό ο ΣΥΡΙΖΑ - Τα μήνυματα Τσίπρα στο εσωτερικό και ψηφοφόρους

Η θέση των πανεπιστημιακών και φοιτητών

Όπως τονίζουν οι φοιτητές, τον Ιούλιο του 2021, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Παντείου, 10 σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ (ΕΜΠ, Πάντειο, Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής) και 22 καθηγητές πανεπιστημίων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στην σύσταση Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η συγκρότηση της ΟΠΠΙ είναι ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που καταστρατηγεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα συγκρότησης των πανεπιστημίων και καταλύει ελευθερίες που προβλέπονται και κατοχυρώνονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος όπως το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, η ακαδημαϊκή ελευθερία, η επιστημονική ελευθερία, η ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας. Παράλληλα προσκρούει σε σειρά άλλων διατάξεων του Συντάγματος (όπως η προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η προσωπική ελευθερία και ελευθερία κίνησης) καθώς και στην αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας. Ο κοινός αγώνας όλων των τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας, που εκφράστηκε μέσα από συλλογικές διαδικασίες και μαζικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, πάγωσε την είσοδο της Αστυνομίας στα ΑΕΙ. Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και με κινηματικό κόμβο την εκδίκαση της προσφυγής στις 11 Μάρτη ενώνουμε ξανά τις δυνάμεις μας. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσα από τον πολύμορφο αγώνα του κινήματος αντιστέκεται για άλλη μία φορά στις αυταρχικές επιταγές της Κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • πανεπιστήμια
  • πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Συμβούλιο της Επικρατείας
  • ειδήσεις τώρα
  • διαμαρτυρία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr