Ναυάγιο στη Μύκονο: Το χρονικό της διάσωσης και η αγωνία για τους αγνοούμενους - Βίντεο από την επιχείρηση του Λιμενικού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Συναγερμός έχει σημάνει από τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μύκονο εξαιτίας ναυαγίου και διάσωσης μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος σε ένα άκρως επικίνδυνο ταξίδι.
Τουλάχιστον 108 μετανάστες -ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 21 παιδιά, 24 γυναίκες και 63 άνδρες- που επέβαιναν στο ακυβέρνητο σκάφος υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διεσώθησαν τα μεσάνυχτα μετά από ευρεία επιχείρηση του λιμενικού σώματος. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων φέρονται να αγνοούνται ακόμα τέσσερα άτομα.
Στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συμμετείχαν τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκό σκάφος από τη Μύκονο.
Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στη συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για τη μεταφορά των αλλοδαπών με επιβατικές λάντζες.
Εν τέλει τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων.
Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα κανείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό:
«Ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις βραδινές ώρες χθες στην θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικά μίλια Νότια της Δήλου υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Έως τώρα έχουν διασωθεί 108 αλλοδαποί, ενώ σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων αγνοούνται άλλοι τέσσερις. Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.
Συγκεκριμένα βραδινές ώρες χθες το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους όπου επέβαινε ικανός αριθμός ατόμων και το οποίο έπλεε ακυβέρνητο 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ.
Άμεσα το ΕΚΣΕΔ/ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. κινητοποίησε τρία περιπολικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα πλοία, ενώ την ίδια ώρα απέπλευσε ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο.
Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των αλλοδαπών με επιβατικές λάντζες.
Εν τέλει τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ.
Σημειώνεται ότι ουδείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών».
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητα της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».
«Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και να εκριζώσει δίκτυα λαθροδιακινητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016», είχε σχολιάσει νωρίτερα σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σχετικά με το περιστατικό νοτιοδυτικά της Δήλου και την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων μεταναστών.
O κ. Μηταράκης γράφει στην ανάρτησή του στο twitter:
«8 μετανάστες αγνοούνται και 104 διασώθηκαν στις Κυκλάδες από ένα ιστιοπλοϊκό που έφυγε από τις τουρκικές ακτές για την Ευρώπη. Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και να εκριζώσει δίκτυα λαθροδιακινητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016».
8 migrants missing & 104 rescued in Cyclades from a sailing boat that left Turkish shores for Europe. 🇹🇷 can do a better job, working with 🇪🇺 & 🇬🇷 to protect human lives & eradicate smuggling networks, in line with international law and the 🇹🇷🇪🇺 2016 statement @suleymansoylu pic.twitter.com/bJ2p4jDUmP
— Νότης Μηταράκης - Notis Mitarachi (@nmitarakis) June 19, 2022
Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός μετά από έξι χρόνια! Πήρε τα σκήπτρα απ' τον Παναθηναϊκό με... σκούπα
«Αυτή είναι η απάντηση του κράτους;»: Ξεσπά η αδερφή του 13χρονου με αυτισμό - Τι απαντά ο υφυπουργός Υγείας
Ξεκίνησε η συναυλία για τα Τέμπη: Live streaming η μεγάλη εκδήλωση μνήμης στο Καλλιμάρμαρο
Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση των 22 μικρών αεροδρομίων της χώρας - Μόνο μία προσφορά για τον αερολιμένα Καλαμάτας
Politico: Η Τουρκία πραγματοποιεί βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν με τις «πλάτες» της ΕΕ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr