Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα από 1η Οκτωβρίου - Πρόστιμο για τους παραβάτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Άμεσα διαθέσιμες θα πρέπει να έχουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματά τους οι οδηγοί από την 1η Οκτωβρίου καθώς από πέρυσι και ύστερα από τους αποκλεισμούς του χειμώνα ακόμα και στην Αττική Οδό και κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας κατέστη υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων με αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά. Ως ειδικά ελαστικά νοούνται εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).
Σε περίπτωση που οδηγός εντοπιστεί χωρίς αλυσίδες ενώ έχουν επιβληθεί αντίστοιχα μέτρα από τις Αρχές, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 40 ευρώ.
Αναλυτικά οι οδηγοί των οχημάτων υποχρεούνται:
- Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
- Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους και
- Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.
Υποχρεωτικά ήδη και τα μαθήματα τοποθέτησης και αφαίρεσης αλυσίδων
Υπενθυμίζεται ότι επίσης από πέρυσι με σχετική εγκύκλιο που είχε εκδοθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οριζόταν ότι οι οδηγοί θα εκπαιδεύονται στο εξής υποχρεωτικά στην τοποθέτηση σε τουλάχιστον δύο κινητήριους τροχούς και στην αφαίρεση αλυσίδων σε οχήματα που δε φέρουν ειδικά ελαστικά, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε περιπτώσεις κίνησης σε οδό με χιόνια/παγετό, ή εφόσον ειδοποιούνται προς τούτο με ρυθμιστικές πινακίδες (π.χ. Ρ-59) ή από τις αρμόδιες Αρχές. Η εκπαίδευση θα αφορά τόσο την ενημέρωση στο πλαίσιο της θεωρητικής εκπαίδευσης όσο και στον τρόπο τοποθέτησης των αλυσίδων στο πλαίσιο της πρακτικής εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος ανέφερε ότι:
- Εφεξής, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή αναλόγου εξοπλισμού) καθώς και της αφαίρεσής του.
- Οι Διευθυντές Σπουδών των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών θα πρέπει να εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή στους εκπαιδευτές που παρέχουν θεωρητική εκπαίδευση σε υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς για τη δέουσα εμβάθυνση στις ενότητες που αφορούν στην οδήγηση με μειωμένη πρόσφυση, τη χρήση ειδικών ελαστικών, τη χρήση αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων) κ.ο.κ.
- Δραματικές ώρες στο Ιράν: Σκληρή προειδοποίηση του στρατού - «Θα έρθουμε αντιμέτωποι με τους εχθρούς»
- Appodixi: Βροχή οι καταγγελίες - Ερχονται τα πρόστιμα και τα μπόνους για τους πολίτες
- Η ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη θυμάται το παρελθόν λίγο πριν τις ιταλικές εκλογές - Χρησιμοποίησε φωτογραφίες του Πούτιν
- Ελπίδες από νέα αντικαρκινική θεραπεία: Ένας κοινός ιός φαίνεται ότι «σκοτώνει» τους όγκους
«Έπαιρνα τηλέφωνο και δεν το σήκωνε»: Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας στα Βαρδούσια
«Ναι στον διάλογο, αλλά με μπλόκα»: Αντιδράσεις αγροτών για τη συνάντηση στην Επανομή Θεσσαλονίκης
Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τα 11 μποφόρ και το ψύχος
Ανατροπή στο Spotify: Το «Snowman» της Sia εκθρόνισε το «All I Want for Christmas Is You» της Μαράια Κάρεϊ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



