• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκάFormula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λάντο Νόρις!«Μείναμε έκπληκτοι από την ποικιλία και την ομορφιά»: Τα υδροθερμικά μυστικά που κρύβει ο βυθός της Μήλου«Πατούν γκάζι» οι αγρότες: Δεν ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες - Νέες κινητοποιήσεις σε Έβρο, Γιάννενα, Αθηνών - Λαμίας και Κρήτη«Βόμβες» Τραμπ Τζούνιορ για Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία - Η στήριξη των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   21.12.2022 06:00
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Πού καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση📌 Ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών

Πώς η ΕΒΕ πετσόκοψε τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια: Μείωση – σοκ κατά τα 22% των εισαγωγών στα ΑΕΙ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Κατά 22% μειώθηκε η εισαγωγή των αποφοίτων του λυκείου στα ΑΕΙ από το 2020 στο 2021 ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ).

Μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση κατάφερε να «πετσοκόψει» τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 22%, όπως προκύπτει από την «Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2021», η οποία παραδόθηκε χτες, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων αλλά και στην υπουργό Παιδείας.

Η έκθεση συντάσσεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και αποτελεί μια αποτύπωση της κατάστασης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα για το 2021. Στην ενότητα σχετικά με τη συγκριτική παρουσίαση επιτυχόντων στα ελληνικά ΑΕΙ (2020-2021), ως βασικό συμπέρασμα αναδεικνύεται η συνολική μείωση του αριθμού των επιτυχόντων κατά 22% από το 2020 στο 2021, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Πού καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση 

Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης καταγράφονται στην ΑΣΠΑΙΤΕ (-64,59%), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (-48,72%), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (-48,51%) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (-40,25%). Μικρά ποσοστά μείωσης κάτω του 10% σημειώνονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (-9,88%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (-7,57%), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (-6,89%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (-6,65%), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-5,24%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (-2,49%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (-1,89%). Αύξηση καταγράφεται μόνο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της τάξης του 2,2%. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ συνεχίστηκαν και το 2021. Με τον νόμο 4777/21 ρυθμίζονται θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (μέρος Α, άρθρα 1-11), η οποία αποτελεί σημαντική αλλαγή και οι επιπτώσεις της θα μελετηθούν στα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος (μέρος Β, άρθρα 12-32) δημιουργείται σχέδιο και πολιτική ασφάλειας και προστασίας στα ιδρύματα και συστήνονται ομάδες προστασίας των ΑΕΙ. Επιπλέον, ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις για το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών.

Ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών

Το 2020, στο ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών, η Ελλάδα κατείχε την τελευταία θέση στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, με ποσοστό μόλις 8,6%, το οποίο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (23,2%). Και σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται σημαντική στρέβλωση από την συμπερίληψη των ανενεργών φοιτητών στο σύνολο του φοιτητικού πληθυσμού της Ελλάδας.

Την Ετήσια Έκθεση ΕΘΑΑΕ 2021 δεύτερη δυσμενέστερη επίδοση εμφανίζει η Τουρκία (13,95%), ενώ σε χαμηλές θέσεις βρίσκονται η Ολλανδία (17,43%), η Γερμανία (18,36%) και η Σουηδία (18,64%). Τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων επί των φοιτητών στην Ευρώπη εμφανίζουν η Ουγγαρία (62,42%), η Ιρλανδία (38,06%) και η Γαλλία (30,86%). Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της Ουγγαρίας οφείλεται σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αποφοίτων και είναι παροδικό. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερο το ποσοστό των ανδρών έναντι των γυναικών στον πρώτο κύκλο σπουδών σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες.

Ο δείκτης αυτός, επίσης, επηρεάζεται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των μη ενεργών φοιτητών είναι άνδρες. Ωστόσο, στις μεταπτυχιακές σπουδές οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών. Ως προς τα αντικείμενα σπουδών, οι φοιτητές στην Ελλάδα ακολουθούν, στην πλειονότητά τους, τις επιστήμες μηχανικής και τις επιστήμες διοίκησης και νομικής με τελευταίες στην προτίμησή τους τις υπηρεσίες. Στην Ευρώπη οι περισσότεροι φοιτητές είναι ενταγμένοι στις επιστήμες διοίκησης και τις νομικές σπουδές και οι λιγότεροι στις γεωτεχνικές επιστήμες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Πώς η ΕΒΕ πετσόκοψε τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια: Μείωση – σοκ κατά τα 22% των εισαγωγών στα ΑΕΙ
  • Η εκλογική… πολιορκία του κέντρου: Τα όπλα της κυβέρνησης και τα «αδύναμα» σημεία
  • Έρχονται ανακοινώσεις Πλεύρη για τους ανεμβολίαστους γιατρούς και την επιστροφή τους στο ΕΣΥ - Συνεδριάζουν οι ειδικοί
  • Εργα - ΣΔΙΤ: Δυνατές συμμετοχές στον διαγωνισμό για το Μιναγιώτικο Φράγμα
  • 5 χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής για σένα που θέλεις να αλλάξεις την καθημερινότητά σου προς το καλύτερο
Διαβάστε ακόμη

«Βόμβες» Τραμπ Τζούνιορ για Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία - Η στήριξη των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει

«Πατούν γκάζι» οι αγρότες: Δεν ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες - Νέες κινητοποιήσεις σε Έβρο, Γιάννενα, Αθηνών - Λαμίας και Κρήτη

Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκά

Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λάντο Νόρις!

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • απόφοιτοι
  • εισακτέοι
  • πανεπιστήμια
  • υπουργείο Παιδείας
  • ελάχιστη βάση εισαγωγής
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr