Φωτιά στον Ωρωπό: Μεγάλη ζημιά γύρω από το Ασπροχώρι - Αγωνία για τους ανέμους
Αγωνία για τυχόν αναζωπυρώσεις - Μεγάλη η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον - Είχε καεί το 1999 το δάσος ξανά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Δεκάδες στρέμματα έχουν καεί ήδη και μεγάλη είναι η ζημιά στο δάσος από τη φωτιά - που βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο - στον Ωρωπό που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης και πήρε αμέσως λόγω των ανέμων μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού μεγάλο μέρος του δάσους στο Ασπροχώρι έχει γίνει στάχτη από τις φλόγες.
Μεγάλη η ζημιά στο δάσος
«Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 6 παρά 10 το απόγευμα. Μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά έφτασαν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα και στις 18:25 στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης από το 112», σημείωσε ο δήμαρχος Ωρωπού στην ΕΡΤ.
Αν και η διαδικασία εκκένωσης τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή, αρκετοί κάτοικοι επέστρεψαν στις οικίες τους από αγωνία για τις περιουσίες και τα ζωντανά τους, ενώ άλλοι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό. «Ήθελαν να είναι κοντά στον οικισμό τους. Η αγωνία τους ήταν για τα σπίτια τους και τα ζώα τους», εξήγησε ο δήμαρχος.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για καμένες κατοικίες, ωστόσο τα σπίτια κινδύνευσαν, καθώς οι φλόγες πέρασαν κοντά στις αυλές.
Αναφερόμενος στο φυσικό τοπίο, ο κ. Γιασημάκης τόνισε πως η περιοχή είχε ξανακαεί το 1999, ωστόσο είχε αναγεννηθεί πλήρως και αποτελούσε έναν συμπαγή πευκώνα χωρίς ξέφωτα, απ’ όπου και ξεκίνησε η φωτιά.
«Το Άσπρο Χωριό ήταν ένα καταπράσινο χωριό. Γύρω του έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Δυστυχώς, κάηκε ένα μεγάλο μέρος του δάσους», είπε χαρακτηριστικά.
Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς
Για την πορεία της φωτιάς μίλησε ο Αντιπυραρχος πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Τσίγκας στον Κώστα Ασημακόπουλο τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. «Η εικόνα της πυρκαγιάς αυτή την ώρα είναι πολύ καλή. Καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και πλέον και από τις εναέριες. Σημαντική ήταν η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Δήμου Ωρωπού και των εθελοντικών ομάδων που ανήκουν στη δύναμη του. Συνέβαλλαν η Αστυνομία και ο Στρατός. Αυτές οι προσπάθειες είναι συλλογικές και μόνο αν συνεργαστούν όλοι μαζί έχουμε ένα τόσο καλό αποτέλεσμα. Όλα κύλησαν όπως θέλαμε. Η φωτιά ξεκίνησε μέσα στο πευκοδάσος και αυτό είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όταν κριθεί θα γίνουν ανακοινώσεις» ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.
Φόβος για αναζωπυρώσεις
Ωστόσο οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.
Το μέτωπο που απειλούσε τα σπίτια στο Ασπροχώρι έχει οροθετηθεί και δεν φαίνεται να υπάρχει ενεργή εστία, ωστόσο λίγο μετά τις 3:30 σημειώθηκε μία νέα μεγάλη αναζωπύρωση στην κορυφή του βουνού. Λόγω της πτώσης των ανέμων και η συγκεκριμένη αναζωπύρωση δείχνει να έχει καλύτερη εικόνα. Στο συγκεκριμένο μέτωπο έχουν επικεντρωθεί και οι προσπάθειες των πυροσβεστών.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews λίγο πριν τις 6:00, ο ειδικός σύμβουλος πολιτικής προστασίας του δήμου Ωρωπού, Γιάννης Μονιάκης έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα.
«Έγινε μία πολύ μεγάλη μάχη τη νύχτα από τις επίγειες δυνάμεις, δηλαδή τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τον στρατό. Αναμένουμε τα εναέρια και ευελπιστούμε να προλάβουμε να ελέγξουμε λίγο την περίμετρο πριν την αύξηση των ανέμων που περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως είπε έχουν καεί πάνω από 1.000 στρέμματα.
«Έχουμε ένα – δύο σημεία που είναι ενεργά μέτωπα, απλά η φωτιά έχει μία πολύ μεγάλη περίμετρο και δεν μπορεί να ελεγχθεί από τις επίγειες δυνάμεις και περιμένουμε τα εναέρια μέσα. Όσο δεν φυσάει και είναι χαμηλή η ένταση των ανέμων θα έχουμε μία καλή εξέλιξη», προσέθεσε.
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν η μάχη εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Ασπροχώρι.
Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες καθώς οι τεράστιες φλόγες στη δασική έκταση άλλαζαν διαρκώς διεύθυνση και ένταση, αιφνιδιάζοντας τις δυνάμεις -που πολλές φορές κινδύνευσαν να αποκλειστούν στα μέτωπα.
Λόγω της μεγάλης έκτασης της φωτιάς, στην περιοχή έσπευδαν διαρκώς ενισχύεις και γύρω στη μια τα ξημερώματα έφτασαν να επιχειρούν 210 πυροσβέστες , 11 ομάδες δασοκομάντο και 51 οχήματα, πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων,ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Άμυνας και η Περιφέρεια Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά έδειχνε γύρω στις 20:00 να περιέρχεται σε ύφεση, όμως μετά την παύση επιχειρήσεων των εναέριων μέσων, έγιναν αναζωπυρώσεις σε τουλάχιστον δύο σημεία, σε πευκόφυτες εκτάσεις που λόγω και της ξηρασίας «άρπαζαν» εύκολα. Ταυτόχρονα, ο δυνατός άνεμος παρέσερνε τις καύτρες και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσαν νέες εστίες πίσω από τις γραμμές των πυροσβεστών.
Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, από τις φλόγες κινδύνευσαν τέσσερα σπίτια στο Ασπροχώρι, όμως δεν τελικά οι πυροσβέστες κατάφεραν να τα προστατεύσουν.
Μάχη για τα αδέσποτα
Με αφοσίωση και αυτοθυσία, μέλη και εθελοντές της Επιτροπής Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Ωρωπού προχώρησαν σε δεκάδες διασώσεις ζώων από τις πληγείσες περιοχές. Πόρτα-πόρτα, επισκέφθηκαν σπίτια και εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες, απ’ όπου κατάφεραν να σώσουν σκύλους, αγελάδες, πρόβατα και έναν γάιδαρο. Απελευθερώθηκαν επίσης εγκλωβισμένες γάτες, ενώ στα τρομαγμένα και εξαντλημένα ζώα δόθηκε τροφή και νερό. Ήδη εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα περίθαλψης και ελέγχου ευζωίας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των ζώων στους ιδιοκτήτες τους. Η προσπάθεια συνεχίζεται αδιάκοπα, με στόχο να μη μείνει κανένα ζώο αβοήθητο.
Ο «χάρτης των μπλόκων» σε όλη την Ελλάδα: Κλιμακώνουν την «εξέγερση» οι αγρότες - Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία
Στο ΚΑΤ οδηγός λεωφορείου - Γρονθοκοπήθηκε από οδηγό ΙΧ για ένα φλας
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026 – Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου
Ο Βαλάντης εκνευρίστηκε με τους μουσικούς του και τους «έφτυσε» επί σκηνής - Δείτε βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



