Οι επτά άξονες της κυβέρνησης για την οπλοκατοχή και το «τέλος οι μπαλωθιές»
Τι ανακοίνωσε την Παρασκευή (7/10) από την Κρήτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Να μπει ένα τέλος στην οπλοκατοχή με μια σειρά μέτρων που θα λάβει έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι σημερινές ανακοινώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Μιλώντας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης ξεκαθάρισε ότι «μπαίνει τέλος στις μπαλωθιές» κι ότι στην Κρήτη «θα πάψουν να κάνουν κουμάντο οι τοπικές μαφίες και οι νταήδες».
«Δεν θα αφήσουμε να αμαυρώνουν αυτό τον υπέροχο τόπο, τον ιστορικό τόπο η παραβατικότητα, η οπλοκατοχή και η βία. Το ποτήρι ξεχείλισε εδώ και καιρό. Μετά τις ακρίδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήρθαν και οι δολοφόνοι να τρομοκρατήσουν τους απλούς πολίτες που θέλουν να ζήσουν ήρεμα και ειρηνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο και για απαίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, να μπει ένα τέλος σε ένα διαχρονικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή αλλαγές στη νομοθεσία που θα κινούνται σε επτά άξονες.
-Κακουργηματική ποινή για παράνομη κατοχή, ή μεταφορά πυροβόλου όπλου, με πολύ συγκεκριμένο προσδιορισμό του είδους του πυροβόλου όπλου.
-Κακουργηματική ποινή για υποτροπή του δράστη, δηλαδή κάθειρξη έως 10 ετών σε περίπτωση που έχει ξαναδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα του ν. 2168/93 (περί όπλων) εντός δεκαετίας. Η ποινή εκτίεται (δεν θα μετατρέπεται και δεν θα έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση).
-Πρόβλεψη επιβαρυντικών περιστάσεων: π.χ. υποτροπή σε περίπτωση πλημμελήματος, χρήση όπλων σε περιπτώσεις ζωοκλοπής, παράνομης βίας, εκβίασης (η ποινή εκτίεται).
-Επιβολή περιοριστικών όρων από Εισαγγελικό Λειτουργό σε περίπτωση κινδύνου ζωής, όταν υπάρχει φιλονικία μεταξύ προσώπων ή ομάδων (με βάση οικογένεια, φυλή, χρώμα, εθνική ή εθνοτική καταγωγή, θρησκεία) όπως π.χ. απαγόρευση επικοινωνίας, προσέγγιση χώρων κατοικίας, παράδοση οπλισμού, εμφάνιση στο Α.Τ. κ.ά.
-Αναθεώρηση του πλαισίου και επανεξέταση έκδοσης αδειών σκοποβολής.
-Ειδική διάταξη για απαλλαγή (δηλαδή για μη επιβολή ποινής) όποιου παραδίδει τον οπλισμό του εκουσίως στην αστυνομία, εν όψει αυστηρών ελέγχων.
-Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τις μπαλωθιές, προβλέπεται διεύρυνση των δημόσιων χώρων όπου η οπλοκατοχή και η οπλοφορία αποτελεί κακούργημα, ώστε να συμπεριληφθούν και οι κοινωνικές εκδηλώσεις με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, όπως οι εμποροπανήγυρεις και οι γαμήλιες εκδηλώσεις.
Μόνιμη παρουσία του FBI στην Κρήτη
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε ότι ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στην Κρήτη καθώς θα αναβαθμιστεί σε Υποδιεύθυνση το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος - του ελληνικού FBI, όπως είπε - το οποίο θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό και θα ενισχυθεί οικονομικά για να έχει πλήρη επιχειρησιακή και αποτελεσματική λειτουργία.
«Δεν θα φοβηθούμε κανέναν»
Ο υπουργός σχολίασε και τα όσα έγιναν στα Βορίζια, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας μιας βεντέτας δύο οικογενειών που κρατά χρόνια. Είπε χαρακτηριστικά ότι η Αστυνομία έχει κάνει μέχρι τώρα πολύ καλά τη δουλειά της και ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, ενώ συμπλήρωσε ότι «εμείς δεν πρόκειται να φοβηθούμε κανένα και πρωτίστως αυτούς που νομίζουν ότι θα επιβάλουν το δικό τους δίκιο σε βάρος των υπολοίπων... Είναι κρίμα για ένα τόσο φωτεινό τόπο με τόσο προκομένους ανθρώπους να υπάρχουν αυτές οι μαύρες κηλίδες που δημιουργούν τόσα προβλήματα κατά καιρούς».
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που τάχθηκε υπέρ της οπλοκατοχής μιλώντας στο Open, ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τέτοιες απόψεις.
Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia
Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό
Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης τη μέρα στα 13 του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



