MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Εκλογές 2023: Ο Ανδρουλάκης «καίει» τις γέφυρες συνεννόησης με τη ΝΔ – Ο βασικός όρος για την επόμενη ημέραΚαιρός: Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία - Στους 22 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχέςΤρέχει να κλείσει εκκρεμότητες το υπουργείο Μεταφορών – Τι προβλέπει τροπολογία για τους εργαζόμενους – Έρχεται πρόσθετη επιδότηση για ΚΤΕΛΤα τελευταία ρουσφέτια πριν τις κάλπες στο υπουργείο Υγείας - Οι πιέσεις και οι τακτοποιήσεις
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Ελλάδα   |   30.11.2019 13:26
Μαρία Λιλιοπούλου
Μαρία Λιλιοπούλου

Συντάκτρια

Εξετάζονται η επέκταση της λεωφόρου Κύμης και η σύνδεση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης

Τα νέα μεγάλα έργα: Ελληνικό, επεκτάσεις Αττικής Οδού και Εθνική Οδό

επόμενο άρθροnext-article
Φωτογραφία αρχείου (Copyright Eurokinissi)
Φωτογραφία αρχείου (Copyright Eurokinissi)

Η σύνδεση του πόλου του Ελληνικού με το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς η ολοκλήρωση της επένδυσης θα δημιουργήσει πολλαπλάσιο κυκλοφοριακό φόρτο, ο οποίος θα πρέπει να εξυπηρετηθεί. Η οδική σήραγγα Αργυρούπολης, η οποία αναφέρεται ήδη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, επανέρχεται στο προσκήνιο ως μία από τις λύσεις που εξετάζονται για την εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης. Αν και το συγκεκριμένο αποτελεί μόνο ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, η σύνδεση Ελληνικού-αεροδρομίου θεωρείται ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

 

Ως εκ τούτου, στο τραπέζι, πέραν της οδικής σήραγγας, έχουν τεθεί και τα ενδεχόμενα κατασκευής σήραγγας μετρό ή άλλου μέσου σταθερής τροχιάς ή διπλής οδικής και σιδηροδρομικής σήραγγας, αλλά και εναλλακτικές διαδρομές μέσω της Βάρης-Κορωπίου.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς

Το μεγάλο στοίχημα και αυτό που πρέπει να συναποφασιστεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι και ο συσχετισμός των οδικών έργων με την ανάπτυξη του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ και προαστιακός σιδηρόδρομος), καθώς αποτελεί και προϋπόθεση ώστε τα έργα που θα αποφασιστούν να είναι συμβατά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η επόμενη μέρα των έργων στην Αττική συζητείται ήδη μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, ενώ έχει ήδη προηγηθεί συνάντηση και κείμενο συμφωνίας μεταξύ των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Σταθόπουλου και Γιώργου Καραγιάννη, και του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Όπως προκύπτει από τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί μέσω ειδικού υπομνήματος από τα δύο υπουργεία, τα οδικά έργα που εξετάζεται να προχωρήσουν στην Αττική κατά προτεραιότητα αφορούν επίσης την επέκταση της λεωφόρου Κύμης προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Αττική Οδός, την επέκταση προς Ραφήνα μέσω του αεροδρομίου, τη σύνδεση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης και την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος. Για την τελευταία, μάλιστα, εξετάζεται και η άμεση σύνδεση με τη λεωφόρο Σχιστού, με στόχο την αποσυμφόρηση των Δήμων Περάματος και Κερατσινίου.

Στις προτεραιότητες για τη συμπλήρωση του κύριου οδικού δικτύου έχουν εισαχθεί επίσης οι παρεμβάσεις κυκλοφοριακής αναβάθμισης της λεωφόρου Βουλιαγμένης από τον κλάδο της αστικής σήραγγας της Ηλιούπολης μέχρι τον μητροπολιτικό πόλο του Ελληνικού. Ως έργα προτεραιότητας αντιμετωπίζονται και η ολοκλήρωση της δυτικής περιφερειακής Αιγάλεω και η τριγωνική σύνδεσή της με τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και τη λεωφόρο Σχιστού, καθώς επίσης και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στην Εθνική Οδό στο τμήμα Τρεις Γέφυρες-Μεταμόρφωση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Θριασίου Πεδίου-Υλίκης, για τον οποίο επανεξετάζεται το ενδεχόμενο έναρξής του από τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, αφενός για να αποφορτιστεί η κυκλοφορία και αφετέρου για να επιτευχθεί καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης του εμπορικού λιμανιού του Ικονίου.

 

Υπό συζήτηση παραμένει και η επέκταση της Αττικής Οδού προς Λαύριο με αναβάθμιση της υφιστάμενης λεωφόρου Μαρκοπούλου-Λαυρίου, αν και η τύχη της φαίνεται ότι θα κριθεί εν πολλοίς από το μέλλον του λιμανιού της πόλης. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να «παγώνει», τουλάχιστον επί του παρόντος, η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου προς τη Ραφήνα και το Λαύριο, η οποία είχε στο παρελθόν συνδεθεί και με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, καθώς άμεση προτεραιότητα θεωρείται η επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Λαύριο, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, έχει ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί ποια είναι τα ακριβή σχέδια για το λιμάνι, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τη βιωσιμότητα των επεκτάσεων. Και αυτό γιατί το κόστος τους προσεγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και πλέον θα πρέπει να υπάρχει ανάλυση κόστους-οφέλους για όποιο έργο έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Οι συμβάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού παραμένουν στην επικαιρότητα, δεδομένης της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου στην πρωτεύουσα, στην οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι μεγάλες κυκλοφοριακές απαιτήσεις που θα φέρει η επένδυση του Ελληνικού. Ωστόσο, πλέον είναι απολύτως σαφές ότι αυτές -όποτε κι αν προχωρήσουν- δεν θα αποτελούν τμήμα της παράτασης της σύμβασης της Αττικής Οδού, η οποία θα προχωρήσει με ξεχωριστό διαγωνισμό αμέσως μετά τη λήξη της, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Καραμανλής δίνοντας τέλος σε σενάρια του παρελθόντος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι την πρόταση για τη σήραγγα Αργυρούπολης είχε κάνει σε πρόσφατο συνέδριο και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αττικές Διαδρομές, Βασίλης Χαλκιάς, σημειώνοντας πως αποτελεί λύση για την αποσυμφόρηση της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου, η οποία εμφανίζει έντονα σημάδια κυκλοφοριακού φόρτου ειδικά τις ώρες αιχμής.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • μετρό
  • Ελληνικό
  • Αττική Οδός
  • Ελευθέριος Βενιζέλος
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 05:30
«Σπίτι μου» για 10.000 νέους: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα φτηνά στεγαστικά δάνεια - Σήμερα οι ανακοινώσεις
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 07:30
Σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια φέρνει αύξηση τζίρου 5,3% - Αποκαλυπτικά στοιχεία
MENSHOUSE
Τομ Χανκς, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Μάργκοτ Ρόμπι: Αρκεί ένα πλάνο για να καταλάβεις ότι γι’ αυτή την ταινία θα συζητάμε για χρόνια (Vid)
MENSHOUSE
Γκρέμιζε κάθε βίλα κάθε νεοκλασικό: Το τέρας που έκανε την όμορφη Αθήνα μια τσιμεντούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
30-03-2023 20:34
«Μετατοπίστηκε ο εγκέφαλός της»: Δύσκολες ώρες για την Όλγα που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σύζυγό της - Τι λένε οι γονείς της
02
30.03.2023 22:27
Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης: Αισθητός στο Ηράκλειο - Τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
03
31.03.2023 05:45
Πώς οι εκλογές επηρεάζουν σχολεία, λήξη μαθημάτων και απολυτήριες εξετάσεις - Τι θα γίνει με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
04
29.03.2023 15:50
Θεσσαλονίκη: Νεκρός στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκε 57χρονος
05
30.03.2023 12:16
ΑΣΕΠ: 633 προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία με απολυτήριο λυκείου

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 30/03/2023
Κεντρικό... | 30.03.2023 20:16
Κεντρικό δελτίο 30/03/2023
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει σχέση με δημοσιογραφία η δραστηριότητά του
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 30.03.2023 21:20
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει σχέση με δημοσιογραφία η δραστηριότητά του
Ποια είναι τα δύο νέα «υπερόπλα» που θα έχει η προέκταση του φράχτη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 30.03.2023 19:29
Ποια είναι τα δύο νέα «υπερόπλα» που θα έχει η προέκταση του φράχτη
Φράχτης στον Έβρο: Στα ύψη η σύγκρουση για την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 30.03.2023 19:23
Φράχτης στον Έβρο: Στα ύψη η σύγκρουση για την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Δημοσίευμα για ακίνητο στην Πάρο – Με εξώδικο απαντά ο Γιάννης Ραγκουσης
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 30.03.2023 19:40
Δημοσίευμα για ακίνητο στην Πάρο – Με εξώδικο απαντά ο Γιάννης Ραγκουσης