• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Νέο σύστημα καταγγελιών από το υπουργείο Υγείας - Στο στόχαστρο αισθητικοί και διαιτολόγοιΕισαγγελική παρέμβαση για τις ρωγμές σε κτήρια στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό Αφροδίτη Νέστορα στις πρώτες τις δηλώσεις: «Έζησα συνθήκες πολέμου που μόνο σε ταινίες έχω δει»Φωτιά στο Μελιδοχώρι Ηρακλείου – Ήχησε το 112
δημοφιλές τώρα: Η εθνική γιορτή της Γαλλίας είναι καταραμένη! – Όταν φθάνει 14 Ιουλίου οι Γάλλοι τρομάζουν για το τι...
Homepage ┋   Ιστορία   ┋   21.04.2021 15:35
Newsroom
Newsroom

Σαν σήμερα: Η Ελλάδα από το 1967 και για τα επόμενα 7 χρόνια μπαίνει στο «γύψο»

21 Απριλίου: Η δικτατορία των Συνταγματαρχών βάζει την Ελλάδα στο «γύψο» για την επόμενη 7ετία. Η άνοιξη του 1967 σηματοδότησε έναν μακρύ σκοτεινό χειμώνα για τον τόπο μας.

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

Άρμα μάχης στη Βασιλίσσης Σοφίας, το πρωινό της 21ης Απριλίου του 1967/ copyright: AP PHOTOS
Άρμα μάχης στη Βασιλίσσης Σοφίας, το πρωινό της 21ης Απριλίου του 1967/ copyright: AP PHOTOS
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

21η Απριλίου 1967: Μέρα γραμμένη με σκοτεινό μελάνι στο βιβλίο της Ελληνικής Ιστορίας. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιάννης Κάτρης (1910-1985) περιγράφει τη νύχτα έμελλε να κρατήσει μια ολόκληρη 7ετία στο βιβλίο του: «Η Γέννηση του Νεοφασισμού στην Ελλάδα»: «Στη μία και τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, στο σταυροδρόμι των Αμπελοκήπων, πρόβαλαν βαρύγδουπα τα πρώτα τανκς με τα κανόνια και τα πολυβόλα στραμμένα κατά του εχθρού, κατά της πολιτείας που κοιμότανε... Ο ταξίαρχος Παττακός ερευνά με τα κυάλια τον πλατύ δρόμο που ξεδιπλώνεται μπροστά του. Ερημιά. Καθώς η φάλαγγα κινείται ξεπροβάλλει μέσα στα κτίρια η Ακρόπολη σε μια υποψία πορφυρένιας όψης, σαν ντροπιασμένη για τα όσα γίνονταν στην πολιτεία των τριών χιλιάδων χρόνων».

Διαβάστε επίσης: 21η Απριλίου: Η μέρα που οι ερπύστριες τσαλαπάτησαν τη δημοκρατία

Αυτή ήταν η πρώτη νύχτα από τις εκατοντάδες που θα ακολουθούσαν. Η ιστορία γνωστή: Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος ηγούνται πραξικοπήματος, εγκαθιδρύοντας στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα. Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εν τη γεννέση του το πραξικόπημα έγινε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γεώργιο Ράλλη, που προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη· δεν πρόλαβε. Το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει.

Επίσης μια μέρα σαν τη σημερινή: Το 1918, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  Ο γερμανός πιλότος - θρύλος Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν, γνωστός ως «Ο Κόκκινος Βαρόνος», καταρρίπτεται και σκοτώνεται στη Γαλλία. Το 1989 χιλιάδες φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης: «Γεια σου, ρε Γιώργο Παπαδόπουλε»…

Διαβάστε ακόμη

Μάρω Κοντού: Το κορίτσι από το Κουκάκι που ένιωθε «περαστική από τη ζωή»

Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο: Διακοπή 30 λεπτών στον τελικό του Μουντιάλ για Halftime Show!

Μία απάντηση για όλα τα «ναι, αλλά...» σας: «Είμαι η Βασιλική, αυτιστική και ζω στην πόλη που πυροβολεί ανθρώπους»

Νέο σύστημα καταγγελιών από το υπουργείο Υγείας - Στο στόχαστρο αισθητικοί και διαιτολόγοι

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • 21 Απριλίου 1967
  • χούντα
  • Δικτατορία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr