(Turkish Presidency via AP, Pool)

Τσαβούσογλου: Πρόσφυγες και μετανάστες μπορεί να πάνε ξανά στον Έβρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο - Κατηγόρησε στη συνέχεια την ΕΕ για μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να ξαναπάνε στα σύνορα στον Έβρο για να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Γνωρίζετε ότι μετανάστες είχαν πάει στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά αυτή η διαδικασία πήγε λίγο πίσω λόγω της πανδημίας. Αλλά όταν τελειώσει η πανδημία –και δεν το λέω αυτό ως απειλή- θα θελήσουν οπωσδήποτε να ξαναπάνε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αττάλειας DIM TV.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε στη συνέχεια την ΕΕ για μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και ζήτησε επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016.

«Το 2016 υπογράψαμε μια συμφωνία για το Μεταναστευτικό με την Ευρώπη. Φέραμε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις μας, άρθρο προς άρθρο. Αλλά σας συμβουλεύω να διαβάσετε κι εσείς αυτή τη συμφωνία. Ρωτήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση τί έχει εκπληρώσει και τί δεν έχει κάνει; Εσείς. Όποιος διαθέτει ανθρώπινη συνείδηση θα πει ότι έχουν φερθεί άδικα στην Τουρκία. Η συμφωνία πρέπει να επικαιροποιηθεί. Επιπλέον, δεν είναι μόνο το θέμα ότι ‘δίνω αυτά τα χρήματα, άρα οι μετανάστες να μείνουν στην Τουρκία’. Πρόκειται για υπερβολική απλοποίηση του ζητήματος και δεν είναι σωστό», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όλοι αποχώρησαν από την ανατ. Μεσόγειο εκτός από την Τουρκία

Μιλώντας για την ανατ. Μεσόγειο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει παρούσα, όταν όλοι οι άλλοι αποχώρησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Δυστυχώς εμείς όταν μιλούσαμε για διπλωματία, εκείνοι (σ.σ. Ελλάδα και Κύπρος) την αντιλήφθηκαν ως αδυναμία. Αλλά εμείς στείλαμε τα πλοία μας και ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Σήμερα ποιοι είναι εκεί; Τώρα έχουν αποχωρήσει όλοι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ποιος είναι εκεί; Μόνο η Τουρκία είναι εκεί. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι το εξής: Ότι και η Ε/κ πλευρά πρέπει να συμφωνήσει με την ΤΔΒΚ και αντίστοιχα στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου ότι η Τουρκία είναι εδώ. Πρέπει να συνεργαστείτε με την Τουρκία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, ενώ άφησε υπό προϋποθέσεις ανοιχτό και το ενδεχόμενο τερματισμού των γεωτρήσεων, αν οι δύο πλευρές στην Κύπρο καταλήξουν σε συμφωνία.

«Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατεύσει τόσο τα συμφέροντα των Τ/Κ, όσο και του τουρκικού κράτους και του λαού της. Εμείς θα συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε. Αν η ΤΔΒΚ πει ‘εμείς συμφωνήσαμε (με τους Ε/Κ) και τα δικαιώματά μας είναι εξασφαλισμένα εδώ, πλέον δεν χρειάζεται γεώτρηση’, τότε εμείς θα επανεξετάσουμε τις αδειοδοτήσεις στις περιοχές που μας παραχώρησε η ΤΔΒΚ».

Συνέχιση γεωτρήσεων δυτικά της Κύπρου

Με μία εξαίρεση, ωστόσο, όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου θα συνεχιστούν, καθώς εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, υφίσταται «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

«Αλλά και πάλι υπάρχουν οι γεωτρήσεις που συνεχίζονται στην υφαλοκρηπίδα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Εκεί αποτελούν περιοχές όπου έχω κυριαρχία. Και τα κυριαρχικά δικαιώματά μου δεν τα διαπραγματεύομαι με κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αντί να συνεννοηθεί με την Τουρκία, μεταφέρει το θέμα συνεχώς στην ΕΕ.

«Αν η Ελλάδα και οι άλλοι το δουν θετικά, εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ της κατανομής και της συνεργασίας. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλους πλην του Ε/κ τομέα. Ο Ε/κ τομέα πρέπει να πάει στην ΤΔΒΚ να τα βρει», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στόχος να ξεκινήσουν οι πτήσεις με Ρωσία και Γερμανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο ζωτικό για την Αττάλεια (τόπος καταγωγής του) θέμα του τουρισμού, εξηγώντας ότι στόχος είναι να ξεκινήσουν πρώτα οι αεροπορικές συνδέσεις με Ρωσία και Γερμανία, οι οποίες «στέλνουν» κάθε χρόνο τους περισσότερους τουρίστες.

«Εμείς, ακόμη και αν δεν ξεκινήσουν οι κανονικές πτήσεις, θέλουμε να φέρουμε τουρίστες στην Τουρκία ακόμη και με πτήσεις τσάρτερ, να κάνουν τις διακοπές τους εδώ με ασφάλεια. Από την ώρα που θα βγουν από το σπίτι τους μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι αρκετό η Τουρκία να ξεκινήσει μονομερώς τις πτήσεις. Είμαστε σε επαφή με πολλές χώρες και πρέπει να πειστούν ότι η Τουρκία αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό. Σε αυτή την διαδικασία είναι σημαντικά και τα πιστοποιητικά των ξενοδοχείων».

Ο Ερντογάν θα σώσει τη χώρα

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε επίσης να απονείμει τα εύσημα στον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ότι όταν αποφάσισε να μπει στην πολιτική, ρώτησε τον πατέρα του κι εκείνος του απάντησε ότι «ο άνθρωπος που θα σώσει αυτή τη χώρα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Μη φύγεις από δίπλα του, βοήθησέ τον».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για άλλους ηγέτες. Χαρακτήρισε ζεστό τον Ομπάμα και ψυχρή τη Μέρκελ.

«Είναι άλλος ο τρόπος επικοινωνίας με τον Μπόρις Γιέλτσιν και άλλος με τον Τραμπ. Με τον Ομπάμα δεν παίζαμε μόνο γκολφ, αλλά συζητούσαμε και ένα σωρό άλλα πράγματα. Από την Ευρώπη, για παράδειγμα, η Μέρκελ φαίνεται ψυχρή αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Την κατάλληλη στιγμή έχει καλό χιούμορ», ανέφερε.

«Είμαι παιδί αγροτών»

Αναφερόμενος στον εαυτό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «παιδί αγροτών» και ως εκ τούτου καλλιεργεί κι ο ίδιος διάφορα φρούτα και λαχανικά στον κήπο του στην Αττάλεια.

«Μόλις βρω ευκαιρία από την Άγκυρα, πάω στον κήπο. Παράγουμε λαχανικά και φρούτα. Σε τελική ανάλυση μεγαλώσαμε στο κτήμα του πατέρα μας, είμαστε παιδιά αγροτών», είπε ενώ ανέφερε ότι η Αττάλεια λόγω τροπικού κλίματος έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια και παράγει ακόμη και εξωτικά φρούτα, όπως μπανάνες, αβοκάντο, μάνγκο και παπάγιας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ