Ο σύμβουλoς του Eρντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν (ΑP photo)

Καλίν: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη «νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης»

Ο Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Αναντολού, είπε ότι «η γερμανική προεδρία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις»

Στη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού ο Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε ιστορικό βήμα τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη με εντολή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπογράψαμε παρόμοια συμφωνία στη Μεσόγειο με τους γείτονές μας. Με αυτό δεν δημιουργήθηκε ένα διεθνές κεκτημένο, οπότε ας πούμε στο πλαίσιο των κανόνων του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει ένα καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Στην πραγματικότητα το συνιστά στα μέρη να επιλύσουν μεταξύ τους ζητήματα του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου, των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, αυτή είναι η πρακτική. ‘Όταν υπάρχει σύγκρουση, μπορούν να μεταφερθούν στα δικαστήρια ή αλλού. Αλλά γενικά αυτό που επιλέγεται είναι τα ζητήματα αυτά να λύνονται μεταξύ των χωρών, σε διμερές, τριμερές ή πολυμερές επίπεδο. Υπό αυτή την έννοια, εμείς πάντα ζητούσαμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και άλλες γειτονικές χώρες στην αν. Μεσόγειο αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση. Πρώτη φορά έγινε συμφωνία με τη Λιβύη. Δεν είναι μια συμφωνία που αφορά άμεσα τρίτα μέρη και δεν παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Η Ελλάδα έχει κάποιες αντιρρήσεις λέγοντας ‘αυτή η γραμμή περνά από τη δική μας υφαλοκρηπίδα’ αλλά οι ισχυρισμοί της Ελλάδας είναι αμφισβητούμενοι. Σε αυτό το θέμα από άποψης διεθνούς δικαίου δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες. Όπως έχω πει, αυτά είναι μερικά ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Για παράδειγμα πρόσφατα η Ελλάδα και η Ιταλία συνήψαν μεταξύ τους μια συμφωνία υφαλοκρηπίδας και το καλωσορίσαμε αυτό με ικανοποίηση. Δεν είναι θέμα που μας αφορά άμεσα, αλλά οι δύο χώρες συναντήθηκαν και καθόρισαν τα δικά τους όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Το ίδιο κάναμε κι εμείς με τη Λιβύη. Με αυτή τη συμφωνία επιβεβαιώσαμε επίσης ότι είμαστε θαλάσσιοι γείτονες με τη Λιβύη. Τώρα θα αναπτυχθεί μια win win σχέση μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, οπότε αύριο όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες θα γίνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή και αν βρεθεί κάτι Τουρκία και Λιβύη θα μοιραστούν τα έσοδα. Εμείς ευχόμαστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια τέτοια λίμνη ειρήνης. Και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι θα αποτύχουν οι προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από τον EastMed. Δεν είναι δυνατόν αγνοώντας την Τουρκία η οποία έχει τις μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο να σχεδιάζετε ενεργειακό χάρτη και να οικοδομείτε πολιτική σταθερότητα. Όλοι οι ειδικοί βλέπουν ότι από οικονομικής άποψης το πιο εφικτό πρόγραμμα είναι ο πλούτος που θα εξορυχθεί από την ανατολική Μεσόγειο -φυσικό αέριο ή πετρέλαιο- να φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο μέσω Τουρκίας.

Με το να παρακάμπτουν την Τουρκία προκειμένου να πραγματοποιήσουν κάποια πολιτικά σχέδια, να εργάζονται για αγωγούς και ούτω καθεξής δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, και αυτό το βλέπουν και οι ίδιοι. Η δική μας έκκληση είναι τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο, είναι στο πλαίσιο του δίκαιου διαμοιρασμού, όλοι να αποκτήσουν τους φυσικούς πόρους ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, να τους διαμοιραστούν και να επωφεληθούν όλοι από τον πλούτο αυτό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά αγνοώντας την Τουρκία αυτό δεν μπορείτε να το πετύχετε. Αντί να επικεντρώνεστε σε ακριβά προγράμματα που τελικά θα αποτύχουν, είναι προς το συμφέρον όλων να μιλήσουν αυτά τα θέματα με την Τουρκία και να κινηθούν με σχέδια στα οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία. Από την αρχή αυτή ήταν η προσέγγισή μας αλλά δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε απέναντι στις προσπάθειες να μας φυλακίσουν στον Κόλπο της Αττάλειας».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «η γερμανική προεδρία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις». «Τώρα με την γερμανική προεδρία μπορούν να γίνουν μια σειρά βήματα, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο βλέπουμε ότι κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, συνεχίζουν με μπλοκάρισμα, συνεχίζουν να έχουν μια αρνητική στάση», ανέφερε. Υποστήριξε ότι το θέμα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ένα θέμα μόνο μιας χώρας ή της ΕΕ αλλά θέλω όλων των γειτονικών χωρών εκεί.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι την περασμένη βδομάδα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.«Μετά από πολύ καιρό για πρώτη φορά έγινε μια τέτοια επαφή. Ήταν μια πολύ καλή επικοινωνία. Συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και άλλα ζητήματα, και ζητήματα της ΕΕ. Παραδοσιακά γνωρίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Υπάρχουν μια σειρά διαφορές σε διμερή θέματα και συνεχίζονται αλλά αυτά έχουν συζητηθεί κατά κάποιο τρόπο, διαχειριζόμενες μέσω διαπραγματεύσεων, ορισμένες επιλύθηκαν και άλλες έγιναν διαχειρίσιμες μέσω της διαδικασίας. Φυσικά η δική μας προσδοκία είναι να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ως γείτονα μας με την πιο θετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς.

Η υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική. Είναι δυνατόν να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτά τα κανάλια ήταν ανοιχτά στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτά και από δω και στο εξής. Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα αυτό που επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία μας, είναι να γίνουν βήματα και πρέπει να θεσπιστεί μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντας όλων τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της ΡΡ και στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου».

Για τη Λιβύη

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη «νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης» - Για πολιτική μια πολιτική λύση στη Λιβύη, οι στρατιωτικές λύσεις πρέπει να παραμεριστούν δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν.

Η Τουρκία εργάζεται για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης της «νόμιμης» κυβέρνησης της Λιβύης. «Η ασφάλεια της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των γειτόνων της και με ζητήματα στη Μεσόγειο». «Όταν πρόκειται για την ασφάλεια της Τουρκίας, αυτό αφορά επίσης την ασφάλεια του Ιράκ, την ασφάλεια του Ιράν, καθώς και όλων των γειτόνων μας και τα ζητήματα στη Μεσόγειο», εξηγώντας ότι τις ημέρες μας η εθνική ασφάλεια δεν μπορεί να περικλείεται μόνο εντός των εθνικών συνόρων, η ασφάλεια είναι παγκόσμιο ζήτημα .

«Η Λιβύη είναι ο θαλάσσιος γείτονάς μας σε όλη τη Μεσόγειο», είπε, επισημαίνοντας επίσης πώς η γεωγραφική θέση της Τουρκίας επεκτείνεται στην Κεντρική Ασία, από τη Μέση Ανατολή έως τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο.

«Η παραμικρή κρίση, ένταση, σύγκρουση ή πόλεμος σε αυτές τις περιοχές θα επηρεάσει άμεσα την ασφάλεια της Τουρκίας», είπε. Το αποτέλεσμα μπορεί να έχει τη μορφή τρομοκρατίας, μετανάστευσης ή κάτι άλλο, είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία το έχει δει «τόσες φορές».

«Τα ζητήματα στη Λιβύη αφορούν άμεσα την ασφάλεια τόσο της Μεσογείου όσο και του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Καλίν. Ο Καλίν προέτρεψε όλους διεθνείς παράγοντες να συνάψουν σχέσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Ενώ πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν δεσμούς με την κυβέρνηση Σαράζ, η υποστήριξη της Τουρκίας τόσο στο πεδίο όσο και σε διπλωματικό επίπεδο άρχισαν να αλλάζουν αυτήν την ισορροπία, σύμφωνα με τον Καλίν.

«Φυσικά, ποτέ δεν θέλουμε η Λιβύη να γίνει ζώνη πολέμου για τις πολιτοφυλακές και τους ξένους μισθοφόρους», είπε, προσθέτοντας ότι για μια πολιτική λύση, αυτές οι στρατιωτικές λύσεις θα πρέπει «σίγουρα» να παραμεριστούν. «Αλλά όταν δούμε τι έχουν κάνει δυστυχώς διεθνείς παίκτες στη Συρία, βλέπουμε ότι ένα παρόμοιο σκηνικό αναδύεται στη Λιβύη», προειδοποίησε.  Η υποστήριξη της Τουρκίας προς την κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη θα συνεχιστεί, ο Καλίν υποστήριξε ότι η πρόσφατη επίθεση στη βασική αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια έγινε από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

«Είναι γνωστό ότι η πλευρά του Χαφτάρ το έκανε», είπε, προσθέτοντας ότι παρά τις διάφορες αναφορές που ισχυρίζονται ότι διάφορες χώρες ήταν υπεύθυνες, «μια άλλη αλήθεια αποκαλύφθηκε από αυτήν την επίθεση. Είναι προφανές ποιος πραγματικά θέλει ειρήνη και σταθερότητα εκεί και ποιος θέλει τη συνέχιση των συγκρούσεων».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ