Κλιματική αλλαγή: Το 1% των πιο πλούσιων του κόσμου ευθύνεται για το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Τι αναφέρει η έκθεση της Oxfam, η οποία ζητεί να περιλαμβάνεται «η κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη» στα σχέδια ανάκαμψης των χωρών μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία covid-19🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Το 1% των πιο πλούσιων του κόσμου ευθυνόταν την περίοδο 1990- 2015 για την έκλυση υπερδιπλάσιας ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους μισούς πιο φτωχούς ανθρώπους στον πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, η οποία ζητεί να περιλαμβάνεται «η κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη» στα σχέδια ανάκαμψης των χωρών μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία covid-19.
Η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο αυτή των 25 ετών αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με το Stockholm Environment Institute, «το 1% των πιο πλούσιων κατοίκων του κόσμου (περίπου 63 εκατομμύρια άνθρωποι) ευθύνονται για το 15%» της συνολική ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα την περίοδο αυτή, ποσοστό «δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό του μισού πιο φτωχού παγκόσμιου πληθυσμού».
Και το 10% των πιο πλούσιων παγκοσμίως (περίπου 630 εκ. άνθρωποι) ευθύνονται για το 52% του διοξειδίου του άνθρακα. «Στη διάρκεια των 20-30 τελευταίων ετών η κλιματική κρίση έχει οξυνθεί και ο παγκόσμιος προϋπολογισμός διοξειδίου του άνθρακα κατασπαταλήθηκε προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση των ήδη πλούσιων, αντί για να βελτιωθεί η ανθρωπότητα», κατήγγειλε ο Τιμ Γκξορ επικεφαλής πολιτικής και έρευνας της Oxfam.
Οι ομάδες των ανθρώπων που «υποφέρουν περισσότερο από αυτή την αδικία είναι αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση», οι πιο φτωχοί και οι μελλοντικές γενιές, πρόσθεσε η ΜΚΟ, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θέσουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο των σχεδίων τους για οικονομική ανάκαμψη μετά την covid-19.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθείται τα 20-30 τελευταία χρόνια και το οποίο προκαλεί την έκλυση μεγάλων ποσοστών διοξειδίου του άνθρακα και είναι ιδιαίτερα άνισο δεν ωφέλησε τους πιο φτωχούς του κόσμου», συνέχισε ο Γκορ.
Οι τρεις λόγοι που ο Τραμπ διεκδικεί τη Γροιλανδία και οι τρεις τρόποι για την αποκτήσει
Δολοφονία στην Αιτωλοακαρνανία: Οι αντιφάσεις του 44χρονου και τα στοιχεία που δείχνουν ότι έστησε ενέδρα
Eurovision 2026: Ανακοινώθηκαν τα 14 τραγούδια του Β’ Ημιτελικού της Ελλάδας
Προϋπήρξε η ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης από τη γλώσσα; Μια νέα επιστημονική μελέτη ίσως έχει την απάντηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



