Μάικ Πομπέο
Μάικ Πομπέο (Ap Images)

«Πόλεμος» ΗΠΑ - Τουρκίας για τις κυρώσεις λόγω των S-400 - Η στάση της Ρωσίας

Τελευταία Ενημέρωση
Η Τουρκία θα προβεί στα απαραίτητα βήματα κατά της απόφασης και απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα

Η Ουάσινγκτον προχώρησε στην πολυαναμενόμενη κίνησή της επιβάλλοντας κυρώσεις εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSB για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον θεωρείτο ειλημμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters και τα τιμωρητικά μέτρα συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ (...) δεν θα ανεχθούν μεγάλες συναλλαγές με τους τομείς ρωσικής άμυνας και μυστικών πληροφοριών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωσή του.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού προσωπικού, πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ο ίδιος παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και δυνητικά να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Η ανακοίνωση του Μάικ Πομπέο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μάικ Πομπέο, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο CAATSA. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».

Αντίποινα ετοιμάζει η Τουρκία

Σε απάντηση προειδοποιεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα λόγω του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, ενώ παράλληλα καλεί –ακόμη και την ύστατη ώρα- για διάλογο και διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε την απόφαση που ανακοίνωσαν μονομερώς σήμερα οι ΗΠΑ και περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας με αφορμή την προμήθεια εκ μέρους μας του αντι-αεροπορικού συστήματος S-400.

Οι όροι με τους οποίους προμηθεύτηκε η Τουρκία τα συστήματα S-400 είναι γνωστοί σε όλους. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε πολλές φορές το δίκιο της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα.

Εξάλλου, στερούνται βασιμότητας -από τεχνική άποψη- οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα προκαλούσαν αδυναμία στα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πρότεινε πάρα πολλές φορές τη σύσταση μίας τεχνικής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα χωρίς πολιτικές προκαταλήψεις και σε ένα αντικειμενικό και ρεαλιστικό έδαφος.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρότασή μας για επίλυση του ζητήματος μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, όπως ταιριάζει σε δύο συμμάχους, και κατέφυγαν σε μονομερείς κυρώσεις, μία ενέργεια που στερείται οποιασδήποτε λογικής.Η Τουρκία θα προβεί στα απαραίτητα βήματα κατά της απόφασης, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα με αρνητικό τρόπο της σχέσεις μας, και θα ανταποδώσει σε χρόνο και τρόπο κατάλληλο. Η Τουρκία θα προβεί στη λήψη των μέτρων εκείνων που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας.

Υπό αυτό το πνεύμα, η Τουρκία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν αυτές τις άδικες κυρώσεις, που ανακοίνωσαν σήμερα, και να διορθώσουν μία ώρα αρχύτερα αυτό το σοβαρό λάθος, ενώ τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα στο πλαίσιο ενός πνεύματος καλής συμμαχίας, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας».

Ισμαήλ Ντεμίρ: Η στάση μου δεν αλλάζει με καμία απόφαση

Στην πρώτη του αντίδραση ο άμεσα πληττόμενος από τις αμερικανικές κυρώσεις, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι:

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, υπό την ηγεσία του προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντελώς ανεξάρτητη. Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση ούτε η δική μου, ούτε της ομάδας μου εξαιτίας οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο εξωτερικό εναντίον μου ή κατά της υπηρεσίας μας. Δεν είναι σε θέση να εμποδίσει με κανέναν τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία»

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ