Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια Τράμπ
«Είναι γελοίο, πρέπει να σταματήσει» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Τραμπ: «Όχι» στην υπηκοότητα στα παιδιά μεταναστών

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογράψει προεδρικό διάταγμα με το οποίο να καταργεί αυτό το δικαίωμα για τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να θέσει τέρμα με διάταγμα στο δίκαιο του εδάφους, βάσει του οποίου τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα λαμβάνουν αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα.

Η πρόταση αυτή, την οποία διατύπωσε την τελευταία εβδομάδα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στο επίκεντρο των οποίων ο Τραμπ προσπαθεί να θέσει το μεταναστευτικό ζήτημα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια.

Σε συνέντευξή του στο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογράψει προεδρικό διάταγμα με το οποίο να καταργεί αυτό το δικαίωμα για τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών.

«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου αν έρθει κάποιος και αποκτήσει μωρό, αυτό το μωρό είναι πολίτης των ΗΠΑ (…) με όλα τα πλεονεκτήματα», δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη. «Είναι γελοίο, είναι γελοίο, πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Εκτός από τις επικρίσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει, το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση μέσω ενός διατάγματος αυτή την αρχή που περιλαμβάνεται στην 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος αμφισβητείται από πολλούς νομικούς.

«Μου έλεγαν πάντα ότι χρειαζόμαστε μια συνταγματική αναθεώρηση. Ξέρετε κάτι; Δεν ισχύει», επεσήμανε ο Τραμπ. «Γίνεται με ένα διάταγμα», εξήγησε.
 

«Πόλεις από σκηνές » στα σύνορα με το Μεξικό

Σε «πόλεις από σκηνές» σκοπεύει να κρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το καραβάνι των μεταναστών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους και θέλουν να εισέλθουν παράτυπα στις ΗΠΑ. 

Πρόκειται για ανθρώπους από την Κεντρική Αμερική οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από τη βία αλλά και την οικονομική μιζέρια.

Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να τους κρατήσει «σε πόλεις από σκηνές» και να αναπτύξει περισσότερους από 5.000 στρατιώτες για τους φυλάνε.

«Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε πόλεις από σκηνές, θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Θα κατασκευάσουμε αυτές τις δομές, θα σπαταλήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα στήσουμε σκηνές (…) και οι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν και, αν λάβουν άσυλο, θα φύγουν», τόνισε.

«Εμείς, αντίθετα με τον Ομπάμα και τους άλλους, θα πάρουμε τους ανθρώπους και θα τους βάλουμε εκεί και θα περιμένουν. Όταν οι άνθρωποι δουν τι συμβαίνει, θα έρθουν πολύ λιγότεροι», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιχείρηση «Πιστός πατριώτης»

Οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ έγιναν αφού ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση των μεταναστών από την Ονδούρα.

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναπτύξουμε περισσότερους από 5.200 στρατιώτες στα νοτιοδυτικά σύνορα», οι οποίοι θα προστεθούν στα περίπου 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί, επεσήμανε ο στρατηγός Τένεσι Ο’ Σόνεσι, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χθες.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για έναν αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τους 800 στρατιώτες στους οποίους είχε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο.

Αυτή η επιχείρηση, με την ονομασία «Πιστός Πατριώτης», θα ενισχύσει τα συνοριακά φυλάκια των ΗΠΑ από το Τέξας ως την Καλιφόρνια και θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στα μέλη της υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) σε άλλες περιοχές που δεν φυλάσσονται εξίσου καλά.

«Η ασφάλεια των συνόρων είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ο αμερικανικός στρατός θα βελτιώσει την ικανότητα της CBP να ενισχύσει τα σύνορα», διαβεβαίωσε ο Ο’ Σόνεσι.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε μια μεγάλη ομάδα να εισέλθει στις ΗΠΑ με παράνομο και επικίνδυνο τρόπο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Κέβιν ΜακΑλίναν, επικεφαλής της CBP.

«Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μεταξύ των συνόρων της Γουατεμάλας και των ΗΠΑ κινούνται προς εμάς», εξήγησε, εκτιμώντας ότι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες μετρούν 3.500 και 3.000 ανθρώπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτών στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, εκμεταλλευόμενος το καραβάνι αυτό των μεταναστών για να υπερασπιστεί τη μεταναστευτική του πολιτική ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

«Πολλά μέλη συμμοριών και πολύ κακοί άνθρωποι έχουν διεισδύσει στο καραβάνι που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορά μας», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα το πρωί, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα.

«Εισβολή»

«Πρόκειται για μια εισβολή στη χώρα μας και ο στρατός μας σας περιμένει», προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Τον Απρίλιο, όταν είχε δημιουργηθεί ένα άλλο αντίστοιχο καραβάνι, ο Τραμπ είχε ζητήσει την ανάπτυξη έως και 4.000 μελών της Εθνοφρουράς. Τελικά αναπτύχθηκαν 2.100.

Η ACLU, η ισχυρή οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, κατήγγειλε την επιθυμία του Τραμπ «να αναγκάσει τον στρατό να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό και διχαστικό πρόγραμμά του».

«Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορα αποτελεί τεράστια σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων και μια ενέργεια που θα τρομοκρατήσει και θα στρατιωτικοποιήσει τις κοινότητες που ζουν κοντά στη μεθόριο», δήλωσε ο Σο Ντρέικ σύμβουλος της ACLU στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Από την πλευρά τους οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει 1.743 αιτήματα για την παροχή ασύλου μετά την είσοδο στη χώρα ενός καραβανιού 7.000 ανθρώπων , στην πλειονότητά τους από την Ονδούρα, που αναχώρησε στις 13 Οκτωβρίου.

Χιλιάδες μετανάστες έκαναν την Κυριακή διάλειμμα στην Ταπανατεπέκ στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού και ξεκίνησαν ξανά χθες το πρωί με κατεύθυνση τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Pueblos Sin Fronteras (Άνθρωποι χωρίς Σύνορα), που ταξιδεύει με το καραβάνι, μετά την Κυριακή ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί σε λιγότερους από 4.000, καθώς κάποιοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κεντρική Αμερική.

Πιο νότια οι μεξικανικές αρχές εμπόδισαν την είσοδο στη χώρα από τη Γουατεμάλα σε χιλιάδες πολίτες Ονδούρας.

Το Μεξικό έχει αναπτύξει αστυνομικούς της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών και τους Πεζοναύτες για να εμποδίσουν τους μετανάστες να διασχίσουν τον ποταμό Σουτσιάτε που χωρίζει τη χώρα από τη Γουατεμάλα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ