Η Άνγκελα Μέρκελ στην Αργεντινή
Angela Merkel/(AP Photo/Michael Sohn)

BBC: Έτοιμη για Grexit ήταν η Μέρκελ-Γιατί άλλαξε γνώμη (vid)

Τελευταία Ενημέρωση
Στο ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές για την ελληνική κρίση και τι ακολούθησε του δημοψηφίσματος

Άκρως αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο δεύτερο επεισόδιο μιας σιεράς ντοκιμαντέρ που κάνει το BBC για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ντοκιμαντέρ του γνωστού δικτύου είναι αφιερωμένο στην ελληνική κρίση από το 2009-2015.

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται λεπτομερής καταγραφή των συνθηκών που επικρατούσαν σε διεθνές επίπεδο. Ακόμη, περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με όλους τους πρωταγωνιστές.

Στο ντοκιμαντέρ ακόμη εξιστορούνται τα γεγονότα που ακολούθησαν την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 και κυρίως το πρώτο επτάμηνο, όταν η Ελλάδα ήταν αντιμέτωπη με έξοδο από την ευρωζώνη και άτακτη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ είχε αποφασίσει να αφήσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου του 2015, μία εβδομάδα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα που κράτησε 17 ώρες, δηλώνει στην κάμερα ότι η Καγκελάριος είχε απογοητευτεί από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης που προσέφεραν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι και γι' αυτό ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το Grexit.

Ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφει, με τη σειρά του, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή εκείνης της συνόδου κορυφής στράφηκαν κατά του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους «ψεύτες» απέναντι στον ελληνικό λαό εξαιτίας των υποσχέσεων που είχαν δώσει στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, «στις 4.30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία». Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, τελικά δεν συναίνεσε, όπως λέει ο κ. Ολάντ: «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας».

«Η Μέρκελ είπε «αποκλείεται». Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε», συμπληρώνει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι περιγράφει ότι τα ξημερώματα τον ξύπνησε, στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. όπου είχε αποκοιμηθεί, ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. «Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. “Ματέο”, μου λέει, “είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άνγκελα διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας”.

Ο κ. Ολάντ εξηγεί: «Η κυρία Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι».

Ο Ματέο Ρέντσι λέει ότι νωρίς το πρωί πήγε και βρήκε την καγκελάριο και της είπε «αρκετά τώρα». Εκείνη, από την πλευρά της, του απάντησε: «Δεν είμαι ανόητη». Και εκείνος της αντέτεινε: «Αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο κ. Τουσκ περιγράφει πώς συγκέντρωσε τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η οποία τελικά επετεύχθη το επόμενο πρωί, με την Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται ότι το ¼ των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Το BBC επέλεξε στο σημείο αυτό απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού: «Να επιδιώκω κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είσαι αναγκασμένος να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές και να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική. Να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να προσεγγίζεις το εφικτό».

Η πρόταση Σόιμπλε για έξοδο από την ευρωζώνη

Η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ήταν μία προσωρινή έξοδος πέντε ετών της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο κ. Τουσκ σχολιάζει: «Ήταν ξεκάθαρο, σίγουρα για τον Τσίπρα, ότι αυτό το προσωρινό ήταν ευφημισμός».

Στο ντοκιμαντέρ οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μεταφέρουν τους διάλογους μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα και τις αρνητικές αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις τους. «Του είπα, θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματά του στα βαθιά σκ@#ά», λέει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στη νύχτα του δημοψηφίσματος, λέει ότι δεν είχε ξαναδεί τόσο αναστατωμένο τον Αλέξη Τσίπρα. «Όταν μπήκα στο γραφείο του μου είπε, την πατήσαμε». Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι διαφώνησε με τον πρωθυπουργό και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% του “όχι” στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρει ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της Ε.Ε. πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε “δεν το θέλω αυτό”. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα. Θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη ή όχι;».

Αναφερόμενος δε νωρίτερα στο ντοκιμαντέρ στο τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωσε από κοινού στον ίδιο και στην καγκελάριο Μέρκελ την απόφαση για δημοψήφισμα ο Φρανσουά Ολάντ λέει ότι η κυρία Μέρκελ ρώτησε ποιο θα ήταν το ερώτημα. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και είπε ότι θα στήριζε την απόρριψη του πακέτου της Ε.Ε., υπήρξε σιωπή.

Ο Γ. Βαρουφάκης στο πρώτο Eurogroup

«Μπήκε στο Eurogroup με έναν αέρα αυτοπεποίθησης», αναφέρει ο τότε επικεφαλής συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του, ενώ το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έληγε και η χώρα χρειαζόταν κι άλλα χρήματα. «Πέρασε περίπου μισή ώρα λέγοντάς μας πως είμαστε ηλίθιοι, είμαι σίγουρος πως είχε δίκιο», διηγείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν τότε ο ισχυρότερος υπουργός του Eurogroup, και συνεχίζει: «Το να το λες αυτό σε ανθρώπους που προσπαθούν να σε βοηθήσουν, δεν θα τους εντυπωσιάσει».

«Μας εξήγησε τα πάντα με μελοδραματικό ύφος, από την αρχή της ιστορίας», λέει και ο Τόμας Βίζερ, τότε επικεφαλής του Euro-working Group ενώ ακόμα και ο πιο φιλικός προς την Ελλάδα Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν θυμάται: «Η αντίδραση όλων ήταν: Γιάνη, θέλεις να σου δώσουμε λεφτά να αυξήσεις τις συντάξεις στη χώρα σου και να είναι μεγαλύτερες από τη δική μας;».

«Το μόνο που ήθελαν ήταν να με τραμπουκίσουν, ώστε να υπογράψω τους όρους που ήθελαν», λέει στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ βρισκόταν στην αίθουσα και η συνεδρίαση είχε διαρκέσει ήδη 90 λεπτά, πήρε τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα, θυμάται ο Γερούν Ντάαισελμπλουμ: «Όλοι οι υπόλοιποι περιμέναμε. Τότε ήταν που ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε είπε “οκ, αρκετά” και αποχώρησε από την αίθουσα». Η συνεδρίαση τότε έληξε χωρίς συμφωνία και αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία τον Αλέξη Τσίπρα, όπου διαπίστωσε μια διάθεση συμφωνίας.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του BBC:

https://www.youtube.com/watch?v=Wl5vynTpYtg

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ