Κύπρος
Το μεταλλείο του θανάτου (AP Photo)

Ο μεθοδικός serial killer παίζει σκάκι με τις αρχές

Τελευταία Ενημέρωση
«Ο δείκτης ευφυΐας του είναι εξαιρετικά υψηλός. Hδονίζεται από τη διαδικασία και αποκαλύπτει µόνο όσα θέλει» τονίζουν υψηλόβαθµα στελέχη. Αγνωστος ο αριθµός των θυµάτων, καθώς στόχευε εργαζόµενες που δεν ήταν δηλωµένες

Φρίκη, τραγωδία, αποτροπιασµός. Το θρίλερ για την πραγµατική διάσταση της εγκληµατικής δραστηριότητας του λογαχού serial killer στην Κύπρο δεν έχει τέλος. Οι αστυνοµικοί του Τµήµατος Εγκληµάτων Λευκωσίας που χειρίζονται την πρωτοφανή υπόθεση τα µόνα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για το ενδεχόµενο εύρος της δράσης του είναι η οµολογία του 35χρονου την Παρασκευή ότι έχει σκοτώσει επτά άτοµα. Κάτι που αποκάλυψε έπειτα από πολυήµερες και πολύωρες ανακρίσεις κατά τις οποίες ουδέποτε έδειξε ίχνος µεταµέλειας.

Σύµφωνα µε τον ίδιο τον δράστη, έχει σκοτώσει αλλοδαπές µε καταγωγή από τις Φιλιππίνες, την Ινδία ή το Νεπάλ και τη Ρουµανία, καθώς και τα παιδιά δύο άτυχων γυναικών. Οι φόβοι που εκφράζονται από αστυνοµικούς που χειρίζονται την υπόθεση είναι ότι ο τελικός αριθµός των θυµάτων του ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε φαντασία. Ο 35χρονος που είναι διαζευγµένος και πατέρας δύο παιδιών έχει παραδεχτεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γνωρίσει περισσότερες από 30 γυναίκες χωρίς, ωσόσο, να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητά τους.

Κυνικός και αμετανόητος

Με αρρωστηµένο σκακιστή που, αντί για πιόνια, κρατά στα χέρια του ανθρώπινες ζωές παροµοιάζουν αστυνοµικοί τον λοχαγό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «Ορέστης» και δολοφονούσε µε φρικτό τρόπο γυναίκες. Μεθοδικός, κυνικός, αµετανόητος. Οι τρεις αυτές λέξεις θα µπορούσαν να δώσουν το στίγµα για τη στάση που κράτησε στις ατελείωτες ώρες των ανακρίσεων της περασµένης εβδοµάδας. Η κλεψύδρα του χρόνου για τις οµολογίες των εγκληµάτων που έχει διαπράξει φαίνεται ότι θα αργήσει να αδειάσει.

«Τον ευχαριστεί να παίζει σκάκι µε την Αστυνοµία. Του δίνει την αίσθηση ότι έχει το πάνω χέρι. Ηδονίζεται µε αυτό. ∆εν λέει ούτε λέξη εάν προηγουµένως οι Αρχές δεν έχουν να του παραθέσουν κάποιο ατράνταχτο στοιχείο. ∆ηλώνει ότι εκείνος θέλει να αποκαλύψει ό,τι ξέρει. Ο δείκτης ευφυΐας του είναι εξαιρετικά υψηλός» εξηγεί στέλεχος των κυπριακών Αρχών. Αξιωµατούχος από την Κύπρο µίλησε υπό τον όρο της ανωνυµίας στο «Eθνος της Κυριακής» για τα τρία σηµεία-κλειδιά των ερευνών στα οποία ποντάρει η κυπριακή Αστυνοµία για το «ξεγύµνωµα» του αρρωστηµένου «Ορέστη».

Ο serial killer χρησιµοποιούσε τρία αυτοκίνητα, στα οποία υπάρχει πλούτος γενετικού υλικού. Εκεί αναζητείται το DΝΑ εξαφανισµένων γυναικών αλλά και της 6χρονης Σιέρα, κόρης της άγρια δολοφονηµένης Μέρι Ρόουζ από τις Φιλιππίνες. Στο σπίτι του 35χρονου βρέθηκαν και τρία USB (αποθηκευτικά µέσα). Με βάση το προφίλ που έχουν σχηµατίσει οι κυπριακές Αρχές για εκείνον, εκτιµάται ότι κάπου κρατούσε «αρχείο» για τις εγκληµατικές του πράξεις. Το γεγονός ότι αναρτούσε φωτογραφίες στα social media από τις περιοχές όπου πετούσε τα θύµατά του «δείχνει» στους αστυνοµικούς ότι τηρούσε κάποιο τελετουργικό. Τέτοιου είδους δολοφόνοι συνηθίζουν, όπως εκτιµούν οι αστυνοµικοί, να κρατάνε σαν τρόπαια αποδεικτικά στοιχεία των εγκληµάτων τους. Ετσι, ερευνάται εάν το υλικό που βρίσκεται αποθηκευµένο στα USB συνδέεται µε τα άγνωστα θύµατά του. Ηλεκτρονικές σηµειώσεις, φωτογραφίες και βίντεο έχουν µπει στο µικροσκόπιο.

ap_19116336350867.jpg
AP photos

Εξάρτηση με το κινητό

Το τρίτο σηµείο-κλειδί είναι το κινητό του τηλέφωνο. Ο λοχαγός, πατέρας δύο παιδιών, φαίνεται ότι είχε σχέση εξάρτησης µε αυτό. Συνήθως, άλλωστε, προσέγγιζε τα θύµατά του σε εφαρµογές µέσων κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρµες γνωριµιών, τις οποίες είχε εγκαταστήσει στο κινητό του. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», από την ανάλυση των επαφών του στα εγκληµατολογικά εργαστήρια οι κυπριακές Αρχές κατέληξαν στο να εκδώσουν τη Μεγάλη Τετάρτη νέο ένταλµα σύλληψης σε βάρος του για υπόθεση που αφορά σε νεαρή γυναίκα που αγνοείται από τον ∆εκέµβριο του 2017.

Πιθανότατα πρόκειται για το τέταρτο θύµα που εντοπίζεται από τις Αρχές. Τα επόµενα 24ωρα, µάλιστα, δεν αποκλείεται να ταυτοποιηθούν από τους επιστήµονες της ∆ιεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών και άλλες περιπτώσεις µέσω εντοπισµού επαφών στο κινητό του serial killer που συνδέονται µε εξαφανισµένες γυναίκες. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τα στελέχη της Αστυνοµίας είναι ότι ο λοχαγός µπορεί να είχε στοχοποιήσει γυναίκες ασιατικής καταγωγής που δεν ήταν απαραίτητα δηλωµένες στις Αρχές: φτωχές γυναίκες από τις Φιλιππίνες που φτάνουν στην Κύπρο για να εργαστούν σε κάποιο σπίτι, να συγκεντρώσουν χρήµατα και να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Είτε γιατί το επιθυµούν είτε γιατί η εργασία που τους προσφέρεται είναι για περιορισµένο χρονικό διάστηµα. Καταπώς εξηγεί αρµόδια πηγή, στην Κύπρο τα εξαφανισµένα άτοµα ασιατικής καταγωγής δεν είναι κατ’ ανάγκην θύµατα εγκληµατικής ενέργειας, αλλά µπορεί απλά να έχασαν τη δουλειά τους και να εγκατάλειψαν τη χώρα. Αυτό, ωστόσο, καθιστά τον αριθµό των θυµάτων του serial killer άγνωστο. Και η αλήθεια είναι ότι η κυπριακή Αστυνοµία ολιγώρησε στο θέµα των δηλωθεισών εξαφανίσεων, καθώς δεν άρχισε κάποια σοβαρή έρευνα όταν ο αριθµός τους άρχισε «περιέργως» να αυξάνεται. Το καλά κρυµµένο µυστικό του 35χρονου ήρθε στο φως τυχαία, όταν στις όχθες της λίµνης Ξυλιάτου στην περιοχή Μιτσερό ξεβράστηκε ένα πτώµα.

Εντοπίστηκε από τουρίστες και η αρχική ταυτοποίηση έγινε από φίλη του θύµατος. Επρόκειτο για την 38χρονη Μέρι Ρόουζ από τις Φιλιππίνες, η οποία ήταν µητέρα της 6χρονης Σιέρα, την οποία επίσης δολοφόνησε ο δράστης. Τις σκότωσε στις 19 Απριλίου 2018 και η εξαφάνισή τους δηλώθηκε στις 4 Μαΐου του ίδιου έτους. «Κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης τη στραγγάλισα. Μετά την έδεσα και την πέταξα στο φρεάτιο του µεταλλείου στο Μιτσερό» φέρεται να δήλωσε. Στην ίδια λίµνη φέρεται να έριξε, τυλιγµένο σε σεντόνι, και το άψυχο κορµί της 6χρονης. Κατά τις έρευνες για τον εντοπισµό της, οι Αρχές βρήκαν το πτώµα µιας άλλης γυναίκας που ανήκει στην 28χρονη Αριάν Παλάνας Λοζάνο µε καταγωγή από τις Φιλιππίνες. Η νεκρή εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στο σπίτι αξιωµατικού εν αποστρατεία της κυπριακής Αστυνοµίας. Ο τρόπος θανάτου της ήταν ακριβώς ίδιος µε εκείνον της 38χρονης.

Το πρωί φωτογράφιζε χαµογελαστός, το βράδυ έκρυβε τα πτώµατα

Η ζωή του κινούνταν στην κόψη του ξυραφιού. Έµπαινε στα… σαλόνια της Μεγαλονήσου και ταυτόχρονα ξεφορτωνόταν δολοφονηµένες γυναίκες στο φρεάτιο µεταλλείου στο Μιτσερό. Την περίοδο που σκότωνε τα ανυπεράσπιστα θύµατά του εµφανιζόταν σε επίσηµες δεξιώσεις, µάλλον µε «όχηµα» το αξίωµα του λοχαγού της Εθνικής Φρουράς, και φωτογράφιζε πολιτικούς.

Τρεις ηµέρες µετά την ανακάλυψη του πτώµατος της 38χρονης Μέρι Ρόουζ στις 14 Απριλίου εµφανίστηκε δηµοσίως ως φωτογράφος σε εκδήλωση για τον ∆ηµήτρη Χριστόφια στο σωµατείο «∆ίκωµο ’74». Περιτριγυρισµένος από βουλευτές, δηµάρχους και άλλους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της Κύπρου, απαθανάτιζε ατάραχος και σοβαρός τους οµιλητές. Πληροφορίες αναφέρουν, µάλιστα, ότι είχε φωτογραφηθεί σε εκδήλωση της Συνοµοσπονδίας Εργατών Κύπρου, αλλά και σε συγκέντρωση για την ενίσχυση του Καραϊσκάκειου Ιδρύµατος.

Η ψυχολογία του, παρά τις φρικιαστικές πράξεις του, ήταν τέτοια που του επέτρεπε να χαιρετά µε άνεση δηµόσια πρόσωπα. Οι κυπριακές Αρχές περιµένουν το επόµενο διάστηµα εξειδικευµένο δικανικό ψυχολόγο είτε από τη Σκότλαντ Γιαρντ είτε από τη Europol, σε µια προσπάθεια να «σπάσουν» αυτή την αρρωστηµένη ψυχολογία και να τον κάνουν να µιλήσει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ