Πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
Βενεζουέλα/(AP Photo/Fernando Llano)

Βενεζουέλα: Πραξικόπημα Γκουαϊδό καταγγέλλει ο Μαδούρο

Τελευταία Ενημέρωση
Βίντεο του Χουάν Γκουαϊδό με στρατιωτικούς γύρω του ανάβει φωτιές στη Βενεζουέλα - Καταγγέλλει πραξικόπημα ο Μαδούρο (vid)

Ο αναγνωρισμένος από την Εθνοσυνέλευση (Βουλή) της Βενεζουέλας ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, μέσω βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία», προκειμένου να απομακρυνθεί από τον προεδρικό θώκο ο αμφισβητούμενος – πλέον – πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει πως έχει συνομιλήσει με τους Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι του δήλωσαν «την απόλυτη πίστη τους στο Έθνος, στο Σύνταγμα και στην Πατρίδα», καλώντας παράλληλα τον κόσμο σε λαϊκή κινητοποίηση, για να «εξασφαλιστεί η νίκη της Ειρήνης». 

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ, Κάρλος Βέκιο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως «αυτό είναι μόνο η αρχή. Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη, θα δείτε περισσότερα να συμβαίνουν τις επόμενες ώρες και ημέρες». 

Κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στους δρόμους και να διαδηλώσει ειρηνικά, σημειώνοντας πως «αυτό δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά μια θεσμική κρίση, που καθοδηγείται από τον λαό της Βενεζουέλας». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στον Νικολάς Μαδούρο, λέγοντάς του ότι ο χρόνος του τελείωσε. 

O γραμματέας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν απόλυτα «το αίτημα του λαού της Βενεζουέλας για ελευθερία και δημοκρατία», σημειώνοντας παράλληλα ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να ηττηθεί: 

Ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού, τονίζοντας παράλληλα ότι έγραψε αυτό το βίντεο από τη βάση La Carlotta, μίας εξαιρετικής σημασίας βάση στο Καράκας από όπου είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες. Καλεί σε στρατιωτική εξέγερση και τους πολίτες να ρίξουν τον Μαδούρο. «Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έλαβαν τη σωστή απόφαση και βασίζονται στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», αναφέρει ο Γκουαιδό. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρέθα, ανέφερε ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται η Κολομβία, χρηματοδοτώντας την «Επιχείρηση Ελευθερία». 

Σύμφωνα με δηλώσεις του, «όλες οι ενέργειες εναντίον της δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Κολομβίας».

Η δημοσιογράφος του Fox Trish Regan, δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο twitter βίντεο στο οποίο ακούγονται συνεχόμενοι πυροβολισμοί, υποστηρίζοντας πως το καθεστώς Μαδούρο έχει ανοίξει πυρ, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει το πραξικόπημα: 

Live εικόνα

https://twitter.com/0406Guno/status/1123207079739756545?fbclid=IwAR0qyFwMrSj9b1aa-oPP-xLJN4x-K5ejtAWUCWtSTXxrDkhfqNAyu6B_KcM

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταπνίγει την προσπάθεια πραξικοπήματος. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρουν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πρόσβαση των πολιτών στο Ίντερνετ. Όπως αναφέρει χρήστης του Twitter τα social media που έχουν μπλοκαριστεί από την κυβέρνηση: ΥοuTube, Facebook, Instagram, Periscore και Twitter

Δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση Μαδούρο διέκοψε την κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για να μην μπορεί ο κόσμος να παει στις διαδηλώσεις του Γκουαϊδό.

Η αρχή έγινε με την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου

Η Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε τον πρόεδρό της μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο, όταν και έληξε η προηγούμενη θητεία του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, καθώς οι πρόωρες προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018 δεν αναγνωρίζονται από τους βουλευτές, ούτε από τη διεθνή κοινότητα ως νομότυπες, καθώς οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν ως επί το πλείστον αποκλειστεί.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Μαδούρο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο εμφανίζεται να διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και την πίστη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων. Αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
ap_19120397232943.jpg

Για την 1η Μαΐου, ο Γκουαϊδό έχει καλέσει στις «μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Βενεζουέλας», προκειμένου να εξαναγκαστεί ο Μαδούρο να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο και να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές. Την προηγούμενη εβδομάδα, βουλευτής της αντιπολίτευσης – η οποία έχει υπερενισχυμένη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση – συνελήφθη από το καθεστώς Μαδούρο, ενώ 11 συνεργάτες του Γκουαϊδό φέρονται να έχουν κληθεί για εξηγήσεις από την υπηρεσία Πληροφοριών και ασφαλείας του καθεστώτος, Sebin, να παρουσιαστούν για ανάκριση. Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο - ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο - συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Δακρυγόνα και συγκρούσεις

Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το βίντεο του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις προσκείμενες στον Γκουαϊδό. Έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.

ap_19120411713008_1.jpg
(AP Photo/Ariana Cubillos)
ap_19120412861760_1.jpg
(AP Photo/Ariana Cubillos)

 

ap_19120414264659.jpg
(AP Photo/Ariana Cubillos)
ap_19120418881484.jpg
(AP Photo/Fernando Llano)

Υπουργός Άμυνας του Μαδούρο: Ο στρατός στηρίζει την κυβέρνηση - «Πάντα πιστοί, ποτέ προδότες»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επέβαλε μπλακάουτ στο Ίντερνετ, ενώ μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό στο στρατό για εκδίωξη του Μαδούρο, ο υπουργός Άμυνας της Βλαντίμιρ Παντρίνο υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στηρίζουν τον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Παντρίνο είπε ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι κανονική στα στρατόπεδα κι ότι στηρίζουν τους νόμιμους διοικητές τους. Πρόσθεσε δε ότι ο στρατός «απορρίπτει αυτό το πραξικόπημα που αποσκοπεί στο να φέρει τη βία στη χώρα» κι ότι «οι ψευτοπολιτικοί ηγέτες » χρησιμοποίησαν ένοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς σε δημόσιο δρόμο της πόλης «για να προκαλέσουν άγχος και τρόμο». «Πάντα πιστοί, ουδέποτε προδότες» τέλειωσε το μήνυμά του στο Twitter.

Το ρεπορτάζ του OPEN TV για την κατάσταση στη Βενεζουέλα: 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ