Κύπρος, Ορέστης
(AP)

Serial killer: Τα αναπάντητα ερωτήµατα και το «παιχνίδι» µε τη δημοσιότητα

Τελευταία Ενημέρωση
Η δρ Εγκληµατολογίας ∆έσποινα Σβουρδάκου και ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης δίνουν τη δική τους εκδοχή γιατί ο 35χρονος δεν έχει ακόµη ξετυλίξει το κουβάρι της φρίκης στις Αρχές. Τα αναπάντητα ερωτήµατα και το παιχνίδι µε τη δηµοσιότητα

Το μυστήριο του «Ορέστη» θα αργήσει να λυθεί. Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, «παίζοντας», όπως λένε οι ειδικοί, µε τη δηµοσιότητα. Έχει οµολογήσει 7 δολοφονίες, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι έχει διαπράξει µόνο αυτές.

Τα ερωτήµατα στα οποία καλούνται να απαντήσουν τώρα η Αστυνοµία, η ∆ικαιοσύνη αλλά και η εγκληµατολογική επιστήµη είναι πολλά. Η Κύπρος παρακολουθεί συγκλονισµένη, µε τον υπουργό ∆ικαιοσύνης να παραιτείται και τον αρχηγό της Αστυνοµίας να αποµακρύνεται από τη θέση του.

Ο 35χρονος ίλαρχος έχει προκαλέσει σοκ µε τα φρικιαστικά εγκλήµατά του, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος και µόνο κρατάει το κλειδί των αποκαλύψεων. Γιατί µέχρι σήµερα έχει το στόµα του κλειστό; Γιατί δεν αποκαλύπτει πώς άρχισε το αποτρόπαιο σερί των εγκληµάτων του; Ποιο ήταν το κίνητρό του; Τα έκανε µόνος του ή χρειάστηκε τη συνδροµή άλλου; Ο κατηγορούµενος δεν εξηγεί τι τον ώθησε να στρέψει την οργή του στα θύµατα, τον χρόνο που τα έκανε, ούτε τον τόπο.

«Είµαστε ακόµη σε ένα µυστήριο» λέει ο καθηγητής Εγκληµατολογίας Γιάννης Πανούσης στο «Εθνος της Κυριακής». Αλλά ακόµη και εάν οµολογήσει, η οµολογία του δεν θεωρείται η µητέρα των αποδείξεων. Γιατί και τότε µπορεί να µη λέει ολόκληρη την αλήθεια. «Γιατί στράφηκε σε αυτές τις γυναίκες; Τις βίαζε πριν τις σκοτώσει; Πώς κλιµακώθηκε και ένας φόνος έφερε τον δεύτερο;» λέει ο Γ. Πανούσης, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται πολύς δρόµος ακόµη για να προσλάβει ο «Ορέστης» τα χαρακτηριστικά του serial killer. ∆ιότι αυτής της κατηγορίας οι δολοφόνοι δεν σκοτώνουν παιδιά.

Μια κατηγορία από μόνος του

Το ενδιαφέρον των αγγλικών Αρχών για τον «Ορέστη» αποδεικνύει το «φαινόµενο» που είδαν µέσα από το πρόσωπό του. Ενα προφίλ ήρεµο, τυπικό, καλά βαλµένο µέσα στο κοινωνικό του κοστούµι. Στρατιωτικός, µε δύο παιδιά, χωρίς ποτέ να δώσει δικαίωµα για οτιδήποτε στη γειτονιά ή στη δουλειά του. «Είναι έξυπνος και ικανός. Η δουλειά του τον βοηθάει να έχει στρατηγική και µέθοδο. Λειτουργεί µέσα στον χώρο και τον χρόνο, χωρίς µάρτυρες και χωρίς αποδείξεις» τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» η ∆έσποινα Σβουρδάκου, δρ Εγκληµατολογίας, εξειδικευµένη στην ανάλυση προφίλ δραστών. Ο ίδιος, µάλιστα, φέρεται να οµολογεί ότι σκότωσε τα δύο παιδιά επειδή σκέφτηκε πως µπορεί να «µιλήσουν», µε την Αστυνοµία να οδηγείται µακροπρόθεσµα σε αυτόν.

Ο «Ορέστης», λέει η κυρία Σβουρδάκου, «δεν σκότωσε τη γυναίκα του για να µην κινήσει υποψίες. Είναι βαθιά κακοποιηµένος συναισθηµατικά, ίσως και σεξουαλικά, το πιθανότερο από µία γυναίκα. Για αυτόν τον λόγο τα θύµατά του ήταν µόνο γυναίκες». Εάν το τραύµα είναι παιδικό, που έτσι φαίνεται, αυτό το κουβαλάς µια ζωή.

Στο ερώτηµα πότε θα µάθουµε όλη την αλήθεια για τον «Ορέστη», οι ειδικοί απαντούν «ίσως ποτέ». Ισως πολλά χρόνια αργότερα, εάν ο 35χρονος αποφασίσει να µιλήσει σε κάποιον συγκρατούµενό του.

Το κίνητρο

«Για να πούµε ότι είναι serial killer, πρέπει να αποδειχθεί ότι το κίνητρό του είναι να σκοτώνει ξένες γυναίκες. Γιατί αν το κίνητρο ήταν το σεξ ή η εξουσία και ήθελε µε αυτόν τον τρόπο να αποδείξει κάτι, τότε είναι άλλο πράγµα» προσθέτει ο Γ. Πανούσης. «Οι κατά συρροήν δολοφόνοι διαπράττουν τα εγκλήµατά τους τις ίδιες ώρες, µε τον ίδιο τρόπο. Εχουν εµµονή, µίσος -π.χ. φυλετικό ή θρησκευτικό- και προκατάληψη µε τα θύµατά τους. Σκοτώνουν µία συγκεκριµένη οµάδα ανθρώπων είτε γιατί πιστεύουν ότι αυτό είναι θεάρεστο είτε γιατί θεωρούν ότι έχουν χρέος απέναντι στην πατρίδα τους. Αλλοι πιστεύουν ότι ακούν φωνές που τους διατάσσουν να κάνουν δολοφονίες ».

Ο 35χρονος δεν έχει ακόµη ξετυλίξει το κουβάρι της φρίκης στις Αρχές. Οι εγκληµατολόγοι δεν αποκλείουν να θελήσει να διατηρήσει επί µακρόν αυτήν την οµιχλώδη κατάσταση, γιατί αυτό τον εξυπηρετεί, ώστε να διατηρείται στην επικαιρότητα το όνοµά του. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, πάντως, είναι ότι ο δράστης είχε οικογένεια και παιδιά…

Οι serial killers που σόκαραν την Ελλάδα

Ο Δημήτρης βακρινός ήταν ένας από τους κατά συρροήν δολοφόνους που απασχόλησαν την ελληνική επικαιρότητα και ∆ικαιοσύνη. Σε ηλικία 25 ετών δολοφονεί έναν άνδρα που φιλοξενούσε στο σπίτι του. Το 1992 γίνεται οδηγός ταξί και το 1993 παίρνει «κούρσα» µία 28χρονη γυναίκα. Οταν εκείνη αρνείται να έρθει σε σεξουαλική επαφή µαζί του, την καίει ζωντανή. Αµέσως αρχίζει το σερί των δολοφονιών. Σκοτώνει έναν συνάδελφό του για το ποιος θα προηγηθεί στην πιάτσα των ταξί και αργότερα δύο αδέλφια, στα οποία είχε πουλήσει ένα αυτοκίνητο. Συλλαµβάνεται τον Απρίλιο του 1997 και λίγο µετά βρίσκεται κρεµασµένος στον Κορυδαλλό.

Ο Αντώνης ∆αγκλής ήταν ο serial killer που σκότωνε µόνο µία συγκεκριµένη κατηγορία ανθρώπων: τις ιερόδουλες, γιατί, όπως έλεγε, του θύµιζαν τη µητέρα του. Κυκλοφορούσε µε ένα λευκό βαν, το οποίο στοχοποίησαν οι Αρχές τη δεκαετία του 1990. Η αρχή έγινε µε τον εντοπισµό ενός διαµελισµένου πτώµατος µίας ιερόδουλης και µίας ακόµη αργότερα στον Βοτανικό. Και τις δύο τις είχε στραγγαλίσει. Στη συνέχεια επιχειρεί να σκοτώσει άλλες έξι. Το 1996 συλλαµβάνεται για τον βιασµό και την απαγωγή µίας Αγγλίδας τουρίστριας, οπότε και οµολογεί. Και αυτός αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Ο Παντελής Καζάκος είχε επίσης χαρακτηριστικά κατά συρροήν δολοφόνου, αφού σκότωνε µόνο αλλοδαπούς. Αρχισε τη δράση του το 1999 και για τρεις ηµέρες έκοβε βόλτες στο κέντρο της Αθήνας πυροβολώντας όποιον σκουρόχρωµο έβλεπε µπροστά του. ∆ολοφόνησε δύο άνδρες και τραυµάτισε σοβαρά άλλους τρεις. Οταν συνελήφθη, υποστήριξε ότι επιτελούσε εθνικό καθήκον. Επρόκειτο για τα πρώτα εγκλήµατα µε ρατσιστικό κίνητρο στην Ελλάδα. Τα δηµοσιεύµατα της εποχής θέλουν τον νεαρό άνδρα να µη µετανιώνει λεπτό για τη δράση του.

Τεμάχισε την οικογένειά του

Τα εγκλήµατα του Θεόφιλου Σεχίδη είχαν αφήσει άναυδο το πανελλήνιο. Το 1996 σκότωσε και τεµάχισε πέντε µέλη της οικογένειάς του, τον πατέρα, τη µητέρα του, την αδελφή του, τη γιαγιά και τον θείο του, γιατί πίστευε ότι θα το έκαναν εκείνοι. Στη συνέχεια τους αποκεφάλισε και έβαλε τους εγκεφάλους τους στο ψυγείο, για να τους µελετήσει κάποια στιγµή αργότερα… Μάλιστα, την ώρα του τεµαχισµού άκουγε, όπως ο ίδιος είχε πει, Τσαϊκόφσκι. Το 2017, έπειτα από 21 χρόνια εγκλεισµού, είχε υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης µε βάση τον νόµο Παρασκευόπουλου, η οποία όµως είχε απορριφθεί. Η ψυχρότητά του κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης είχε αφήσει εµβρόντητους τους αστυνοµικούς.

«∆ύο-τρεις εγκεφάλους τους έβγαλα και τους έβαλα στο ψυγείο. Είχα κάποιες ψυχιατρικές και ιατρικές γνώσεις και ήθελα να εξετάσω την ανατοµία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό είναι όλο. ∆εν µετάνιωσα για τίποτα, καλά έκανα. Το ένα κεφάλι ήδη είχε σπάσει, τα µυαλά είχαν βγει, οπότε γιατί ν α µην τα βάλω στο ψυγείο;» είχε πει τότε στους αστυνοµικούς. Ο Θεόφιλος Σεχίδης πέθανε τον περασµένο Φεβρουάριο, σε ηλικία 46 ετών, στις φυλακές Κορυδαλλού, και δεν είχε πειράξει ούτε κουνούπι. ∆ιέπραξε τα εγκλήµατά του σε ηλικία µόλις 24 ετών…

Η δράση τού Κυριάκου Παπαχρόνη διήρκεσε µόλις ενάµιση χρόνο. Ο έφεδρος αξιωµατικός έµεινε γνωστός ως ο «δράκος της ∆ράµας», έχοντας στο ενεργητικό του δύο ανθρωποκτονίες γυναικών, επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών, οκτώ απόπειρες βιασµών, αλλά και κακοποιήσεις. ∆ιέπραττε τα εγκλήµατά του φορώντας πάντα τη στρατιωτική του στολή, γεγονός που βοήθησε στην αναγνώριση και στη σύλληψή του τον ∆εκέµβριο του 1982 από την Αστυνοµία της ∆ράµας. ∆ικάστηκε από το Στρατοδικείο για µια σειρά κακουργηµατικών πράξεων. Παρ’ όλα αυτά, από τη δεκαετία του 1990 η συµπεριφορά του στη φυλακή ήταν υποδειγµατική, χωρίς να δώσει ποτέ κανένα δικαίωµα. Αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει 22 χρόνια ποινή κάθειρξης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ