Γεωτρήσεις στην Κύπρο
Γεώτρηση/(AP Photo/Petros Karadjias, File)

Εκπρόσωπος Κύπρου: Επικίνδυνα όσα κάνει η Τουρκία στην ΑΟΖ (vid)

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Πρόδρομος Προδρόμου διεμήνυσε μέσω του Open TV ότι «οι Κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους»

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV και αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχαν στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη οι ηγέτες του Νότου, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμη διεμήνυσε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις «οι Κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους»

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «λάβαμε στήριξη από τους ηγέτες του Νότου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσε ότι έχουμε στη διακήρυξη της Μάλτας μία πολύ ισχυρή τοποθέτηση και η οποία καταλήγει στο να καλέσει στο σύνολό της την ΕΕ να συνεχίσουν να βρίσκεται σε εγρήγορση και στην περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με την Τουρκία να εξετάσουν τα κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «εκτός από τη διακήρυξη όλοι οι ηγέτες με δηλώσεις τους είχαν τοποθετηθεί πάρα πολύ καθαρά στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην Τουρκία. Η Τουρκία με την ανακοίνωσή της προσπαθεί να ξεπεράσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση».

«Πριν μία εβδομάδα ο κ. Ερντογάν είπε ότι είναι εγγυήτρια δύναμη. Η Τουρκία βρίσκεται σε αντίφαση και βεβαίως κάθε φορά σε κάθε περίσταση η λογική της είναι η αυθαιρεσία. Η ΕΕ επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να πάψει να αυθαιρετεί» συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου. 

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις του «Πορθητή» είπε ότι «οι πληροφορίες που έχουμε είναι συγκεχυμένες και αντιφατικές. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε δηλώσεις από την τουρκική πλευρά με βάση τις οποίες είχε ξεκινήσει ξανά η γεώτρηση. Πρέπει να σημειώσουμε ότι προφανώς υπάρχει μία καθυστέρηση και ενδεχομένως τα νομικά μέτρα που λαμβάνονται πιθανώς να έχουν κάποια αντίδραση».

«Υπάρχουν και άλλα μέτρα αναλόγως των εξελίξεων. Δεν θα πάμε στη λογική της σύγκρουσης, όμως οι Κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους. Προς το παρόν θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ελπίζουμε την άλλη εβδομάδα να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση» τόνισε ακόμη.

Τέλος απαντώντας στο ερώτημα για το εάν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με την Τουρκία είπε ότι «σίγουρα τα πράγματα που κάνει η Τουρκία είναι επικίνδυνα. Κάποιοι λένε και έχει μία λογική ότι μπορεί να σχετίζεται με τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως και προηγούμενα περιμέναμε τις εκλογές για να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η Άγκυρα. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η πολιτική της έντασης έχει διακόψει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και είναι κάτι το οποίο συνδέουν οι εταίροι μας και εδώ είναι υπόλογη η Τουρκία».

«Η πραγματική διέξοδος θα ήταν να έχουν γίνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη στη βάση όσων ξέρουμε μέχρι τώρα έτσι ώστε να φτάναμε σε μία αποδεκτή συμφωνία και να τερματιστεί η πολιτική της πειρατείας. Δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει και θα πρέπει να είμαστε εγρήγορση μαζί και με την Ελλάδα γιατί απειλείται η περιοχή ως σύνολο» συμπλήρωσε.

Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ: «Εκτός πραγματικότητας οι Ευρωπαίοι»

Tο μεσημέρι του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για το κοινό ανακοινωθέν της MED 7, που κάνει λόγο για μεροληπτική στάση των ευρωπαϊκών χωρών του νότου απέναντι στην Τουρκία με το να στηρίζει πλήρως τις θέσεις του ‘διδύμου’, δηλ. Ελλάδας και Κύπρου, - όπως τις χαρακτηρίζει σκωπτικά- στην ανατολική Μεσόγειο.

«Καταδικάζουμε τις μεροληπτικές, ανυπόστατες και αβάσιμες από άποψη διεθνούς δικαίου διατυπώσεις για το Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότο που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου.

Οι διατυπώσεις αυτές αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του κυπριακού/ελληνικού διδύμου, που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, νομιμότητα και επίδραση», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα νέο παράδειγμα για το πώς το κυπριακό/ελληνικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό», συνεχίζει η ανακοίνωση, καταγγέλλοντας μάλιστα την Ε.Ε. ως πλευρά που δεν μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, όταν δείχνει τέτοια στάση. «Καθιστά για άλλη μια φορά σαφές γιατί η Ε.Ε. και τα μέλη της δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παίκτες στην επίλυση του Κυπριακού».

Στην τουρκική ανακοίνωση υπενθυμίζονται για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, αν δεν αναγνωριστεί πολιτική ισότητα στους Τουρκοκυπρίους και δεν εγγυηθεί η ασφάλειά τους.

«Όσον αφορά στο θέμα του Κυπριακού, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την διακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι Τουρκοκύπριοι και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ικανοποιηθούν οι ανάγκες που αφορούν στην ασφάλειά τους. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘παράνομη χώρα’, την οποία η Ε.Ε. στηρίζει μαζί με τη ‘μαξιμαλιστική’ θεωρία που έχει η Κύπρος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της στη Μεσόγειο.

«Η ανακοίνωση στηρίζει επίσης τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Νότιας Κύπρου, η οποία αποτελεί από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, τόσο η Ε.Ε. όσο και κάθε μέλος της Ε.Ε. δεν μπορούν να επικυρώνουν την αξίωση μιας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, δεν είναι μια κανονική χώρα ώστε να σφετερίζεται τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ, που αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία του νησιού».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει με την προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα ότι στο θέμα της ανατ. Μεσογείου η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήμα, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα τα δικά της αλλά και των Τ/Κ.

«Τέλος, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ επί των υδρογονανθράκων στο νησί, και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ