Boris Johnson (AP Photo/Frank Augstein)

Μπόρις Τζόνσον: Οι περιπέτειες του Mr Brexit στο Πήλιο

Τελευταία Ενημέρωση
Οι βουτιές στο Τρίκερι, τα παπουτσάκια και η εχθρική συνάντηση - Πώς το µυστικό ραντεβού µε τη νεαρή σύντροφό του σε ορεινό ταβερνάκι του Λαύκου έγινε πρωτοσέλιδο στην «Daily Mirror».

Τα καλοκαίρια του Μπόρις Τζόνσον στο Πήλιο ήταν ως τώρα ανέµελα και ανέφελα: δροσερές βουτιές στην πισίνα του οικογενειακού εξοχικού στο Χόρτο ή σε κάποια ερηµική παραλία, χαλάρωση µε τη σύζυγο και τα παιδιά στη σκιά αιωνόβιων ελαιόδεντρων µε θέα τον Παγασητικό, αρνάκι στη λαδόκολλα και χύµα ντόπιο κρασί στην αγαπηµένη του «Ταβέρνα της Μάρθας».

Η χειµερινή του απόδραση, όµως, την περασµένη Πρωτοχρονιά, παρέα αυτή τη φορά µε τη νεαρή και όµορφη νέα του σύντροφο, εξελίχτηκε σε µια µάλλον τραυµατική εµπειρία για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωµένου Βασιλείου. Oχι µόνο γιατί βίωσε τις άγριες διαθέσεις του ακραίου καιρικού φαινοµένου «Σοφία», που σάρωνε εκείνες τις µέρες το Πήλιο µε χιονοθύελλα, ισχυρούς ανέµους, πτώσεις δέντρων και πολυήµερο µπλακάουτ, αλλά κυρίως για την απρόσµενη συνάντηση που είχε σε ταβέρνα του χωριού Λαύκος µε ένα ζευγάρι συµπατριωτών του, µονίµων κατοίκων του Πηλίου και φανατικών πολέµιων του ίδιου και του Brexit.

Το γεγονός δηµοσιοποιήθηκε και τα… µαντάτα έφτασαν µέχρι τον σκανδαλοθηρικό βρετανικό Τύπο. «Πήγε την ερωµένη του εκεί που είχε την οικογένεια λίγους µήνες νωρίτερα» έγραψε σε πρωτοσέλιδο η «Daily Mirror», πλήττοντας την εικόνα του. Ο 63χρονος Κρίστοφερ Γουίκς, συνταξιούχος πρώην επιθεωρητής της Μητροπολιτικής Αστυνοµίας του Λονδίνου, ζει εδώ και πάνω από µία δεκαετία στον Πλατανιά του Νότιου Πηλίου, όπου διατηρεί µε τη σύζυγό του έναν µικρό ξενώνα, µε θέα στο Αιγαίο. Στο ίδιο ύψος περίπου, αλλά από την εσωτερική πλευρά της χερσονήσου, στο Χόρτο, µε θέα τον Παγασητικό, βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας Τζόνσον. Ο Γουίκς είναι ιδιαίτερα δραστήριος, έχει πολιτικό λόγο, αρθρογραφεί στον βρετανικό Τύπο και δηλώνει «Βρετανός και Ευρωπαίος πολίτης, ταυτόχρονα».

Αυτή η διπλή του ιδιότητα του έδωσε, όπως λέει, τη δυνατότητα να αγοράσει το µικρό πέτρινο σπίτι µε ελαιώνα και να ζήσει στο Πήλιο µετά τη συνταξιοδότησή του. Το Brexit τον µετατρέπει τώρα σε «πολίτη του πουθενά», όπως έγραψε πρόσφατα σε άρθρο του στον «Observer». Το κρύο και δύσκολο βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, µε τη σύζυγό του και ένα φιλικό ζευγάρι επίσης Βρετανών βρήκαν φιλόξενο ζεστό καταφύγιο στην ταβέρνα «Της Αφροδίτης» στον ορεινό Λαύκο. Μεγάλο µέρος του Πηλίου παρέµενε για δεύτερη µέρα στο σκοτάδι και µέρος του οδικού δικτύου ήταν αποκλεισµένο από το χιόνι µετά το σαρωτικό πέρασµα της «Σοφίας».

Εκεί διαπίστωσε την παρουσία κι ενός άλλου ζευγαριού, που δειπνούσε δίπλα στο τζάκι. Ενας µεσήλικας µε ατίθαση ξανθή κόµη που κάτι του… θύµιζε και µια όµορφη νεαρότερή του γυναίκα. «Ηταν παράξενο, σουρεαλιστικό. Ολη τη µέρα δεν είχαµε συναντήσει κανέναν εκτός από τους πυροσβέστες που άνοιγαν τον δρόµο» σχολίασε ο ίδιος, περιγράφοντας το σκηνικό.

Η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας, κ. Αφροδίτη, που τους σέρβιρε χοιρινό στο πήλινο, σαλάτα µπρόκολο και τζατζίκι, µε τη συνοδεία κόκκινου κρασιού, δεν τον είχε αναγνωρίσει. Ο Μπόρις Τζόνσον συνόδευε για πρώτη φορά τη νέα του σύντροφο, την 31 ετών Κάρι Σίµοντς, και επιθυµούσε διακαώς να µην αναγνωριστεί από κανέναν, κάτι πολύ δύσκολο λόγω της χαρακτηριστικής του φυσιογνωµίας, ακόµα και στην ερηµιά της δύσκολης εκείνης νύχτας.

Μόλις είχε πέσει πάνω σε συµπατριώτες του! Οταν αναγνώρισε τη φιγούρα του «ΜποΤζο», ο συνταξιούχος αστυνοµικός γούρλωσε τα µάτια. Μετά το αρχικό… σοκ αποφάσισε να πάει και να του µιλήσει. ∆εν είχε καµία πρόθεση να ασχοληθεί µε την προσωπική του ζωή, αλλά µε την καταστροφική κατά τον ίδιο πολιτική του Brexit. Του συστήθηκε µε χειραψία, του ευχήθηκε ευγενικά καλή χρονιά, αλλά δεν του χαρίστηκε. ∆ιατύπωσε τις απόψεις του µε κάθετο και ευθύ τρόπο, αλλά σίγουρα ηπιότερο από αυτόν που χρησιµοποιεί στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατακεραυνώνοντας καθηµερινά τον ίδιο και όσους συνέβαλαν στο να βρεθεί η χώρα του στην πόρτα της εξόδου από την ΕΕ.

Ο τότε πρόσφατα παραιτηθείς πρώην υπουργός Εξωτερικών τον αντιµετώπισε µε µια αµήχανη ευγένεια, άκουσε την άποψή του µε κατανόηση, αλλά και µε εκείνο το χαµόγελο που υποκρύπτει την επιθυµία του ακροατή να τελειώνει η κουβέντα το συντοµότερο. Το χαµόγελο πάγωσε όταν άκουσε τον συνοµιλητή του να του λέει πως, παρόλο που δεν συµπαθεί τον ίδιο, παραδέχεται τον αδελφό του, τον Τζο! Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Τζο Τζόνσον, ο οποίος µόλις δύο µήνες πριν είχε παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Μεταφορών, καταγγέλλοντας την Τερέζα Μέι για το καταστροφικό Brexit, αφού πρώτα δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για νέο δηµοψήφισµα.

Ο συνταξιούχος αστυνοµικός άκουσε τον Τζόνσον να τον διαβεβαιώνει ότι «όλα θα πάνε καλά», απάντησε πως πιστεύει το ίδιο, γιατί τελικά δεν θα βγει η χώρα από την Ευρώπη και η συζήτηση έληξε εκεί. Την ίδια ελπίδα διατηρεί και σήµερα ο Κ. Γουίκς, παρά την ανάδειξη του Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία, χωρίς τη λαϊκή ετυµηγορία, αλλά µόνο µε 92.000 ψήφους µελών του Συντηρητικού Κόµµατος, όπως λέει. «Αν τον συναντούσα ξανά αυτό το καλοκαίρι στο Πήλιο, θα του ζητούσα να συµφωνήσει για τη διεξαγωγή νέου δηµοψηφίσµατος, καθώς το Κοινοβούλιο απέτυχε να λύσει το θέµα του Brexit.

Είναι σαφές ότι η κοινή γνώµη έχει αλλάξει και αν στην πραγµατικότητα θέλει να είναι ένας καλός ηγέτης θα επιτρέψει ένα τελικό δηµοψήφισµα» είπε και πρόσθεσε: «Εχει πλέον πετύχει τον στόχο του να γίνει πρωθυπουργός. Θα θελήσει να διατηρήσει τη “δουλειά” και πιστεύω πως θα βρει έναν τρόπο να αφήσει το κοινό να λάβει την τελική απόφαση. Αν συµβεί αυτό, δεν έχω καµία αµφιβολία ότι το Brexit θα τελειώσει».

Το πατρικό «σπίτι στον Ήλιο»

Ο πατέρας του νέου πρωθυπουργού του Ηνωµένου Βασιλείου, Στάνλεϊ Τζόνσον, µια πολυσχιδής προσωπικότητα, έχει περιγράψει σε αυτοβιογραφικό του βιβλίο το χρονικό της σχέσης του µε την Ελλάδα και τη µικρή περιπέτεια που τον οδήγησε να αποκτήσει το 2005 το πολυπόθητο «σπίτι στον ήλιο», µε θέα κάπου στη Μεσόγειο. Προηγήθηκε ανεπιτυχής προσπάθεια απόκτησής του στην Τοσκάνη της Ιταλίας, αλλά του βγήκε σε καλό. Η οικογένεια γνώρισε τον Παγασητικό το 1999 όταν έκανε διακοπές στη Μηλίνα και 6 χρόνια µετά έκτισε στο γειτονικό Χόρτο τη «Villa Irene», δίνοντάς της το όνοµα της µητέρας του Στάνλεϊ και γιαγιάς του Μπόρις. Είναι µια σύγχρονη εξοχική κατοικία, πέτρινη, και εναρµονισµένη µε την τοπική αρχιτεκτονική. ∆ιαθέτει δύο ορόφους, τέσσερα υπνοδωµάτια, πισίνα και βρίσκεται µπροστά σε µια σχετικά ερηµική παραλία. Οταν δεν βρίσκεται εκεί κάποιο µέλος της οικογένειας, η «Villa Irene» νοικιάζεται προς 2.200 ευρώ την εβδοµάδα την υψηλή περίοδο.

Τρελός για τα πηλιορείτικα µεζεδάκια και το χύµα κρασί από την Αργαλαστή

Ο νέος ένοικος του αριθµού 10 της Downing Street ήταν συνεπής στο ετήσιο ραντεβού του µε το Πήλιο όλα τα περασµένα καλοκαίρια. Συνήθιζε να φτάνει εκεί τον Αύγουστο, ταξιδεύοντας µε easy jet στην οικονοµική θέση. Περνούσε τις περισσότερες ώρες της ηµέρας στο σπίτι, κι έκανε µικρές «αποδράσεις» για φαγητό ή για κάποια βόλτα µε το καραβάκι στο Τρίκερι. Οι νέες του υποχρεώσεις καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο να το επαναλάβει και φέτος, αλλά ακόµη κι αν καταφέρει να «δραπετεύσει» για λίγες µέρες, δεν θα είναι πλέον το ίδιο χαλαρός και οικείος όπως µέχρι τώρα.

Παρ’ όλα αυτά, η Μάρθα Τζελέπη, ιδιοκτήτρια του «Martha’s Café-restaurant» στο Χόρτο, ευελπιστεί να δει και φέτος τον διάσηµο πελάτη της. Στις αρχές του καλοκαιριού ήταν εκεί ο πατέρας του, Στάνλεϊ Τζόνσον, µε τη σύζυγό του και ένα από τα αδέλφια του Μπόρις. Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, ο σηµερινός πρωθυπουργός του Ηνωµένου Βασιλείου τιµά ανελλιπώς την παραδοσιακή πηλιορείτικη κουζίνα της. Ξέρει την ίδια µε το µικρό της όνοµα, τη χαιρετά µε χαµόγελο και εµπιστεύεται τις ντόπιες σπεσιαλιτέ. Κάθεται αναπαυτικά στην αυλή της ταβέρνας, παραγγέλνει συνήθως αρνάκι κλέφτικο σε λαδόκολλα µε πατάτες, τοµατοκεφτέδες και άλλους νόστιµους µεζέδες, τους οποίους συνοδεύει µε χύµα λευκό κρασί από παραγωγό της Αργαλαστής. Στο παρελθόν έχει εκθειάσει τη νοστιµιά των… «small shoes», όπως του µετέφρασαν τα παπουτσάκια, ενώ σίγουρα θα έχει δοκιµάσει και το πηλιορείτικο σπετζοφάι. Η ίδια τον περιγράφει ως έναν απλό άνθρωπο που, αν δεν τον αναγνώριζε κάποιος, δεν θα τον ξεχώριζε από τους άλλους πελάτες. Ακόµα και ως υπουργός Εξωτερικών δεν είχε εµφανή συνοδεία ασφαλείας. Απολαµβάνει το φαγητό και τη θέα, είναι πρόσχαρος και χαµογελαστός, µιλάει µε όποιον τον χαιρετάει.

Θα οδηγήσει τη χώρα σε «άτακτο» Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον εµφανίστηκε κατά την έναρξη της πρωθυπουργικής θητείας του αποφασισµένος να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου 2019. Χωρίς φόβο αλλά µε πολύ πάθος. Με ή χωρίς συµφωνία. «Χωρίς “εάν” και χωρίς “ναι µεν αλλά”», όπως είπε. Για να µας βάλει µάλιστα στο κλίµα, ο 55χρονος πρώην δήµαρχος του Λονδίνου προχώρησε και σε έναν σαρωτικό κυβερνητικό ανασχηµατισµό, αντικαθιστώντας πολλούς από τους υπουργούς, κάποιοι από τους οποίους είχαν προλάβει ήδη να παραιτηθούν, µε σειρά από φανατικούς θιασώτες του Brexit. Εκανε µάλιστα υπουργό και τον αδελφό του, τον Τζο Τζόνσον. Η κυβέρνηση, πλέον, στη Βρετανία είναι µια κυβέρνηση Brexit. Οσο για το Brexit, εκείνο είναι πια πιθανότερο να εξελιχθεί κατά τρόπο «άτακτο». 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ