Ερντογάν: Η Λωζάνη είναι το λιγότερο που μπορούμε να αποδεχτούμε (vid)
(AP)

Ερντογάν: Η Λωζάνη είναι το λιγότερο που μπορούμε να αποδεχτούμε (vid)

Τελευταία Ενημέρωση
«Εδώ και 17 χρόνια δεν έχουμε καθίσει, ούτε θα καθίσουμε στο τραπέζι με τρομοκρατικές οργανώσεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο φόρουμ της αγγλόφωνης κρατικής τηλεόρασης TRT World και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία και τη στάση της Τουρκίας.

Τη Συνθήκη της Λωζάνης ανέσυρε και πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να στηρίξει το επιχείρημα της… αδικημένης Τουρκίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει η χώρα του κατά της τρομοκρατίας, χωρίς να έχει κανέναν σύμμαχο στο πλευρό της, πληρώνοντας και πάλι το ίδιο τίμημα που πληρώνει από τη συνθήκη της Λωζάνης, οπότε «υποχρεώθηκε» να περιοριστεί σε… μικρά σύνορα, όπως υποστήριξε.

«Αυτή η γεωγραφική περιοχή αποτελεί ακόμα επίκεντρο καβγάδων. Αναπόφευκτα, η χώρα μας βρίσκεται πάντα στην ημερήσια διάταξη. Ως εκ τούτου, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Μετά τη νίκη μας στον Πόλεμο για την Ανεξαρτησία μας, επήλθε η Λωζάνη, που ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να αποδεχτούμε. Κάνοντας σοβαρές θυσίες τότε, καταλήξαμε σε αυτό. Το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε το δρόμο μας θέτοντας νέους στόχους και νέα οράματα που να συνάδουν με τη χιλιετή ύπαρξή μας στην Ανατολία και την ισχύ του έθνους μας.

«Όπως αποκαλύφτηκε, τα κράτη που δημιουργήθηκαν σε ένα τραπέζι, δεν αποτέλεσαν ποτέ πραγματικές κρατικές οντότητες» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι, «για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, βλέπω ότι είναι χρήσιμο να υπογραμμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμίας χώρας ούτε τις ελευθερίες των κοινωνιών τους. Αυτό όλοι να το ξέρουν. Ο καθένας στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αφρική μπορεί να έχει διαφορετικές προθέσεις, αλλά εμείς είμαστε εκεί μόνο για τους αδελφούς μας» υποστήριξε.

«Λάθος οι υπολογισμοί σας σε Συρία και Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συσχέτισε, μάλιστα, τη Συρία με την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι τα προβλήματα και στις δύο περιοχές προέκυψαν λόγω των λανθασμένων σχεδίων κάποιων.

«Οι εξελίξεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο δείχνουν ότι οι λανθασμένοι υπολογισμοί είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Η διαφορά της Τουρκίας σε σχέση με άλλα κράτη είναι αυτή εδώ. Είμαστε το έθνος που έχει πληρώσει το καθετί και συνεχίζει να πληρώνει» τόνισε, ενώ κατηγόρησε σύσσωμη τη Δύση ότι τάχθηκε με τους τρομοκράτες.

«Μας επιτέθηκαν όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Όλοι! Εσείς δεν ήσασταν εναντίον της τρομοκρατίας; Από πότε ξεκινήσατε να προχωράτε μαζί την τρομοκρατία; Μήπως αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ και εμείς δεν το μάθαμε;  Όσοι αντιτίθενται στην τρομοκρατία πρέπει να το αποδείξουν. Σε όποια συζήτηση και συνάντηση βρεθείτε, ζητήστε λογαριασμό. Η στρεβλή τάξη πραγμάτων έχει πλέον φθάσει στο τέλος της. Αυτός που ειλικρινά αντιτίθεται στην τρομοκρατία πρέπει να το αποδείξει» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, εγκαλώντας τη Δύση για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι, αντί να δείχνουν συμπάθεια απέναντι στην Τουρκία για το πρόβλημα της τρομοκρατίας που έχει στο κεφάλι της, καλύτερα να βγουν δημοσίως και να αποδείξουν ότι είναι εναντίον της.

«Εύκολο είναι να λες "είμαι ενάντια στην τρομοκρατία". Σταμάτα, όμως, να το λες και δείξε το με χαρτιά» διακήρυξε, ενώ συμπλήρωσε ότι, «από το να αγνοούμε την παγκοσμιοποίηση, θα ήταν καλύτερο να τη χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό για να φέρει την ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι χώρες δεν μπορούν πλέον να πλήττονται από την τρομοκρατία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι θα δεν συνομιλήσει ποτέ με τρομοκράτες και άφησε πάλι σαφείς αιχμές για τις ΗΠΑ που εξόπλισαν τους Κούρδους ενάντια στη σύμμαχό τους Τουρκία. 

«Εδώ και 17-18 χρόνια δεν έχουμε καθίσει, ούτε θα καθίσουμε στο τραπέζι με τρομοκρατικές οργανώσεις. Με τρομοκράτες στο τραπέζι δεν καθίσαμε και δεν θα κάτσουμε. Άλλοι μπορούν να καθίσουν, δεν είναι δική μας δουλειά. Θα συνεχίσουμε να αποκαλούμε τον τρομοκράτη τρομοκράτη, την τυραννία τυραννία, το άδικο άδικο και το διωγμό διωγμό. Να μας πουν  πού το γράφει η διεθνής πολιτική να δίνεις 30 χιλιάδες φορτηγά γεμάτα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό στη βόρεια Συρία» ανέφερε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι εκείνοι που σταμάτησαν να μιλούν για να διαμαρτυρηθούν έτσι για την επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" δεν χωνεύουν τη δημοκρατία. Όσοι δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν, βρίσκοντας ως πρόφαση την "Πηγή της Ειρήνης", έχασαν μία μεγάλη ευκαιρία. Όσοι δεν συμμετείχαν με διάφορες δικαιολογίες στην επιχείρηση, που στόχο έχει τον τερματισμό της τρομοκρατίας υποστηρίζουν την τρομοκρατία» κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι η διπλωματία δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται μόνο ως μέσο καταστολής από τους ισχυρούς. 

«Εκείνοι που πιστεύουν στην ελευθερία της σκέψης, εκείνοι που πιστεύουν στην ελευθερία της πίστης, εγώ δεν πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν ποτέ αυτό που σκέφτονται ή πιστεύουν λόγω του πράσινου δολαρίου. Η εποχή των κυβερνήσεων που διοικούσαν τις κοινωνίες από το παρασκήνιο κλείνοντας το μάτι στο σκοτάδι τελείωσαν» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τον Πούτιν, θα ενεργήσουμε αναλόγως

Αναφερόμενος στη διαδικασία της απόσυρσης των Κούρδων από τη Συρία στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των 120 ωρών έχει συμπληρωθεί και ότι αύριο που θα επισκεφτεί τη Ρωσία, «με τον κ. Πούτιν θα συζητήσουμε για αυτή τη διαδικασία και θα προβούμε στα κατάλληλα βήματα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ