copyright: APimages

Τα «ανεξήγητα» για την Τουρκία στην Ουάσιγκτον: Οι ανάρμοστες δεσμεύσεις Τραμπ στον Ταγίπ

Τελευταία Ενημέρωση
Στην Ουάσιγκτον συμβαίνουν περίεργα πράγματα, που μας ενδιαφέρουν διότι αφορούν την κατοχική δύναμη Τουρκία, η οποία συνεχίζει να στοχεύει το Αιγαίο, την Κύπρο και γενικά τη στρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Την Πέμπτη το απόγευμα, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που χωρίς αμφιβολία εκτελούσε εντολές των προϊσταμένων του, εμφανίστηκε στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μία υψηλού επιπέδου ενημέρωση, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος ήταν από την Πολιτικο-Στρατιωτική Διεύθυνση και ήθελε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συνεργασία χωρών με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα των Αμερικανών είναι η οικονομική και άλλη διείσδυση της Μόσχας και του Πεκίνου όχι μόνο στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η διείσδυση παρατηρείται παντού. Γρήγορα η συζήτηση οδηγήθηκε στο ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία και προτίθενται να προμηθευτούν η Ινδία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην τιμωρήσει την Τουρκία άνοιξε την όρεξη άλλων χωρών, οι οποίες πίστεψαν ότι εάν αγόραζαν ρωσικό οπλισμό, δεν θα ακολουθούσε τιμωρία από την Αμερική στο πλαίσιο του γνωστού νόμου CAATSA, που τιμωρεί όσους αγοράζουν ρωσικά συστήματα. Η διαπίστωση αυτή κινητοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, που ήδη είχαν δεχθεί πολλά παράπονα από συγκεκριμένες πρωτεύουσες. Το μήνυμα ήταν ότι, αφού δεν τιμωρείται η Τουρκία, θα αγοράσουμε και εμείς οπλισμό από τη Ρωσία.

Πιστεύω ότι η αμερικανική αντίδραση οφειλόταν ξεκάθαρα σε αυτή τη διαπίστωση. Και ο αξιωματούχος φάνηκε ως να ήταν έτοιμος από καιρό. Δήλωσε συγκεκριμένα:  «Υπάρχει περιθώριο για την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Ξέρουν ότι για να το κάνουν αυτό, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν (στη Ρωσία), είτε να απαλλαγούν με κάποιο τρόπο από τους S-400».

Τοποθετήθηκε και στο θέμα των κυρώσεων, και είπε στους πιεστικούς δημοσιογράφους μία κουβέντα, βάση της οποίας στη συνέχεια υπέθεσαν ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Τουρκία. Για την Κίνα, που είναι εχθρική χώρα, χρειαστήκαμε εννέα μήνες για να επιβάλουμε τις κυρώσεις, είπε… Άρα ο ίδιος χρόνος χρειάζεται και για την Τουρκία, υποθέτω…

Ήδη για την Άγκυρα «τρέχει» ο πέμπτος μήνας από την παραλαβή των S-400 και υποθετικά μιλώντας, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει τελική απόφαση σύντομα για το μέλλον του ρωσικού συστήματος, δεν θα τον σώσει ούτε ο εκβιασμός που ασκεί στον Ντόναλντ Τραμπ. Και ο εκβιασμός μπορεί να μην είναι μόνο οικονομικός. Θυμίζω ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου τα είπε όλα σε ό,τι αφορά την οικονομική σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τον κ. Τραμπ.

Ο λόγος για τον οποίο καταλήγουν αναλυτές και δημοσιογράφοι σε αυτό το συμπέρασμα, ότι δηλαδή ο χρόνος εξαντλείται, είναι ότι εάν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- δεν λήξει το θέμα των τουρκικών S-400 η αμερικανική πολεμική βιομηχανία θα υποστεί μία μεγάλη ήττα. Και η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία τόνισαν στους Αμερικανούς ότι, εάν δεν αλλάξει απόφαση η Τουρκία ή δεν τιμωρηθεί από τον Λευκό Οίκο στην περίπτωση που κρατήσει τους S-400, θεωρούν ότι έχουν το «πράσινο φως» για να αγοράσουν και αυτές το σύστημα.

Στην Ινδία, αν και είναι ειδική περίπτωση, διότι διαθέτει πλούσιο ρωσικό υλικό, εντούτοις η αμερικανική συμβουλή είναι η ίδια, όπως και στις άλλες χώρες: Μην προχωρήσετε, είναι το μήνυμα που έδωσε ο κ. Τραμπ στον Ινδό πρωθυπουργό, όταν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος τον συνόδευσε επίτηδες στο ταξίδι του στο Τέξας, όπου μίλησε σε χιλιάδες Ινδούς. Η συμμόρφωση της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, ίσως και άλλων χωρών, εξαρτάται αποκλειστικά από την τελική στάση του κ. Τραμπ απέναντι στην Τουρκία.

Οι αναλυτές και οι διπλωμάτες τείνουν να πιστέψουν ότι έχει αυτοεγκλωβιστεί και βρίσκεται σε αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο. Την ίδια μέρα, την Πέμπτη, οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός) και Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπλικάνος) προχώρησαν σε επιθετική ενέργεια για να πετύχουν την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Από το πουθενά, ο συνάδελφος τους Ντέιβιντ Πέρντιου (Ρεπουμπλικάνος από την Ατλάντα), παρενέβη και μπλόκαρε την υιοθέτηση του ψηφίσματος με μία έωλη δικαιολογία από το παρελθόν: «Η υιοθέτησή (του ψηφίσματος) θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δέσμευση της (αμερικανικής) κυβέρνησης να ξεπεράσει τις πραγματικές προκλήσεις των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία» δήλωσε χωρίς ντροπή.

Πίσω από την ενέργεια του γερουσιαστή εντοπίστηκε ο Λευκός Οίκος. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ απάντησε ότι «μου φαίνεται απίστευτο που η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να εκφράσει την αλήθεια για την Ιστορία». Και έστειλε το μήνυμα ότι θα επανέλθει με αποφασιστικότητα και θα επιτύχει την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Παρά το γεγονός ότι και στο Λευκό Οίκο και στη Γερουσία αντιλαμβάνονται -και δεν το κρύβουν- ότι η Τουρκία έχει καταστεί προβληματικός σύμμαχος και διεθνής ταραξίας, η εξάρτηση του κ. Τραμπ από τα συμφέροντά του στην Κωνσταντινούπολη, δεν του επιτρέπουν ακόμα να λάβει τις ορθές αποφάσεις. Η επιμονή του να προστατεύει τον Ερντογάν έχει θυμώσει νομοθέτες και από το δικό του κόμμα. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας και η επιβολή των κυρώσεων είναι θέματα αρχής. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αν τεθούν τα δύο θέματα σε ψηφοφορία, ο κ. Τραμπ θα χάσει με 95-5 ψήφους.

Προφανώς είναι αυτό που τον τρομάζει μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου τον εγκατέλειψαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές του. Αρκετοί νομοθέτες έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι η σχέση του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν, είναι πιο ισχυρή υπόθεση για να πετύχουν την καθαίρεσή του, ακόμα και από το σκάνδαλο για την Ουκρανία… Ήδη, άρχισε η κλήση δικηγόρων και λομπιστών, που είναι φίλοι του κ. Τραμπ και συνεργάζονται με την Τουρκία...
 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ